Heiagjeng- lederen alle heier på

Siren Bach (18) har vist så stor idrettsglede i år at cheerleadere over hele Norge har kåret henne til årets heiagjengleder!

BERGEN (Dagbladet): Tittelen som «Årets cheerleader» fikk hun i forbindelse med årets NM i cheerleading - etter en kåring hvor idrettens utøvere selv skulle stemme på den de mente fortjente hedersbetegnelsen mest.

Siren fikk NM-bronse for lag med Åsane amerikansk fotball og cheerleading klubb. Men ingen utstrålte mer glede og positivitet enn den blide bergenseren.

Og naturligvis tok det av da hun mottok prisen under NM-banketten, for det er ikke mange forsamlinger som kan juble som et lokale fullt av heiagjengledere.

-  For meg betyr denne tittelen like mye som for en fotballspiller å bli kåret til Årets spiller. Dette er min idrett og det jeg brenner for. Jeg syntes det var stort bare å bli nominert, jeg, så det er ikke rart at jeg ble rørt da tittelen gikk til meg, sier Siren Bach - som mistenker venninnene i klubben for å ha brukt mye penger på å stemme på henne via SMS.

- Alltid blid


-  Du må være veldig glad i både idretten og klubben din så godt som du har utmerket deg i år?

-  Ja, klubben min er jeg glad i. Og så forsøker jeg alltid å være blid og positiv.

For klubben er kåringen naturligivs en stor anerkjennelse og bekreftelse på at medlemmene trives i Åsane amerikansk fotball og cheerleading klubb - eller «Åsane Seahawks» - som er navnet de selv bruker på klubben.

-  Siren er alltid blid og positiv. Slikt blir lagt merke til. Og hun er veldig opptatt av at alle rundt henne har det bra. Hun er mer opptatt av det sosiale enn det sportslige, sier klubbens stifter og formann, Jon Bakken, til Dagbladet.

Trivsel og samhold er åpenbart høyt prioritert i klubben, for også i fjor gikk prestisjetittelen «Årets cheerleader» i Norge til ei jente fra Åsane Seahawks - Anette Øksnes.

-  Jeg stemte på henne i fjor. Og hun stemte på meg i år. Men neste år satser jeg på å ta tittelen igjen, smiler Siren.

Dagen etter utmerkelsen i mars i år stilte hun også til audition for landslaget, og ble tatt ut på laget som nettopp er tilbake fra VM i Tokyo med en flott 4. plass plass i cheering.

Kjente cheerleadere

Superkjendiser som Cameron Diaz, Halle Berry, Uma Thurman, Meryl Streep og Madonna var alle cheerleadere i sin ungdom. Det samme var Samuel L. Jackson, og tidligere amerikanske president Dwight D. Eisenhower. Ja, faktisk var sporten, som har røtter helt tilbake til 1870-tallet, i starten bare for menn:

På Princeton University i USA samlet en gruppe menn seg for å få publikum til å heie frem laget sitt. For å nå nærmere publikum klatret de opp på hverandres skuldrer med roperter og skilt. Det første kjente heiaropet kom også fra Princeton, rundt 1880, og lød slik:

Ray, Ray, Ray!

Tiger, Tiger, Tiger!

Sis, Sis, Sis!

Boom, Boom, Boom!

Aaaaah! Princeton, Princeton, Princeton!

På 1920-tallet ble cheerleading populært blant damer også. Siden kom korte skjørt, pom-pons (dusker), danser og koreograferte show.

På 80-tallet kom de første konkurransene i cheerleading. I Norge ble den første cheerleadingklubben startet i Bergen i 1990, men ble nedlagt etter bare to år. Neste klubb så dagens lys først i 1997, og totalt er det nå rundt 35 klubber i hele Norge.

Venninnetreff

Siren startet for drøye tre år siden. Inntil da hadde hun spilt fotball i Hovding i åtte år, men måtte slutte da hun fikk betennelse i begge knærne.

-  Jeg hadde sett cheerleading på film, og syntes det så gøy ut. Så ble jeg med ei venninne som hadde begynt med dette på en trening. Jeg satt bakerst i salen og bare så på første gangen. Da bestemte jeg meg kjapt for å begynne, jeg også.

Etter bare seks måneder var hun i 2003 med i sitt første NM, hvor de klubben fikk sølv for lag - som er disiplinen Siren og Åsane satser på.

I 2004 og 2005 ble det 3. plass. Alle mesterskapene i Oslo.

I mars neste år er Bergen verstskap for NM.

Treningene er i praksis også et venninnetreff. Sirens og bestevenninna Ingelin (18) har hengt sammen og hatt felles interesser fra de var små.

For folk flest er nok cheerleading noe som forbindes med show på idrettsarenaer. Åsane Seahawks blir blant annet leid inn for å underholde under landskamper i håndball i Haukelandshallen. Men mest av alt er det en egen konkurranseidrett.

Lurte med søsteren

I starten gikk de som oftest under betegnelsen duskedamer. Det er et uttrykk de hater i dag.

-  Dette er så mye mer enn å vifte med dusker. Faktisk er duskene ikke lenger nødvendig i rutinene vi viser i konkurranser. Folk som tror de vet hva vi driver med får som regel sjokk når de ser oss første gang. En treetasjers salto kan se rimelig dramatisk ut, sier Siren.

Siren er såkalt «base», og har beina godt plantet på jorda. Personen som står på toppen av toppen av pyramiden er «flyer» - og når du ser vedkommende kaste seg ut i en salto, så skjønner du hvor navnet kommer fra.

Siren trener to timer tre ganger i uka med seniorlaget. I tillegg er hun en av tre trenere for 12-16 års gruppa - hvor også lillesøsteren Stine (14) er med.

-  Jeg klarte å lure henne med for to år siden, og nå er hun hektet på dette også, smiler Siren fornøyd.

Lav snittalder

Cheerleading er en idrett med relativt lav snittalder på utøverne. Siren vet ikke hvor lenge hun vil holde på. Men hun vet at hun ikke vil utøve idretten sin i andre klubber enn Åsane Seahawks.

-  Klubben betyr alt for meg. Om jeg flytter fra Bergen tror jeg ikke at jeg ville begynt i en annen klubb, selv om det hadde vært snakk om en klubb hvor jeg har venninner. Det er Åsane Seahawks som er min klubb, og her vil jeg holde på så lenge som mulig, sier Siren Bach.

I forhold til klubbfølelse snakker hun også av erfaring. Under EM for klubblag i 2004 var hun utlånt til Oslo-klubben Viqueens.

-  Det var veldig rart å rope Viqueens, når jeg hadde mest lyst til å rope Seahawks. Ikke alle i klubben min syntes det var riktig av meg å stille for et annet lag, og jeg vil aldri gjøre det igjen.

BASE: Siren Bach er såkalt «base» på cheerleadinglaget til Åsane Seahawks. Personen som står øverst i pyramiden er «flyer», og må stole 100 prosent på at Siren og de andre basene ikke mister grepet. Siren og landslaget er nettopp kommet hjem fra 4. plass i VM i Tokyo.
TOK PRISEN: Siren Bach er kåret til Årets cheerleader i Norge for 2005.