JAKTER OPPTUR: Ada Hegerberg mener det norske laget sammen må finne ut hva som er galt. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
JAKTER OPPTUR: Ada Hegerberg mener det norske laget sammen må finne ut hva som er galt. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

Hegerberg oppgitt: - Nei, du ser at jeg ikke har gjort det i de siste kampene

Norge skaper knapt målsjanser i EM. Ada Hegerberg vil finne ut hvorfor.

APELDOORN (Dagbladet): Fotballekspertene Solveig Gulbrandsen og Lise Klaveness er kritiske til taktikken til det norske EM-laget.

Norge står med null poeng, null scoringer og bare fire avslutninger på mål på to kamper. Ada Hegerberg (22) har vært en målmaskin i franske Lyon i flere sesonger, men på landslaget stemmer lite akkurat nå.

- Vi må bli enige om hva som må forbedres. Det er et kollektivt ansvar. Det er ledelsen som leder gruppa, men spillerne er like viktige. Alle har et ansvar og nå har vi én sjanse igjen (mot Danmark) til å løfte oss litt, sier Ada Hegerberg.

Norge har under landslagssjef Martin Sjögren spilt med en slags diamantformasjon offensivt med Hegerberg som en av spissene. På de fire siste kampene (USA, Frankrike, Nederland og Belgia) står Hegerberg uten scoring.

- Hvordan passer Norges taktikk deg som spillertype? spør Dagbladet.

- Han (Sjögren) styrer med system og sånn. Så må jeg ha fokus på å ta vare på de mulighetene jeg får. Det er det jeg kan forholde meg til, sier Hegerberg.

- Kommer du i gode nok scoringsposisjoner med denne taktikken?.

- Nei, det ser du at jeg ikke har gjort i de siste to kampene, sier Hegerberg kort.

- Hvordan komme til sjanser? Bør det gjøres noen endringer?

- Det er ikke min oppgave å få på plass et system. Det er ledelsen sin oppgave, så må vi gjøre det beste på banen, sier Norges store stjerne.

Få endringer

Landslagssjef Sjögren forteller til Dagbladet at han ikke planlegger å gjøre store endringer i hvordan Norge spiller.

- Vi har en grunntanke i spillet og en spesiell måte vi spiller på. Vi kommer ikke til å endre arbeidsmåten for spillerne. Vi har brukt seks måneder på dette og har tro på det framover. Vi endrer ikke måten vi spiller på. Det vil være dumdristig å gjøre store endringer, sier Sjögren til Dagbladet.

Alt håp er ikke ute for Norge før den siste kampen i gruppe A mot Danmark. Norge kan få kvartfinalebillett ved følgende: Norge må vinne med tre mål mot Danmark. Nederland må vinne mot Belgia.

- Vi har satt oss i en vanskelig situasjon. Det finnes jo en mulighet... Vi har et stort ønske om å prestere bedre, sier Ada Hegerberg.

EM har vært en stor skuffelse for hele det norske laget og lite har gått som planlagt for Sjögrens mannskap. Svensken tok over laget rundt nyttår.

- Jeg visste at EM ville bli tøft. Det er høyt nivå og jevnt mellom alle lagene. Vi har jobbet sammen i seks måneder nå, og seks måneder er ikke lenge, sier Hegerberg.

Skepsis

NRKs fotballekspert Lise Klaveness og TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen er krystallklare på at Norge må gjøre justeringer for å ha bedre spillet.

- Jeg har ikke tro på at Norge klarer å spille ut motstanderen. Jeg sliter med å forstå meg på det, og det har jeg sagt i årevis. Suksesskriteriet over tid har vært stram defensiv struktur, kontroll på det defensive og så kjøre kontringer, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

- Diamantformasjonen offensivt og 4-4-2 defensivt er for krevende for spillerne og vi har lite erfaring med det på landslagsnivå. Det er en formasjon jeg selv elsket å spille, men jeg er kritisk til at Sjögren har holdt seg slavisk til dette i flere kamper. Det er ingen fallitterklæring å gå bort fra noe som åpenbart ikke fungerer slik som ledelsen ønsket, sier Klaveness til Dagbladet.

Norges siste kamp spilles mandag kl. 20.45.

Gruppe A akkurat nå: Nederland 6p. Danmark og Belgia 3p. Norge 0p