SKUFFET I SPORET: Emil Hegle Svendsen ble ikke dopingtestet på sju måneder, før han var i dopingkontroll i oktober. I går skuffet han i sporet og ble nummer 21 på onsdagens 20 kilometer under skiskytternes verdenscupåpning i svenske Östersund. Foto:Erik Berglund
SKUFFET I SPORET: Emil Hegle Svendsen ble ikke dopingtestet på sju måneder, før han var i dopingkontroll i oktober. I går skuffet han i sporet og ble nummer 21 på onsdagens 20 kilometer under skiskytternes verdenscupåpning i svenske Östersund. Foto:Erik BerglundVis mer

Hegle Svendsen overrasket over få dopingtester

Ble ikke testet på sju måneder.

Emil Hegle Svendsen måtte til uanmeldt dopingkontroll i Val Senales i oktober. Da hadde det gått sju måneder siden forrige gang skiskytteren ble dopingtestet.

- Før høydesamlingen husker jeg ikke når jeg ble testet. Jeg har ikke blitt testet en eneste gang etter sesongen, sier Hegle Svendsen til Adresseavisen.

Trønderen har vært verdens mestvinnende skiskytter de siste årene. Presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, er komfortabel med antidopingarbeider og sier de jobber veldig målrettet mot hvem som testes.

- Vi leter ikke etter nåla i høystakken. Vi driver veldig målrettet testing. Det er hvilken strategi vi har i arbeidet som er avgjørende, ikke antallet tester, sier Besseberg som forteller om hyppig testing der de har mistanke.

- Det er mindre testing enn før. Da ble jeg testet et par ganger utenom sesongen. Jeg har ikke gjort meg noen tanker om hva som skjer utenlands. Men det er rart at jeg ikke blir testet mer, sier Hegle Svendsen.

Jaktet russiske utøvere Landslagstrener Torgeir Bjørn gir inntrykk av de andre norske skiskytterne er blitt testet langt mer enn Hegle Svendsen.

- At Emil føler det er mindre testing enn før kan skyldes at vi en periode var nødt til å teste mange utøvere både dag og natt, da vi jaktet tre russiske utøvere. Vi kunne ikke bare teste knallhardt på dem. For ikke å spre mistanke måtte vi teste nasjoner som Norge og Sverige ofte også, sier Besseberg til Adresseavisen om jakten som endte med at Dmitrij Jarosjenko, Jekaterina Jurjeva og Albina Akhatova ble straffet.

Emil Hegle Svendsen ble bare nummer 21 på onsdagens 20 kilometer under skiskytternes verdenscupåpning i svenske Östersund.

(NTB)