Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Livet etter OL-suksessen: Simen Hegstad Krüger

Hegstad Krüger mistet motivasjonen etter OL-gullet

Da Simen Hegstad Krüger dro hjem fra vinter-OL i Pyeongchang, var han OL-kongen. Tilbake hjemme i Norge gikk imidlertid lufta ut av langrennskometen.

DRØM: Simen Hegstad Krüger vant åpningsdistansen i OL 30 km fellesstart med skibytte foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRØM: Simen Hegstad Krüger vant åpningsdistansen i OL 30 km fellesstart med skibytte foran Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): 1-2-1. Gull, sølv, gull. Simen Hegstad Krügers prestasjoner og resultatrekke i vinter-OL i Pyeongchang var et eventyr.

Selv om han fikk gjennombruddet med en pallplassering i Tour de Ski i januar 2017 og sin første verdenscupseier samme sted i Toblach i desember 2017, var det få som snakket om Hegstad Krüger før OL.

På herresiden handlet det meste om vidunderbarnet Johannes Høsflot Klæbo, mangeårig verdensener Martin Johnsrud Sundby, vrakingen av Petter Northug og formsvikten til Finn Hågen Krogh i forkant av lekene.

Men det var Krüger som stjal showet, da han først gikk på trynet, før han rykket fra samtlige konkurrenter og ble olympisk mester på den innledende tremila i OL. Dernest tok han sølv på 15 kilometer fristil, bare slått av Dario Cologna, før han gikk en kanonetappe da Norge vant gull på herrestafetten.

HERJET: På tre øvelser kapret Simen Hegstad Krüger to OL-gull og ett sølv. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
HERJET: På tre øvelser kapret Simen Hegstad Krüger to OL-gull og ett sølv. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

- En annerledes situasjon

Nå vet alle hvem Simen Hegstad Krüger er. Men hvor mye har egentlig OL-suksessen forandret livet hans?

- Jeg merker forskjell. Det er annen setting nå enn i fjor. Da var jeg i angrepsposisjon, og det var ikke så mange som kjente til meg. Det er en annerledes situasjon nå, forteller Hegstad Krüger til Dagbladet.

- Samtidig er jobben jeg skal gjøre på treningsfronten mye av det samme som før. Det er ingen grunn til å endre veldig på treningsoppholdet.

Motivasjonssvikt

Tiden etter OL-suksessen ga ham nye utfordringer. 25-åringen forlot Sør-Korea som OL-konge, før Johannes Høsflot Klæbo overtok denne tittelen da han senere gikk opp i tre gull.

Like etter suksessen i Pyeongchang gikk lufta litt ut av Hegstad Krüger. Motivasjonen og gnisten var ikke den samme. Resultatrekka 13-63-30-24 i verdenscuprennene etter OL bekrefter det.

- Jeg har trengt tid på å fordøye inntrykk og opplevelser fra Sør-Korea. Motivasjonen har ikke vært helt den samme som den var før og under OL. Jeg merket det spesielt i rennene rett etter OL, innrømmer langrennskometen over for Dagbladet.

- Samtidig kjenner jeg nå at motivasjonen er på vei tilbake og at jeg er veldig gira på å legge ned innsatsen som kreves. Men jeg må innrømme at jeg har trengt litt tid på å fordøye inntrykk og få motivasjonen på topp igjen.

MOTIVASJON: Etter en litt tyngre periode etter OL, har Simen Hegstad Krürger funnet tilbake motivasjonen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MOTIVASJON: Etter en litt tyngre periode etter OL, har Simen Hegstad Krürger funnet tilbake motivasjonen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Livet før og etter bragdene i Sør-Korea forklarer han slik:

- Det er mer oppmerksomhet nå enn i fjor, men det er bare stas. Det er ikke slik at alt har blitt snudd på hodet. Så stor forskjell er det ikke, sier 25-åringen.

- Jeg tror jeg fortsatt har beina godt plantet på jorda. Det er viktig å huske hvor man kommer fra og at det fortsatt er den samme jobben som kreves for å oppnå resultater. Det er ikke noe som kommer til å bli enklere de kommende sesongene.

Lynavleder Northug

Til tross for to OL-gull og ett sølv på tre distanser i Pyeongchang, er det fremdeles ikke Hegstad Krüger mediene flokker seg rundt når det er pressetreff med landslaget. Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Emil Iversen og Finn Hågen Krogh er blant herrene det har vært større medieinteresse rundt.

- Hadde du vært svensk, ville trykket rundt deg vært et helt annet. Da hadde du vært lagets store stjerne. Synes du det er dumt eller at det er like greit at du har lynavledere i laget som Petter og Johannes?

- Jeg trives godt med situasjonen hvor det er noen som tar enda mer oppmerksomhet enn meg. Det synes jeg er helt greit, sier Krüger til Dagbladet.

Etter gjennombruddet med 3.-plassen på 10 km fristil i Toblach under Tour de Ski i 2016/17-utgaven, tok Hegstad Krüger store steg forrige sesong, med blant annet sin første verdenscupseier og OL-gull.

De nye målene

- Hva skal du jobbe med for å ta ytterligere steg kommende sesong?

- Jeg har grubla litt på mål og arbeidsoppgaver jeg skal fokusere på kommende sesong. Det er mange ting jeg vil ta tak i. Det er aspekter jeg vil utvikle videre. Blant annet vil jeg ta steg i klassisk og ha et større register å spille på når det handler om å avgjøre skirenn, spesielt fellesstarter.

- Er det mulig å bli enda bedre enn forrige sesong?

- Jeg skal ikke tenke for mye på at jeg skal toppe det som skjedde i OL. Det skal mye til. Men jeg har stor tro på at jeg kan utvikle meg som skiløper og bli mer komplett, sier den slepne teknikeren.

Vurderer å endre gullplanen

Lyn-gutten hadde i likhet med Johannes Høsflot Klæbo, Marit Bjørgen og Ragnhild Haga - samt svenske Charlotte Kalla og Stina Nilsson - stor OL-suksess med å legge inn en treningsperiode der mange av konkurrentene gikk Tour de Ski.

- Vil du i lys av disse erfaringene gjøre det samme også til vinteren?

- Det var helt riktig for meg å stå over Tour de Ski i fjor, men det er ikke sikkert jeg gjør det neste sesong. Det er noe jeg må vurdere framover. Det er veldig trygt å ha med erfaringer fra hva som har fungert før, sier Hegstad Krüger.

- Jeg har ofte vært i godt slag etter en god treningsperiode. Det kommer mange fine renn på rekke og rad i sesongstarten fram mot Tour de Ski. Der er det muligheter til å gå seg inn i en VM-tropp. Jeg kommer til å sette meg ned sammen med trenerne og blinke ut de rennene jeg bør gå raskt i.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media