Heftig og begeistret heiagjeng

Med Berlevåg Mannskor som supporterklubb inspireres årets nordligste lag til dyst på Ekebergsletta.

BERLEVÅG (Dagbladet): Med mannskoret kjent fra Knut Erik Jensens dokumentarfilm «Heftig og begeistret» trygt plassert i ryggen, skal smågutte- og guttelaget til Berlevåg kjempe seg fram i Norway Cup.

-  Det var bra, det var bra, det var bra, hoier mannskoret, mens røstene stiger en oktav i ren begeistring.

Mannskoret lar seg villig imponere mens bygdas unge lovende dribler seg fram langs sidelinja på den flunkende nye kunstgressmatta i Berlevåg. Men selv om matta er ny har bygda lange tradisjoner med å reise til verdens største fotballturnering.

-  Jeg var med på en av de første turene Berlevåg hadde til Norway Cup. Det var da jeg var 14-15, helt sikkert snart 30 år siden, mimrer Hilmar Wensel i mannskoret.

Der synger også hans far Arne Wensel, som har vært reiseleder i Norway Cup tidligere.

-  For 15 år siden var jeg med en gjeng som reiseleder. Det var en flott opplevelse. Men resultatmessig var vi ikke helt på høyde, husker at vi gikk på et 10- 0-tap for guttelaget til Manchester United, smiler Wensel.

Jenter med

I år er Berlevåg klar for å skrive ny Norway Cup-historie. Ledet an av tidligere Odd- og Sandefjord-keeper Morten Olsen skal lagene fra Berlevåg forsøke å sette sitt preg på verdens største fotballturnering, som laget lengst fra nord.

 IVRIGE SUPPORTERE:  Torbjørn Nilsen (14), Dagfinn Jacobsen (17) og Marita Berg (14) imponerer Berlevåg Mannskor med sine ballferdigheter. Koret bak f.v.: Åge Johansen, Tommy Bergersen, Kollbjørn Svendsen, Oddvar Hansen og Nils Grønberg. Foran f.v.: Hilmar Wensel, Leif Ananiassen, Arne Wensel og Ole-Jonny Larsen. Foto: Ingun A. Mæhlum
IVRIGE SUPPORTERE: Torbjørn Nilsen (14), Dagfinn Jacobsen (17) og Marita Berg (14) imponerer Berlevåg Mannskor med sine ballferdigheter. Koret bak f.v.: Åge Johansen, Tommy Bergersen, Kollbjørn Svendsen, Oddvar Hansen og Nils Grønberg. Foran f.v.: Hilmar Wensel, Leif Ananiassen, Arne Wensel og Ole-Jonny Larsen. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Olsen skulle gjerne sett at mannskoret tok seg turen ned for å heie dem fram i Norway Cup også.

-  Om vi hadde hatt en slik oppbacking hver kamp, skulle vi fått med oss bra med poeng, humrer treneren.

På Ekebergsletta stiller han med to lag.

-  Vi stiller med to 7-er-lag, et i smågutteklassen og et i gutteklassen. Men vi har også med tre jentespillere, forteller Olsen.

-  Opprinnelig skulle vi reise med et jentelag også, men for mange trakk seg. Derfor tar vi med de jentene som vil på småguttelaget. De er litt for få uansett, legger Morten Olsen til. Marita Berg ser det ikke som noe problem å dra med gutta på tur.

-  Blir sikkert ikke så aller verst det. Vi får ta dem litt i ørene for å holde styr på dem, mener 14-åringen.

-  Ivrige

Lagene fra Berlevåg har ikke bare jenter med på laget, det er også et skikkelig nordkalottlag.

-  Vi har tre-fire spillere fra Russland, to fra Finland og en fra Færøyene også, så det er internasjonalt snitt over oss, mener Olsen.

Han har sett stor utvikling i lagene siden han tok over i fjor høst.

-  Da vi begynte treningen var spillerne slitne etter fem minutter med oppvarming. De har kommet seg veldig, og er ivrige på trening. Det er ikke noe problem å få dem til å anstrenge seg, skryter treneren, til tross for at guttelaget ligger i feil enda av tabellen så langt i sesongen.

-  Vi har litt å bevise for oss selv når vi kommer til Oslo, mener Dagfinn Jacobsen.

-  Men det er mye lettere å spille 7-er fotball enn 11-er som vi gjør i serien, så vi håper å gå videre fra gruppespillet, sier Torbjørn Nilsen optimistisk.

Hva som skjer med lagene når sesongen er over til høsten, er noe usikkert.

Ønsker flomlys

-  For en del av spillerne blir dette en avslutning. Mange flytter for å gå skole til høsten, og det er ikke sikkert at de som blir igjen er nok til at vi klarer å holde i gang et lag. Men vi har snakket om å få til et herrelag, så vi får se hva det blir til, sier Olsen, som ikke er fremmed for tankene om å finne fram keeperhanskene igjen.

Men da skulle han gjerne hatt flomlys på banen.

-  Med flomlys kunne vi utvidet sesongen med tre måneder her oppe. Det er ikke mange andre steder i Nord-Norge at banen er så fin å spille på tidlig i april som her, men mørket gjør det vanskelig.

-  Men for å få flomlys må det nok dukke opp en rik onkel, smiler Olsen, som om ikke annet kan skryte av god rekrutteringen og stor fotballinteresse i bygda.

-  60 av 120 elever på skolen her spiller fotball. Kanskje en noe søkt link, man kan jo tenke på hvordan Oslo hadde vært dersom like stor andelen av ungdommen der hadde drevet med idrett, sier Berlevåg-trener Morten Olsen.