Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Heiberg varsler doping- avgjørelser i desember

Fem utøvere fikk blodprøvene sine testet på nytt.

UTØVERE TESTET ÅP NYTT: Gerhard Heiberg forteller at Beijing-prøvene snart er klare. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
UTØVERE TESTET ÅP NYTT: Gerhard Heiberg forteller at Beijing-prøvene snart er klare. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

|||

Gerhard Heiberg varsler at fem utøvere som fikk blodprøvene sine undersøkt på nytt og testet positivt etter Beijing-OL, kommer til å møte sine skjebner i desember.

Vinneren av 1500 meter Rashid Ramzi fra Bahrain er en av dem som ble tatt, og han risikerer å miste OL-gullet sitt hvis han blir funnet skyldig.

Ramzi er tatt for å ha brukt bloddopingmiddelet Cera sammen med fire andre utøvere. Dersom Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) finner utøverne skyldige i dopingmisbruk, kommer de som blir tatt for første gang til å risikere to års utestengelse. Det blir snakk om livstidsutestengelse for dem som eventuelt blir tatt for annen gang.

- Jeg kan bekrefte at en avgjørelse i disse sakene blir tatt i desember, sier Gerhard Heiberg til nyhetsbyrået Reuters.

Han sier videre at det aldri har vært meningen at styret i IOK skulle møtes under sesjonen og kongressen i København denne uken, men at dopingsaken fra Beijing blir tatt opp på et planlagt møte i Lausanne i desember.

948 prøver
IOK fant de fem positive prøvene i april etter at det var bestemt å gjenteste 948 av de prøvene som ble tatt under OL i Beijing for vel et år siden. Da de prøvene som skulle testes for annen gang ble plukket ut, var fokuset først og fremst på idretter som sykling, roing, friidrett og svømming.

Ved siden av Ramzi er det også klart at syklistene Stefan Schumacher og Italias sølvvinner i landeveisrittet, Davide Rebellin avga positive prøver etter gjentestingen. Det samme gjelder for den greske kappgjengeren Athanasia Tsoumeleka samt den kroatiske 800 meterløperen Vanja Perisic.

De to syklistene, Schumacher og Rebellin, er allerede utestengt for doping, mens vektløfteren Yudelquis Contreras ble frikjent etter at B-prøven ikke ga et resultat som var i samsvar med A-prøven.

Ni utøvere avga positive dopingprøver under selve OL-arrangementet i tillegg til seks hester. En av hestene var Camiro, hesten til den norske sprangrytteren Tony André Hansen.

Det ble totalt tatt 5000 dopingtester i forbindelse med Beijing-OL. Aldri tidligere har dopingjegerne vært så aktive i forbindelse et arrangement.

Ni positive

I tillegg ble altså nesten 1000 prøver undersøkt på nytt i april i år, og det er de positive av disse testene som nå blir behandlet i IOK.

- Vi kommer til å avgjøre i desember hva som skal skje med de utøverne det gjelder. Dersom de blir funnet skyldige, kommer sakene til å bli sendt utøvernes respektive internasjonale forbund som vil bestemme hvilke straffer det blir snakk om, sier IOKs medisinske direktør, Patrick Schamasch.

(NTB-Reuters)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling