Heiberg og Koss stemte Toronto

MOSKVA (Dagbladet): Gerhard Heiberg spiste kinamat til lunsj i går, men bekrefter at han og Johann Olav Koss stemte på Toronto under avstemningen om OL-arrangør i går. - Jeg er glad for at det er tatt en avgjørelse som vil bety mye for både Kina og Tibet. Kineserne vil bli tvunget til å åpne seg og følge våre spilleregler, sier Heiberg.

Spenningen var stor foran den avgjørende avstemningen, spesielt fordi Toronto vartet opp med den desidert beste presentasjonen. Både Heiberg og Koss var overrasket over den overveldende støtten til Beijing allerede i andre valgomgang.

- Jeg tror de fleste IOC-medlemmene hadde gjort seg opp en mening på forhånd. Når også Kina gjorde en god presentasjon, var det ingen tvil, sier Heiberg.

Stilte ikke spørsmål

Beijings søkerkomité fikk en rekke spørsmål om kineserne ville følge antidopingreglene, om tiltak mot forurensing og transportsituasjon, men ikke et eneste spørsmål om menneskerettigheter.

- Både Johann og jeg hadde forberedt spørsmål, men det ble ikke til at vi stilte dem etter så mange andre spørsmål, sier Heiberg.

Både han og Koss mener spørsmålet om menneskerettigheter vil bli svært sentralt for Kinas forberedelser til sommerlekene i 2008.

- Vi har nå sju år på oss til å følge utviklingen. Kineserne har lovt fullt innsyn både for presse og alle andre. De har forpliktet seg til å følge IOCs charter og de reglene vi setter. Koordineringskomiteen vil få en svært viktig rolle. Den er blitt stadig viktigere ettersom vertslandene ikke har fulgt opp de krav vi setter, slik vi bl.a. har sett når det gjelder lekene i Athen hvor IOC har truet med å ta fra dem lekene, sier Gerhard Heiberg til Dagbladet.

- Det er et faktum at kineserne har brukt stadionanlegg til å foreta henrettelser av såkalte opposisjonelle. Tror du denne avgjørelsen vil få en slutt på det?

Vil ikke svare

- Det spørsmålet vil jeg ikke engang prøve å svare på. Nå må IOC først signere en avtale med Kina hvor vi setter våre krav til både forberedelser og arrangement, sier Heiberg som i kraft av sin tidligere posisjon som OL-president for Lillehammer-lekene er en av de IOC-medlemmene som internasjonale media fortsatt kaster seg over for å få kommentarer.

Heiberg tror kinesernes offensiv helt siden nederlaget for Sydney med to stemmer i 1993 har hatt stor betydning for utfallet denne gangen. Etter kongressen i 1999 da IOC ble tvunget til å rydde opp etter korrupsjonen i Salt Lake City, er det nå forbudt for søkerbyene å invitere delegatene på besøk.

- Jeg tror alle har brutt noen regler på dette området, selv om den etiske kommisjonen har fulgt godt med. Personlig har jeg hele tida ment at dette er et uheldig forbud. Jeg tror det er viktig at delegatene får anledning til besøk for å opparbeide seg mer kunnskap om søkerbyene, men det må skje i kontrollerte former i form av f.eks. delegasjoner som guides rundt. Jeg mener at Lillehammer aldri ville fått lekene om IOC-medlemmene ikke hadde fått komme på besøk til oss, sier Heiberg.

Både Osaka og Paris klaget i går over at de fikk for få stemmer nettopp fordi delegatene ikke hadde fått lov til å besøke byene.