Hege flirer av FIFA-pampene

BOSTON (Dagbladet): Etter VM-gullet i Sverige 1995 fikk Hege Riise (29) overrakt en gullball fra FIFA (det internasjonale fotballforbundet) som mesterskapets beste spiller. - Stor var overraskelsen da jeg så at det sto 1994 på ballen.

I stedet for å skaffe en ny gullball, nøyde FIFA seg med å dele ut en overligger fra herre-VM i USA året før, sier Hege Riise til Dagbladet. Hun synes situasjonen er betegnende for hvordan fotballjentene fortsatt behandles av FIFA-toppene.

- Da jeg så det sto inngravert 1994 på ballen, måtte jeg først flire. Deretter tenkte jeg at det var for dumt å dele ut en premie med feil årstall. Det viste også tydelig at jentene ikke tas på alvor av FIFA-sjefene, sier Hege Riise.

Samtidig spør hun seg om Zedine Zidane hadde tatt imot en gullball med EM 1996 på, etter å ha blitt kåret til beste spiller i Frankrike-VM 1998?

- Går vi til VM-finalen, skal jeg si ifra på banketten neste lørdag. Da skal FIFA-sjefene få høre at tida er inne til også å ta oss fotballjentene alvorlig, sier Hege Riise.

Småsure

I USA er det like mye VM i flyreising og koffertpakking som i fotball. Kineserne reiser over 2000 mil, de norske jentene drøyt 1500 mil. Kineserne har reagert på sigøynertilværelsen, og er småsure.

Slipper å bære

- Den kinesiske treneren klager både på alle flyturene og på maten. Det virker nesten som om kineserne er litt lei av hele VM. Det overtaket skal vi utnytte maksimalt. Vi er ikke lei VM, vi har bare begynt, sier Hege Riise.

Norges Fotballforbund (NFF) steller penere med de norske fotballjentene, enn FIFA gjør med sine 40 millioner spillere.

- Selv har jeg 90000 kroner i årlig stipend og tapt arbeidsfortjeneste under VM. I tillegg har vi 2500 kroner i bonus per seier, sier Hege Riise.