Heia Sverige!

Vi heier på svenskene i EM. Det straffer seg å kalle oss fjellaper.

Det er sommer og fotball-EM. Men bør vi egentlig heie på Sverige? Delta i debatten!.(Dagbladet.no): Når Europas fineste bein triller ball om heder og ære fra og med i morgen, er det uten norske ballsjonglører på banen. Det er vi for så vidt vant til.

Og tradisjonen tro skulle vi nordboere da vifte med det norske flagget, for anledningen uten det blå korset i midten, og hyle oss hese etter dansk suksess.

Men det gjør vi ikke i år.

Kall oss gjerne barnslige og langsinte. Ufordragelige og hevngjerrige. Men danskenes hets av den vakre, men kanskje litt kjedelige for utenforstående, norske fotballen fortjener ikke annet enn avsky. Fjellaper kunne dere vært selv, om dere bare hadde hatt fjell.

Og derfor heier vi på Sverige i år.

Tyver

For hva har Danmark egentlig gjort for oss de siste årene? Ikke bare har de rappet noen av de fineste damene våre (heldigvis kom Mia Hundvin hjem igjen). De har tygget på, kost seg med smaken så lenge den varte, og spyttet ut ingen ringere enn vår egen Sissel.

Det gjør dere ikke ustraffet, dansker!

Og hva med Erik Mykland? Myggen er kanskje det nærmeste vi kommer en ball-triller av ypperste klasse. Etter noen år i Danmark triller han ikke ball lengre. Skamme seg skulle de, røverne i København.

For det må jo være en grunn til at Ståle Solbakken fortsatt bor på Hamar. Og at nordmenn som har studert i Danmark ikke akkurat er vennlig innstilt til kremmerne i landet. Det sier i hvert fall naboen at de ikke er.

En lille en

Dere kan beholde Nyhavn, røde pølser, bacon, og salmonellaeggene deres for dere selv. I hvert fall så lenge EM pågår. Juni dedikeres Falukorv og grensehandel på Svinesund.

For hva skal vi egentlig si til bryggerigiganten Carlsbergs oppkjøp av Ringnes?

Heia Sverige, skal vi si. Og så skal vi kjøpe Pripps. I tre uker.

Men vi har mer også, vi: Vår barndoms elskelige leketøy Lego er fullstendig ødelagt av såkalt nytenkende lekeutviklere. Alt var mye bedre før. Blir du ikke hissig av det, kan du tenke på danske turister med campingvogn. På smale norske veier. Og alle lottokupongene som ikke kom fram i tide på grunn av dem.

Sannsynligvis har du tapt millioner av kroner. Norske.

Og mens vi er inne på friluftsaktiviteter: Har du noensinne opplevd en danske i alpinbakken? Ikke det? Da har du vel prøvd å gå i et utvisket skispor på påskefjellet. Du trodde det var vinden, du?

Sportslig

Så tenker du kanskje: «Jammen er det useriøst å heie på svenskene på grunn av disse bagatellene».

Tenker du det, har du rett. Så vi legger noen sportslige kriterier til grunn også:

  • Zlatan Ibrahimovic er som manna fra en skandinavisk fotballhimmel. Ebbe Sand er det ikke.
  • Henke Larsson. Danskene har ikke hatt en ekte goalgetter siden Preben Elkjær røyket seg til seriegull med Verona på åttitallet.
  • Fredrik Ljungberg er en vinner. Jesper Grønkjær har aldri spilt to gode kamper på rad. Og knapt nok en.
  • Olof Mellberg er en forsvarsspiller med fart. Rene Henriksen er en forloren skilpadde.

    I morgen starter fotball-EM. Heia Sverige!

    Diskuter fotball-EM på Blink

SVENSK: Victoria Silvstedt.
DANSK: Morten Olsen.
SVENSK: Fredrik Ljungberg spiller på det svenske landslaget.
DANSK: Thomas Gravesen spiller på det danske landslaget.