Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kenya og Etiopia har tatt grep etter trussel

Heiberg: Truet med å utestenge Kenya og Etiopia fra friidretten.
- Fikk klare beskjeder

Den kollektive avstraffelsen av Russland og truslene fra IOC og IAAF har fått to av verdens beste løpsnasjoner til å ta grep hva angår antidopingarbeidet.

FÅR DELTA: Henrik Ingebrigtsen og co. kunne ha unngått å løpe mot favorittene fra Kenya og Etiopia i fridretts-VM, men nå er det klart at de likevel får delta. Her ser vi Ingebrigtsen måle krefter mot olympisk mester og trippelverdensmester Asbel Kiprop. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FÅR DELTA: Henrik Ingebrigtsen og co. kunne ha unngått å løpe mot favorittene fra Kenya og Etiopia i fridretts-VM, men nå er det klart at de likevel får delta. Her ser vi Ingebrigtsen måle krefter mot olympisk mester og trippelverdensmester Asbel Kiprop. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette forteller det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg til Dagbladet.

Det er rundt ett år siden den nedslående nyheten om russisk idrett og utestengelsen av russisk friidrett fra alle internasjonale konkurranser ble et faktum.

Det skapte sterke reaksjoner - frontet av stavlegenden Jelena Isinbajeva, som var nådeløs mot beslutningen og kjempet hardt for å få delta i OL.

Forsøket var fånyttes. I stedet hadde det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og den internasjonale olympiske komité (IOC) harde diskusjoner om å utestenge flere nasjoner fra sommer-OL og andre internasjonale konkurranser.

Spesielt to nasjoner utmerket seg negativt ved siden av Russland:

Kenya og Etiopia.

Tore Hordnes, president i Norges Friidrettsforbund, sa til Dagbladet at utestengelsen av Russland burde være et klart signal og advarsel til de afrikanske stormaktene på lengre løpsdistanser.

Ble truet

Der har Kenya og Etiopia dominert omtrent like mye som Norge har gjort i langrenn. Mistanken har tidvis vært stor. IOC og IAAF har vært misfornøyd med antidopingarbeidet i de sterke løpsnasjonene og stilte et ultimatum:

«Følg våre instrukser eller bli utestengt fra idretten.»

STJERNE: Asbel Kiprop har vært verdensener på 1500 meter i en årekke. Her er han sammen med hans største norske konkurrenter, Jacob Ingebrigtsen, Filip Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STJERNE: Asbel Kiprop har vært verdensener på 1500 meter i en årekke. Her er han sammen med hans største norske konkurrenter, Jacob Ingebrigtsen, Filip Ingebrigtsen og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Trusselen mot Kenya og Etiopa bekreftes av Heiberg overfor Dagbladet.

- Det var en diskusjon i fjor sommer. Både IOC og IAAF satte krav til friidrettsforbundene i Kenya og Etiopia. De har heldigvis tatt trusselen på alvor og satt i gang tiltak, forteller Heiberg til Dagbladet.

- Hvilke krav ble stilt til Kenya og Etiopia?

- De fikk klare beskjeder om hva de måtte gjøre. De har heldigvis gjort det vi håpet de skulle gjøre, forteller 78-åringen.

Kontrabeskjeden

Heiberg gleder seg over fremgangen som disse nasjonene har vist hva angår antidopingarbeid - i motsetning hos russerne.

- Tanken om å utestenge Kenya og Etiopia er borte nå. Det er ingen diskusjon om det lenger. Det er uaktuelt i øyeblikket, og det er ingenting som tyder på at det kan bli aktuelt med det første. Jeg håper i hvert fall ikke dette, forteller han.

Heiberg er for øyeblikket i Kina i forbindelse med den norsk-kinesiske samarbeidsavtalen. Han vet at det foreligger en glohet diskusjon om hva som skjer med russisk friidrett inn mot sommerens mesterskap, men ikke hva utfallet vil bli.

Svaret kommer trolig snart.

Gullgrossistene

For Kenya og Etiopia er imidlertid den største frykten forsvunnet.

Det betyr at de norske Ingebrigtsen-brødrene trolig må bryne seg på Asbel Kiprop nok en gang, og at kenyanske og etiopiske løpsmaskiner vil juble for nye gullmedaljer i fridretts-VM i London senere i sommer.

Mesterskapet finner sted 4-13. august i den engelske hovedstaden hvor hjemmehåpet Mo Farah er én av de få som kan sette løpsessene fra Kenya og Etiopia på plass.

Hele Norges coronakart