STÅR OPPREIST: Gerhard Heiberg står stødig på IOCs vedtak om å la 271 russere delta i OL i Rio de Janeiro. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
STÅR OPPREIST: Gerhard Heiberg står stødig på IOCs vedtak om å la 271 russere delta i OL i Rio de Janeiro. Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

Heiberg raste mot russernes doping. Så var han med å gi 271 OL-ja:
-Vi har vært naive

Gerhard Heiberg (77) snakket om kollektiv utestengelse av russerne i OL. Han stemte for at 271 av dem får delta. Og han vil vurdere en henvendelse fra Vladimir Putin.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Han kommer rett fra et av utallige møter.

- Fot å si det pent, det var et vanskelig møte, sier han og humrer.

I t-skjorte med OL-logoen på brystet småjogger den kreftsyke 77-åringen lettbeint mellom drosjer og lastebiler og krysser den firefelts motorveien som skiller IOC-hotellet fra Barra-stranden.

- Vi setter oss her, sier Heiberg, og peker på en ujålete strandrestaurant med plastikkstoler og respatex-bord.

- Her er det fint, sier han og bestiller en Cola Zero som han drikker rett fra boksen. Ikke så pampeaktig akkurat.

Skiftet mening

Heiberg ser uforskammet godt ut, tross sykdommen, sin voksne alder og mengder av verbal juling for IOCs håndtering av dopingsaken med russerne.

Heiberg gikk tidlig ut og støttet en kollektiv utestengelse av russiske utøvere. Torsdag stemte han for at 271 av dem skulle få være med i OL likevel.

- Det jeg vil si om det var at min første reaksjon var harme og sinne. Og jeg uttalte meg deretter. Så gikk det litt tid, og jeg roet meg vel litt ned.

- Og, ja - jeg endret standpunkt. Jeg kom til det samme som de fleste av mine kolleger, at IOCs viktigste oppgave er å beskytte rene utøvere. Dette handler om menneskerettigheter og enkeltindivider. Jeg kom til at det var feil å straffe kollektivt, sier Heiberg til Dagbladet og kaster et blikk på noen av de lokale gutta som surfer på atlanterhalvsbølgene nedenfor.

- Men jeg kan også si at jeg er overrasket over at det ble så mange som 271. Det hadde jeg ikke regnet med.

IKKE SÅ PAMPETE: Gerhard Heiberg i Rio de Janeiro. Foto: Tormod Brenna
IKKE SÅ PAMPETE: Gerhard Heiberg i Rio de Janeiro. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Til det får jeg si at det er hyggelig å konstatere at det finnes 271 rene utøvere i den russiske troppen. Husk at dette er utøvere som er gått skikkelig etter i sømmene.

Strenger regler

- Mange har hevdet at det var en feig avgjørelse å la så mange russere slippe gjennom?

- Jeg registrerer det jeg også. Slik jeg ser det nå, og som 99 prosent av IOC-representantene også gjorde, var det en riktig avgjørelse.

- Og vær klar over at dette stopper ikke her. Denne saken har vært en real øyeåpner for oss. Vi har vært naive. Det skal vi endre på. Allerede 8. oktober starter arbeidet med å finne ut hva vi må endre på. Og det skal arbeides hardt. Dette må vi gjøre. Og det er stor vilje til å gjøre det.

- Allerede til OL i Sør-Korea om to år er jeg overbevist om at vi har andre - og langt strengere - dopingregler, sier Gerhard Heiberg.

Putin-invitasjon

Han våknet i går til nyheten om at Vladimir Putin vil ha ham inn som medlem av en russisk antidoping-kommisjon.

- Hehe, ja jeg leste det. De vet jo godt hva jeg står for. Vi snakker bra sammen, sier han.

- Jeg har ikke fått noen formell henvendelse, men skulle den komme vil jeg selvsagt vurdere det, uten at jeg her og nå sier verken ja eller nei.

- Men hva viser dette?

- At russerne også vil endre seg. At det er en vilje der. De vil ikke sette seg i denne situasjonen igjen. Jeg tror også flere andre nasjoner, jeg kan godt nevne Kenya og Etiopia, har fått seg en skikkelig lærepenge av denne saken. Og - russerne vet godt at det er meningsløst å invitere meg til en kommisjon om de ikke mener alvor.

- Hva tror du om IOCs renommé etter denne saken?

- Noen snakket om at dette var slutten for IOC. Det er det ikke. Vi har fått mye juling, ja. Men internt er vi enige. Jeg tror dette vil legge seg.

Og vi tar som sagt nå et skikkelig initiativ for å endre ting - mot nulltoleranse mot doping. Det er målet, sier Gerhard Heiberg.

Går ut av IOC

- Du er relativt aktiv til å være 77 år?

- Ja, jeg er vel det. Legene anbefaler i alle fall ikke mer jobbing. Og jeg hører på dem. Jeg har allerede trappet ned mye. Og mer blir det.

- Jeg kommer også til å trekke meg fra IOC. jeg er valgt for åtte nye år, men det blir ikke aktuelt. Jeg kan ikke si når jeg går ut, men det blir ikke så lenge til.

- Egentlig hadde jeg bestemt meg for å trekke meg i år, men da min venn Ole Einar Bjørndalen gikk ut, måtte jeg vente.

- Om begge de to norske representantene hadde gått ut samtidig, ville det blitt oppfattet som en demonstrasjon fra Norge med tanke på Oslo-prosessen. Så det var bare å glemme.

- Hvordan blir disse lekene i Rio?

- Du, det kommer til å bli bra. Det er innkjøringsproblemer her som overalt ellers. Men om to uker tror jeg vi står her og kan konstatere at Rio - og Sør-Amerika - arrangerte fantastiske leker.