Hei!

I tida framover kommer jeg til å ha fast spalte i Dagbladet. Her skal jeg fortelle litt om landslaget, Leeds og livet fra innsiden i Premier League.

Landslaget er for tida inne i et generasjonsskifte. Det gjenspeiles tydelig i prestasjonene i de siste kvalifiseringskampene. Savnet av rutinerte spillertyper som Erik Mykland, Stig Inge Bjørnebye, Mini, Ståle Solbakken, Kjetil Rekdal og Ronny Johnsen er tydelig. Med disse spillerne opptrådte vi mer samlet som et lag enn det vi har gjort den siste tida. Det er helt naturlig at det kommer til å ta tid å bygge opp et lag som holder det samme nivået.

  • I EM-sluttspillet sist sommer spilte Bent Skammelsrud, Erik Mykland og jeg på midtbanen. I den siste kvalifiseringskampen besto midtbanen av Jo Tessem, Tommy Svindal Larsen og Fredrik Winsnes. Det er uheldig for laget at vi har vært tvunget til å gjøre så mange endringer. Stabilitet er et nøkkelord for suksess i internasjonal fotball.
  • Jeg synes landslaget bør spille 4-4-2 i framtida. Med 4-3-3 blir avstanden mellom de tre spissene fort altfor stor. Med to spisser har vi nesten alltid to spillepunkter vi kan bruke sentralt i banen. Det skaper også mer trykk innenfor motstanderens straffefelt. Når det gjelder spillestil, synes jeg vi spilte ballen litt mer gjennom midtbanen i tida etter EM - enn det vi gjorde før. Når vi sliter i motgang, blir det likevel altfor ofte til at vi fortsatt lemper lange baller opp mot en ensom spiss.
  • Landslaget består i dag av mange gode enkeltspillere som Ole Gunnar Solskjær, John Carew, Tore André Flo og Steffen Iversen. Alle er spisser for europeiske toppklubber. Jeg mener vi må bruke dem i rollene de er best i - nemlig som reine spisser. I tillegg mangler vi en klar sjef på midtbanen - som vi hadde da Kjetil Rekdal dominerte sentralt. Vi savner spillertyper som tar kommandoen, og viser ansvar.
  • Selv om pressen rapporterer om krise, er slett ikke Norges fotballframtid mørk. Unge, spennende spillere som blant andre Tommy Øren, John Arne Riise, Magne Hoseth, Ragnvald Soma, Azar Karadas og Trond Fredrik Ludvigsen gjør det bra på U21-landslaget. De kan bli viktige brikker for landslaget på litt sikt.
  • Jeg har også registrert at debatten omkring Nils Johan Sembs framtid som landslagssjef raser hjemme i Norge. Det er alltid enkelt å skylde på treneren når resultatene uteblir. Da er det lett å glemme at vi stort sett har gjort det veldig bra med Nils Johan som sjef. Etter min mening, bør heller vi spillere ta den største delen av skylda. Det er tross alt vi som er ute på banen og skal gjøre jobben.
  • Jeg er tilbake etter skade, og er med i troppen mot Sunderland i dag. Jeg spiller helt sikkert ikke fra start, men får kanskje noen minutter som innbytter. Med seier er vi forbi Sunderland på tabellen - og snart venter Deportivo la Coruna i Champions League. Vi går garantert en spennende tid i møte.

    Eirik Bakke Les mer om Eirik Bakke på

    Icons.com