Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hei gjerne på en russer

For nå bestemmer ikke lenger det gamle dopingregimet alt i russisk langrenn.

 BLE TATT: Sprinteren Alena Sidko 8i midten) med bronse fra Torino-OL, kom aldri til start i Vancouver. Hun ble som mange av sine lagvenninner stoppet i dopingkontrollen. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach.
BLE TATT: Sprinteren Alena Sidko 8i midten) med bronse fra Torino-OL, kom aldri til start i Vancouver. Hun ble som mange av sine lagvenninner stoppet i dopingkontrollen. FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er ikke mange år siden det stinket av russisk langrenn. Sommeren 2010 var dopingavsløringene av toppløpere blitt så mange at det internasjonale skiforbundet (FIS) ila russerne en bot på 1,5 millioner kroner og truet med å sparke dem ut av hele sporten. Men nå går det igjen an å heie på en russer for dem som håper på et mest mulig spennende OL.

For selv om kvaliteten på russernes egen dopingkontroll forblir et diskusjonstema helt inn til disse lekene, forteller resultatene om en endring.

Sannsynligvis akkurat den samme som de beste løperne ba om.

DET var nettopp mange av løperne selv som forlangte en opprydning etter Vancouver-OL 2010. De innså det latterlige i de russiske ledernes forsvar av avslørte lagkamerater. Som for eksempel da den daværende skipresidenten Vladimir Loginov hadde følgende forklaring på hvorfor sprinteren Alena Sidko ikke kom til OL- start etter at det gikk rykter om at hun var stoppet i dopingkontrollen:

- Hun er bare blitt for tjukk, hevdet Loginov.

Noen måneder etter var han fjernet fra vervet angivelig etter direkte beskjed av Dmitrij Medvedev som dengang fungerte som reserve for Vladimir Putin som Russlands president.

som Putin er tilbake igjen som sjef i alle roller, er grepet om den viktige langrennsporten vel så stramt. Det gjør sjansene for nye dopingavsløringer få. Akkurat som et toppresultat for de russiske skijentene.

Forskjellen før og etter russernes åpenbare dopproblem gjelder kvinnene. Der dette laget dominerte sporten for ti, femten år siden, er de nå tilnærmet sjanseløse mot Justyna Kowalczyk, Charlotte Kalla, pluss de finske og norske jentene, og den endringen skyldes ikke bare naturlige svingninger i talentgrunnlaget.

De beste russerne er veteranene Yulia Tchkaleva og Julia Ivanova, og begge ble utklasset av Kowalczyk sist søndag i den siste verdenscupen på 10km klassisk.  En individuell russisk OL-medalje til jentene vil være en sensasjon.

DA er mulighetene langt bedre for gutta. De har også en mer troverdig bakgrunn. OL-mester Nikita Kriukov var en av de fremste som krevde endring. I et brev til president Medvedev skrev han i det åpne protestbrevet:

- De siste årene har vi pådratt oss en mengde problemer som gjør at vi ikke konkurrerer på det høyeste nivået. De trenerne og lederne som har gitt utøverne ulovlige preparater blir aldri straffet og får jobbe videre rundt landslaget. På den måten forblir dopingproblemet uløst.

- Hele systemet må endres, utdypet Kriukov til avisa Sport-Express, og han ble hørt. Den tidligere skidronningen Jelena Välbe overtok som skipresident, og to år seinere også direkte som landslagssjef. Hun startet med å avskjedige flere doptrenere selv om den omstridte sjefstreneren Jurij Tjarkovskij fikk være med videre i en støttefunksjon. Seinest denne vinteren har han fungert som sjåfør for en stadig mer imponerende russisk bilpark av smøretrailere.

FOR det har ikke stått på pengene i russisk langrenn fram mot OL på hjemmebane. Løperne har hatt nærmest ubegrensete ressurser i en hær av trenere og ledere. Utfordringen har mer vært koordinering og det å unngå overtrening i iveren etter suksess. I tillegg er landslaget splittet opp med privatsatsingen til Ilia Chernousov og Alexander Legkov

Underveis har Jelena Välbe truet Legov med at han kan miste plassen på stafettlaget, men den konflikten er overprøvd av Putin selv. Tross alt har ikke russerne bedre langrennsløpere enn at alle må utnyttes maksimalt.

Det betyr at den 45 år gamle Välbe som denne uka fikk sitt tredje barn, såvidt rekker tilbake til Sotsji før hun skal bli evaluert i en jobb der hun er blitt overprøvd.

Kanskje blir det flere russere som trenger litt ekstra oppmuntring.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!