Emil Hegle Svendsen lover å slå Martin Fourcade

Hegle Svendsen garanterer at han blir verdens beste igjen: - Jeg er helt sikker

Selv om Emil Hegle Svendsens seiersfrekvens har gått drastisk ned etter skiskytterhistoriens beste femårsperiode, er selvtilliten fortsatt høy.

OPTIMIST: Emil Hegle Svendsen er 100 prosent sikker på at han kommer til å innhente forspranget til Martin Fourcade, men når det skjer, er han mer usikker på.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
OPTIMIST: Emil Hegle Svendsen er 100 prosent sikker på at han kommer til å innhente forspranget til Martin Fourcade, men når det skjer, er han mer usikker på. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Fire OL-gull, tolv VM-gull og 36 verdenscupseirer gjør Emil Hegle Svendsen til en av tidenes beste og mestvinnende skiskyttere. Bare Ole Einar Bjørndalen, Raphaël Poirée og Martin Fourcade kan vise til en bedre eller liknende merittliste blant skiskytterherrene.

De to franskmennene har flere verdenscupseire enn Svendsen, men trønderen har til gjengjeld både flere OL- og VM-gull. Men Fourcade tar stadig innpå og har flere seire i verdenscupen. Det har Svendsen nå fått nok av. Han vil, må og skal bli bedre enn franskmannen igjen.

Overfor Dagbladet går Hegle Svendsen faktisk så langt at han garanterer at han kommer til å bli verdens beste skiskytter igjen, til tross for flere tøffe sesonger. Etter en tung periode preget av en irritabel tarmsyndrom, ser det endelig lysere ut igjen for skiskytterprofilen.

- Formen er stigende. Jeg har en vei å gå før jeg er bedre enn Martin Fourcade, men det kommer til å skje, sier Svendsen til Dagbladet.

- Du er helt sikkert på det?

- Jeg er helt sikker!

- Hvor lang tid er det igjen før du er verdens beste?

- Hvor lang tid det tar, vet jeg ikke. Men det kan kan ta måneder, og det kan ta år, svarer trønderen.

SUPER SVENDSEN: Emil Hegle Svendsen slet tungt forrige sesong, men kunne til slutt gå Norge inn til VM-gull i stafett sammen med Johannes Thingnes Bø (f.v.), Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SUPER SVENDSEN: Emil Hegle Svendsen slet tungt forrige sesong, men kunne til slutt gå Norge inn til VM-gull i stafett sammen med Johannes Thingnes Bø (f.v.), Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Du gir deg ikke før du er best i verden igjen?

- Det stemmer.

Unik femårsperiode

VM-gullet i stafett og bronsen på jakstarten i Holmenkollen reddet forrige sesong fra å bli en fiasko.

Men tendensen er likevel klar: Gullfrekvensen var langt bedre før. Tilbake i 2013 tok Svendsen så mange som fire VM-gull i løpet av mesterskapet i Nove Mesto.

15 av hans 16 mesterskapsgull kom på rekke og rad fra 2008 til 2013. Selv ikke Bjørndalen (42), som står med 28 mesterskapsgull i sin legendariske karriere, har hatt en periode i karrieren hvor han har innkassert så mange gull på så kort tid. I Bjørndalens beste femårsperiode, fra 2002 til 2007, jublet han for 12 mesterskapsgull.

- Jeg kommer ikke til å gi meg før jeg er best i verden igjen. Jeg vil se ett-tallet igjen, forteller Svendsen.

- Fourcade er taus

På veien mot det ubestridte målet og krav, får 31-åringen hjelp fra Martin Fourcades tidligere trener, Siegfried Mazet. Fourcade skal ha blitt svært skuffet da Mazet valgte Norge foran Frankrike.

- Han har tilført mye, og jeg lærer nye ting av ham hele tiden, så det er veldig moro. Fourcade er taus enn så lenge, forteller Svendsen og smiler.

- Det har blitt en del endringer med nye trenere. Det blir spennende å se effekten famover. Det har vært mye rusk i oppkjøringen, så det er kjedelig. Men jeg kommer etter hvert, varsler 31-åringen.

Skiskytteresset har trolig konkurrert for siste gang i langrenn. Svendsen innser at han ikke vil vinne der - og at sjansene for triumfer i skiskyting øker om han rendyrker sporten sin.

Vil ikke konkurrere mer i langrenn

Tidligere banket Bjørndalen og Lars Berger verdenseliten i langrenn. Skiskyttere i verdenstoppen i langrenn ser vi ikke lenger. Årsaken til maktskiftet omhandler blant annet treningsprinsipper som langrennsprofilene har kopiert fra skiskytterne og videreutviklet, som Dagbladet tok grundig for seg i denne saken.

- Jeg tror ikke det blir noe mer langrenn på meg. Skulle det blitt det, måtte jeg ha trent veldig annerledes, og da hadde jeg ikke klart å bli verdens beste skiskytter, tror jeg. Man får ikke alt her i verden, sier Svendsen.

Han gleder seg over rapportene om at hans tidligere konkurrent Petter Northug er i storslag, som Dagbladet skrev forrige uke. Svendsen og Northug sto blant annet på pallen sammen i junior-VM i langrenn i 2004/05.

- Jeg gleder meg til å følge med om Petter er i slag, sier Hegle Svendsen, som altså håper at han vil følge opp med tilsvarende forbedring.