Heggem frykter Suarez rømmer Liverpool

Mener rasismedommen er dramatisk og brutal.

TRODDE PÅ EVRA: Det engelske fotballforbundet slo i går kveld fast at Luis Suarez (t.v) brukte rasistiske tilrop mot Manchester Uniteds Patrice Evra i oktober. Foto: REUTERS/Phil Noble/Files
TRODDE PÅ EVRA: Det engelske fotballforbundet slo i går kveld fast at Luis Suarez (t.v) brukte rasistiske tilrop mot Manchester Uniteds Patrice Evra i oktober. Foto: REUTERS/Phil Noble/FilesVis mer

• Supporterleder i går: - Er det greit å sparke en annen spiller?

(Dagbladet): Straffen ble knallhard for Luis Suarez, åtte kampers suspensjon og en bot på 365 000 kroner.

Det engelske fotballforbundet mente altså at uruguayanerens ytringer mot Manchester Uniteds Patrice Evra i oktober var rasisme. Både klubb og spiller reagerte med vantro i går kveld.

- Det er en vanskelig og smertefull dag for både meg og familien. Takk for støtten, jeg jobber videre, skriver 24-åringen på Twitter.

Brutalt slag
Nettopp spissens framtid i Liverpool er det som opptar tidligere Liverpool-back Vegard Heggem dagen derpå.

- Når FA støtter den andre parten så sterkt er det et brutalt slag mot troverdigheten hans. Det kan han synes er så tøft at han vanskelig kan fortsette.

- Du er redd for at Suarez gir seg i Liverpool?

- Jeg er bekymret for det. Men jeg håper inderlig det ikke skjer. Jeg håper straffen blir mildere eller fjernes etter en anke, sier Hegggem til Dagbladet.

Matchvinneren fra San Siro tror Liverpool anker, og forstår godt at klubben er svært krass mot både FA og Evra i sin uttalelse på Liverpools hjemmeside.

Ord mot ord
- Jeg reagerer på at det er ord mot ord i denne saken, utifra det vi vet. Det er ingen tredjepart som har hørt noe, eller lagt inn vitnesbyrd, om at det kom rasistiske uttalelser, sier Heggem.

36-åringen med 57 kamper for Anfield-laget legger inn forbehold om at FAs upubliserte begrunnelse inneholder detaljer som ennå ikke er kjent.

Inntil videre omtaler trønderen dommen som «sjokkerende», på Twitter, og setter også der spørsmålstegn ved angriperens framtidige spill i Premier League.

- Det må føles tungt for Suarez og da kan bitterheten bli stor mot systemet og organisasjonen. Han er avhengig av sterk støtte, og klubben har vært tydelig. Men dette er dramatisk, og jeg er bekymret. Det er et stort tap for klubben og ligaen hvis han forsvinner, sier Heggem til Dagbladet.

TV 2-kommentator Kasper Wikestad deler beundringen for Suarez som spiss og spiller.

Superattraksjon
- Om han forlater klubben eller ligaen etter dette, det har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg om. Jeg vet ikke hvordan han tenker. Men det er klart at han er en av Premier Leagues beste spillere ferdighetsmessig. De gode sidene hans er en superattraksjon for ligaen, sier Wikestad til Dagbladet.

Når det gjelder de åtte kampene sier Wikestad følgende:

- Rasisme hører ingen stede hjemme i fotballen eller andre steder, og hvis FA mener de har bevis til en dom mener jeg åtte kamper er minimum som en straff, sier Wikestad.

Han understreker at han på ingen måte stempler Suarez som en rasist.

- Jeg ser Liverpool-supportere er veldig opptatt av at han ikke er rasist, men ingen har beskyldt ham for å være det. Men utsagnet hans er ifølge FA rasistisk, og det er ikke greit.

Må ta dommen
Wikestad mener Liverpool bare skal akseptere dommen og gå videre, og sier det samme gjelder United dersom Liverpool anker og får Suarez frifunnet.

- Det er alltid sånn blant supportere at man skal forsvare sine egne til kanten av stupet, men rasisme er ikke noe bedre hvis det er egne som gjør det. Noen ganger kan det være lurt å ta et skritt tilbake, og det bør Liverpool gjøre nå.

TV 2-studioverten tror FA har gode grunner til å felle sin dom. Dersom Liverpool anker må det skje i løpet av to uker.

- Alt er med forbehold om anke, men kommer det en rettskraftig dom må Liverpool-supporterne ta det. Og United-supportene får ta det hvis det blir frifinnelse.

Spillerforeningens Gordon Taylor sier til Sky Sports i dag at han tror FA ikke ville kommet med dommen mot Suarez uten overveldende bevis, og tror karantenen vil virke preventivt.

- Vi lever i et multikulturelt samfunn og fotballen vår er blitt veldig internasjonal. Det er viktig at vi sender ut en så kraftig som mulig beskjed, dersom rasistisk trakassering har forekommet, sier PFA-lederen.

SUPPORTER OG EKS-SPILLER: Vegard Heggem følger klubben han var i som spiller veldig tett, nå som supporter. Her fra en sammenkomst med Liverpools eier John W. Henry i Oslo. Foto: Fredrik Sandberg
SUPPORTER OG EKS-SPILLER: Vegard Heggem følger klubben han var i som spiller veldig tett, nå som supporter. Her fra en sammenkomst med Liverpools eier John W. Henry i Oslo. Foto: Fredrik Sandberg Vis mer