Heiberg: - OL-valgkampen er korrupt

Kandidatene svir av titalls millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

IOC-styremedlem Gerhard Heiberg svarer ja når han blir spurt om det forekommer korrupsjon og bestikkelser i kampen om vinter-OL 2014.

Nordmannen svarte NRK bekreftende på spørsmålet om kandidatene til å arrangere vinter-OL tar ufine midler i bruk.

- De bruker en del midler med invitasjoner og gaver. Det kjøres et litt for sterkt løp, sier Heiberg.

- Vi har sett tilløp som ikke bør finne sted, sier han.
Øser ut penger
Kandidatene Pyeongchang (Sør-Korea), Sotsji (Russland) og Salzburg (Østerrike) svir av flere titalls millioner av dollar for å smøre dem som skal avgjøre det hele onsdag.

- Jeg føler at hvis dette fortsetter, vil ikke de mindre landene ha muligheten til å få vinter-OL. Noe må gjøres. Denne gangen må vi akseptere det, men vi trenger nye regler, sier Heiberg til nyhetsbyrået AP.

Mandag ankom Russlands president Vladimir Putin Guatemala by. Da var allerede Sør-Korea-kollega Roh Moo-hyun og Østerrikes kansler Alfred Gusenbauer på plass i byen for å støtte sitt lands kandidatur og delta i den siste presentasjonen før valget faller.

Uten at noen eksakte tall foreligger, antas det at Pyeongchang og Sotsji svir av 230 millioner kroner hver bare på valgkampen. En sum som kan sammenlignes med det London brukte for å få sommer-OL 2012, som er et mer prestisjetungt arrangement.


Endret reglene
Reglene for lobbyvirksomhet ble endret etter kampen om vinterlekene i 2002, da ti IOC-medlemmer måtte ta sin hatt og gå fordi de mottok bestikkelser.

- Jeg kan ikke påstå at det har vært veldig vellykket. Jeg foretrekker mindre PR og mer fokus på planene om gjennomføringen av selve arrangementet, sier seniormedlem av IOC, amerikanske Anita DeFrantz.

Russerne har fløyet inn 120 tonn med utstyr til Guatemala, inkludert en skøytebane som IOC-medlemmene har fått beskjed om ikke å besøke før etter at valget er over. Vladimir Putin skal også ha invitert IOC-medlemmer til sitt hotell, men reglene tilsier at slike møter kun kan gjennomføres på det offisielle olympiske hotellet. Dermed endret russerne planen.

BEKYMRET: Gerhard Heiberg frykter at hvis utviklingen fortsetter, vil ikke de mindre landene ha muligheten til å få vinter-OL. Foto: JON EEG/SCANPIX
BEKYMRET: Gerhard Heiberg frykter at hvis utviklingen fortsetter, vil ikke de mindre landene ha muligheten til å få vinter-OL. Foto: JON EEG/SCANPIX Vis mer

- Det er helt åpent. Jeg har snakket med mange av mine kolleger, og det hele vil avgjøres de siste to dagene. Den siste presentasjonen blir avgjørende, sier Heiberg.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer