I STORFORM: Emil Hegle Svendsen gjorde som på torsdagens sprint, og knuste konkurrentene i Ruhpolding.Foto: SCANPIX/AP/Matthias Schrader
I STORFORM: Emil Hegle Svendsen gjorde som på torsdagens sprint, og knuste konkurrentene i Ruhpolding.Foto: SCANPIX/AP/Matthias SchraderVis mer

Hegle Svendsen tok sin 15. v-cupseier

Skjøt feilfritt og vant fellesstarten i Ruhpolding.

|||

I rekordfart har Emil Hegle Svendsen (24) skrevet seg inn i skiskytterhistorien som tidenes soleklart yngste utøver med 15 verdenscupseirer.

På under halve tiden av Ole Einar Bjørndalens seierstempo rundet Super-Svendsen milepælen som gjør ham til Norges nest mestvinnende mannlige skiskytter gjennom tidene sammen med Frode Andresen.

20 blinkskudd var nøkkelen til suksessen i tyske Ruhpolding lørdag. Trønderen var iskald på standplass og moste rivalene på fellesstarten. Og det uten å være i nærheten av sitt beste i sporet.

- Jeg er veldig godt fornøyd med skytingen, men rent formmessig er det ganske mye mer å hente ut. Jeg kunne kontrollere inn seieren uten å gå helt i kjelleren, sa Emil Hegle Svendsen til NTB.

Den russiske kometen Jevgenij Ustjugov (24) endte 5,1 sekunder bak. Treer Simon Eder (26) fra Østerrike var 9,9 sekunder bak

Begge rivalene måtte gå en strafferunde hver.

Helt spesielt

To år, en måned og tre dager har Svendsen brukt på å samle 15 seirer. Bare Bjørndalen (91 seirer), franskmannen Raphael Poiree (43) og tyskeren Sven Fischer (32) har flere. Den digre norske OL-favoritten tangerer Frode Andresen og hviterusseren Vladimir Dratsjev.

Bjørndalen måtte ha fire år, ti måneder og 20 dager på å runde 15 triumfer. Og da var verdens mestvinnende skiskytter to år og fire måneder eldre enn Svendsen er nå. Raskest til 15 seirer noensinne var franske Sandrine Bailly med ett år, ni måneder og ti dager.

Der er Svendsen «bare» nest raskest gjennom tidene.

- Jeg gleder meg veldig over hver seier og føler ikke at jeg kan sette hver og en opp mot hverandre. Men å vinne fellesstarten foran 25.000 mennesker i Ruhpolding er av det helt spesielle slaget. Det er utvilsomt et av de største løpene på verdenscupkalenderen, mente Svendsen etter lørdagens suksess.

20 blinkskudd hører til sjeldenhetene for Trondhjems-løperen. Ikke siden hans første verdenscuptriumf (normaldistanse i Pokljuka i desember 2007) har Svendsen greid den bragden.

- Akkurat det var deilig å få til. Men jeg skal nok gå ganske mye raskere i Canada neste måned, slo sesongens mestvinnende skiskytter fast.

Svendsen har fire seirer pluss en stafettriumf hittil. Han har vunnet renn i samtlige disipliner.

Fjellstø skytter

Den fjellstø skytteren er verdenscupens tredje beste liggendeskytter med 93,3 i treffprosent. Kun Bjørndalen (94,3) og amerikaneren Tim Burke (93,7) er foran.

- Jeg føler meg veldig trygg på liggende skyting, men må jobbe litt ekstra fram mot OL på stående, hevdet 24-åringen.

Med 78,7 prosent treff hittil i sesongen på stående er Svendsen langt unna de beste (Simon Fourcade med 92).

På skytebanen tapte han 14 sekunder mot lørdagens kjappeste skytter, Simon Eder. Sammen med Bjørndalen er Eder verdenscupens raskeste skytter.

- Jeg skulle gjerne hatt skytehastigheten til Ole Einar, men jeg er bare nødt til å gjøre det i mitt eget tempo. Om jeg øker tempoet, vil det bare gå ut over treffsikkerheten. Og det viktigste er tross alt å treffe.

Svendsen går stafetten i Ruhpolding søndag. Det blir siste renn for OL-favoritten før avreise til Vancouver 3. februar.

(NTB)