Heiberg om homo-markeringer i Sotsji-OL: - Glem det!

IOC kommer til å slå hardt ned på alt som lukter politikk.

- IKKE GJØR DET! Gerhard Heiberg er sjeldent tydelig i sin oppfordring til utøvere og andre som ønsker å bruke vinterens OL til å demonstrere mot den russiske antihomolovgivingen.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- IKKE GJØR DET! Gerhard Heiberg er sjeldent tydelig i sin oppfordring til utøvere og andre som ønsker å bruke vinterens OL til å demonstrere mot den russiske antihomolovgivingen.Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): De homofiles kår i Russland er mildt sagt presset etter den russiske nasjonalforsamlingens banket gjennom en lov som forbyr «homofil propaganda».

I praksis har loven vist seg å legitimere grove overgrep mot homofile, og bekymringen foran vinterens OL i Sotsji stiger for hver uke som går.

Tidligere har den internasjonale olympiske komiteen, IOC, fått forsikringer om at de nye anti-homolovene ikke skal gjelde utøvere og tilreisende under de kommende lekene, men i dag har avisa Gaystar News fått motsatte signaler fra IOC.

- Det olympiske charteret har en klar regel som sier at de olympiske lekene ikke er et sted for politiske eller religiøse demonstrasjoner, sier en ikke navngitt talsmann for IOC til avisa.

FÅR TRØBBEL: Skøyteløperen Blake Skjellerup er en av utøverne som kommer til å demonstrere mot russisk lovgiving under OL i Sotsji. Her er han i aksjon i Vancouver-OL.Foto:  AFP / FILES / YURI KADOBNOV
FÅR TRØBBEL: Skøyteløperen Blake Skjellerup er en av utøverne som kommer til å demonstrere mot russisk lovgiving under OL i Sotsji. Her er han i aksjon i Vancouver-OL.Foto: AFP / FILES / YURI KADOBNOV Vis mer

- Denne regelen har vært på plass i mange år og blir brukt når det er nødvendig, heter det fra IOC.

Skal demonstrere
Uttalelsen har naturlig nok satt sinnene i kok, spesielt hos homofile utøvere som ikke føler seg trygge foran lekene i Russland. Spesielt bekymringsfullt er det for utøvere som insisterer på å markere sin egen homoseksualitet.

- Hvis det lager trøbbel for meg, så gjør det det, sier den newzealandske skøyteløperen Blake Skjellerup til bladet Vocativ. Skjellerup planlegger å gå med regnbue-pin på åpningsseremonien for å markere at han er homofil.

Det kan altså ende med at han blir straffet, ikke bare av russiske myndigheter, men også av IOC.

Får støtte av Heiberg
- Jeg skjønner denne talsmannen for IOC veldig godt, sier Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg til Dagbladet.

- Det er nok helt riktig, vi har det i OL-charteret og også i city host-kontrakten vi har med alle arrangørbyer, at det ikke skal finne sted noen form for diskriminering når det gjelder rase, politikk eller religion. Det kommer vi til å stå veldig sterkt på. Verken vertslandet eller utøvere skal demonstrere i noen retning under lekene.

DEN IKONISKE DEMONSTRASJONEN: Tommie Smith og John Carlos demonstrerte mot rasediskrimineringen i USA under OL i Mexico i 1968 og ble kastet ut av OL på grunn av det. I ettertid har Smith ig Carlos blitt ikoner.Arkivfoto: AP / NTB Scanpix
DEN IKONISKE DEMONSTRASJONEN: Tommie Smith og John Carlos demonstrerte mot rasediskrimineringen i USA under OL i Mexico i 1968 og ble kastet ut av OL på grunn av det. I ettertid har Smith ig Carlos blitt ikoner.Arkivfoto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Så hva vil du i så fall si til utøvere som planlegger å markere for eksempel homostandpunktet sitt med en regnbue-pin på klærne?

- Da vil jeg si: Glem det! Dere er her for å konkurrere i idretten deres, ikke for å drive noen politisk markering under OL. Gjør det gjerne i hjemlandet deres, både før og etter OL, men ikke mens lekene i Sotsji pågår, sier Heiberg til Dagbladet.