Heia Sverige, gull til Olsson!

Sverige tok sitt første gull da Christian Olsson tuktet selveste Jonathan Edwards i tresteggropa i friidretts-EM torsdag kveld.

Sverige har et kanonlag i friidrett nå. Det kommer de til å ha i mange år framover også.

Mens høydehopperen Patrik Sjöberg var den eneste svenskene kunne stole på i sin tid, er det nå en hel hop som kan kjempe om medaljer. I innendørs-EM i Wien i vinter ble det to gull, fire sølv og en bronse. I München åpnet det med gull i tresteg, sølv ved Stefan Holm og bronse ved Staffan Strand i høyde foran 48.500 tilskuere torsdag kveld.

Christian Olsson er den nye, lange og hengslete juvelen. Torsdag kveld hoppet han 17,53 i sitt lengstehopp og slo tilbake all motstand fra veteranen og gullgrossisten Jonathan Edwards, som bare fikk bronse på 17.32, sølvvinner Charles Fridek og de andre i tresteg. Olsson hadde serien 17,16, 17,44, 17,42, 17,43 og 17,53. Svensken hadde faktisk konkurransens fire lengste hopp. Sistehoppet trengte han ikke å ta en gang.

Glapp

I høyde snøt russeren Jaroslav Rijbakov svenskene for seieren som så smått var ventet. Russeren var den eneste som gikk over 2,31, og dermed var saken klar. Strand tok 2,27 i første forsøk. Han sto over 2,18, 2,22, 2,25 og 2,29, men fikk to klare og et hårfint riv på 2,31. Holm sto over 2,18, 2,22, 2,25, før han tok 2,27 i andre forsøk og 2,29 i første. Så ble det avgjort da han rev to ganger på 2,31 før han gamblet og brukte sitt siste forsøk på 2,33. Også det endte med riv.

Gullet glapp i høyde, men det rokker ikke ved helhetsbildet. Nye sjanser venter i dagene som kommer. Sverige er nå like gode som Norge var i glansperioden på 90-tallet.

Lagbygging

Den svenske landslagssjefen Ulf Karlsson har denne forklaringen på suksessen:

- Vi har innledet en prosess der vi vektlegger lagånden. I vår var vi samlet en helg for å jobbe med den biten. Vi har revet opp grensene mellom grenene og mellom lederne og de aktive. Jeg har sett at det er mye å hente ved teambygging også i individuelle idretter. Og lagånden vi har er helt utrolig. Det finnes en fantastisk «go» i dette laget. De som er med kjenner ingen grenser, de er barrierebrytere. De sporer hverandre til innsats.

- Vi viser jo at penger ikke er alt, sier Karlsson.

Fredag starter to andre hete gullkandidater fra den andre siden av kjølen sitt EM. Kajsa Bergqvist skal ut i kvalifisering i høyde, mens Carolina Kluft skal gjøre unna første halvdel av sin sjukamp.

(NTB)

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1067593566


Varnish cache server