Heiberg mener Rio har bra kontroll før OL

Drøyt 100 dager før lekene.

Rio de Janeiro-OL stormer videre mot nedtelling og 100-dagersmerket. Gerhard Heiberg gir tommel opp tross store utfordringer på veien.

OL går i perioden 5. - 21. august. Onsdag er det bare 100 dager til åpningen på Maracanã-stadion.

Dette sier det norske IOC-medlemmet om fem nøkkelpunkter for lekene:

Vann: Analyser av vannkvaliteten ved flere av OL-arenaene har gitt alarmerende resultater, men øvelsene vil gå som oppsatt.

- Det er ingen endringer der. De fleste utøvere og ledere, ikke 100 prosent alle, har akseptert at det blir slik.

- Det største problemet er lukt og kadavre (døde dyr i forråtnelse) som kommer flytende nedover, sa Heiberg i oktober.

Anlegg: Det snekres og bygges som bare det i Rio de Janeiro for å rekke fristen.

- Vi synes at de har holdt planen bra den siste tiden. Det er positivt og kanskje litt bedre enn ventet. I Aten-OL (2004) som vel var det verste, ble jo de siste skruene satt inn natten før åpningsseremonien. Vi i IOC har jo etter hvert blitt vant til at det er forskjellige måter å gjøre ting på.

Transport: En forlenget metrolinje fra Rios vestlige områder (Ipanema-stranden) til OL-parken utenfor byen (i Barra), er sett på som svært viktig. Det har vært fram og tilbake omkring dette i et par år.

- Det ser nå ut til at den blir noe av. Vi har ingen garantier, men det ser positivt ut.

Politikk/økonomi: Brasil er fortsatt inne i meget turbulente tider økonomisk og politisk. Det vil ikke endre seg før OL.

- Vi har flyttet en del folk til Rio de Janeiro for å følge med også på dette. Vi har også fått forsikringer - blant annet fra borgermesteren i Rio - om dette ikke skal ødelegge OL. Lekene er også et prestisjeprosjekt både for Brasil og hele Sør-Amerika.

Zika: Zikaviruset har gitt IOC ekstra utfordringer. Det kan ramme alle, men er mest alvorlig for gravide da det kan forårsake fosterskader.

- Vi har sett nøye på det og tar det selvfølgelig alvorlig. Det er vinter og «kaldt» i Rio under OL. Med tanke på zikaviruset er ikke august noen ugunstig måned å arrangere OL der.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram