Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil Hegle Svendsen, matintoleranse og allergi

Hegle Svendsens nye diagnose: - Merkelig at jeg skal bli rammet som 30-åring

Nye funn skal hjelpe skiskytteren tilbake til toppen.

NY DIAGNOSE: Emil Hegle Svendsen fikk ødelagt mye av forberedelsene foran sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY DIAGNOSE: Emil Hegle Svendsen fikk ødelagt mye av forberedelsene foran sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Emil Hegle Svendsen er tidligere diagnostisert med en irritabel tarm og har måttet legge om kostholdet ganske radikalt. Det hjalp mye. Men så dukket det opp et nytt problem.

- Jeg fikk to lange treningsavbrekk i sommer. Det viser seg nå at jeg også er allergisk mot blant annet støv, forteller Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

Han sier videre:

- Det er merkelig at jeg skal bli rammet av dette som 30-åring. Men nå er jeg det. Så da må jeg bare ta konsekvensene av diagnosen og innrette meg. Det er et problem som kommer og går. Jeg gikk glipp av mye mengdetrening i sommer. Og jeg er egentlig stolt over at jeg kunne prestere som jeg gjorde i vinter.

Emil Hegle Svendsen kuttet ut matvarer som inneholder hvetemel og fruktose, samt melk i fjor sommer.

Han begynte å føle seg bedre.

Allergimedisiner

Men så fikk han et nytt tilbakefall. Han har fått påvist allergi.

- Jeg skal gå på allergimedisiner. Jeg er glad for at årsakene endelig er funnet. Derfor ser jeg veldig lyst på neste sesong, forteller Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

Baard I. Freberg har tatt doktorgrad og har forsket i problematikken med støv og partikler. Han er medisinsk ansvarlig for utviklingslandslagene i Norges Skiskytterforbund.

Han sier følgende om allergiproblematikk på generelt grunnlag.

- Jeg er bundet av taushetsplikt og kan ikke uttale meg spesifikt om tilfellet til Emil. Men det jeg kan si er at toppidrettsutøvere kan utvikle en følsomhet for allergener, fordi luftveiene eksponeres på et ekstremt nivå. Det kan medføre at kroppen kan kjenne på et eller annet som kroppen normalt tåler.

Fleskete slimhinner

Freberg forklarer allergi slik:

- Det siver væske ut av slimhinnene som blir litt fleskete. Dette forårsaker en betennelse. Her kan allergimedisiner hjelpe.

Han forklarer videre:

- Allergi medfører at slimhinnene i kroppen blir følsomme for enkelte stoffer. Det kan faktisk også gå utover tarmen. For støvallergikere kan støv som legger seg på maten være nok. Små marginer kan gi store utslag.

DOKTORGRAD: Baard I. Freberg er medisinsk ansvarlig for utviklingslandslagene i skiskyting. Han har doktorgrad i støv og partikkelproblematikk. Foto:  ARNT E. FOLVIK/Dagbladet
DOKTORGRAD: Baard I. Freberg er medisinsk ansvarlig for utviklingslandslagene i skiskyting. Han har doktorgrad i støv og partikkelproblematikk. Foto: ARNT E. FOLVIK/Dagbladet Vis mer

Freberg forteller om tiltak som blir gjort i forbindelse med reiser for sensitive utøvere.

Fjerner tepper

- Vi fjerner blant annet teppene på hotellrommene. Det er et møysommelig arbeid som ligger i forkant av reiser.

Han presiserer:

- Det kan også dreie seg om intoleranse at kroppen reagerer. Det behøver ikke være allergi.

- Må kanskje flytte

Freberg sier dette om et mulig drastisk tiltak for Emil Heglge Svendsen:

- Jeg understreker at jeg uttaler meg på et generelt grunnlag. Men i verste fall må Emil vurdere å flytte til et sted der det er mindre støv i lufta. En person som er sensitiv mot dieselstøv bør for eksempel helst ikke flytte til en by.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media