Heidi ble dopet til mann: - De lekte Gud med kroppen min

Gråt av lettelse da hun fant ut at det gikk an å bytte kjønn.

FRA HEIDI TIL ANDREAS: Kulestøteren Heidi Krieger ble systematisk dopet - og ble mer og mer maskulin. I 1997 hadde Heidi blitt til Andreas, etter flere kjønnsskifteoperasjoner. Foto: NTB Scanpix
FRA HEIDI TIL ANDREAS: Kulestøteren Heidi Krieger ble systematisk dopet - og ble mer og mer maskulin. I 1997 hadde Heidi blitt til Andreas, etter flere kjønnsskifteoperasjoner. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den tidligere kulestøteren Heidi Krieger er et bilde på den systematiske dopingen som foregikk i gamle DDR.

Krieger - også kjent som Hormon-Heidi, hadde allerede dopet seg i seks år da hun tok gull i kulestøt under EM i Stuttgart i 1986.

Ved hjelp av systematisk doping ble DDR i løpet av 60-, 70- og 80-tallet en av verdens fem ledende idrettsnasjoner.

Stilte aldri spørsmål Til tross for at hun bare i 1986 tok hele 2,600 milligram med stereoider, at hun gikk opp 35 kilo på to år, og kun trente vektløftning og aldri teknikk, stilte hun aldri spørsmål ved behandlingen.

Seierne, reisingen og den gode behandlingen var så bra at hun gjennomførte programmet som trenerne ønsket.

- Jeg ble satt på plass. «Du er en utøver. Du skal gjøre slik vi vil at du skal, ellers kan du komme deg ut herifra», var beskjeden. Så jeg ble truet, egentlig, forteller Krieger i et intervju med det tyske antidopingbyrået, ifølge AP.

I dag har Heidi skiftet navn til Andreas, og er gift med en annen utøver som var en del av den systematiske dopingen, svømmeren Ute Krause.

- Jeg brydde meg ikke om at kjønnshåret vokste til over navlen min, eller at stemmen min ble dypere. Jeg ville bare bli bedre, har Krieger tidligere uttalt.

Skiftet kjønn I lys av avsløringen om den systematiske dopingen i Russland, har Krieger nå kommet med nye uttalelser om hvordan det var å se sin egen kropp gå fra å være feminin til mer og mer maskulin.

- Man kan si at de lekte Gud med kroppen min, uten å inkludere eller spørre meg, sier Krieger.

At hun i det hele tatt kunne skifte kjønn, var ikke noe Heidi visste på lenge. Krieger la opp i 1990, men det var først i 1995 at hun begynte kjønnsoperasjonene og byttet navn til Andreas.

- Jeg gråt av glede og sjokk da jeg fant det ut, forteller Krieger om oppdagelsen av kjønnskifteoperasjoner.

- Russland minner om DDR Det som nå er avslørt at har foregått i Russland, at de systematisk har skjult doping og har hatt såkalte skygge-laberatorier, minner Krieger om det han opplevde på 80-tallet i DDR.

- På noen måter er det et speilbilde av det som nå skjer i Russland. Personer høyt oppe i systemet som presser utøvere til å ta prestasjonsfremmende midler, samtidig som de presser folk i andre enden for at det aldri skal avsløres, sier Krieger.

I 1998 var Andreas Krieger ferdig med sine kjønnsskifteoperasjoner.

- Avgjørelsen om å leve som Andreas Krieger reddet livet mitt, forteller 49-åringen.

Det var først i 2000 at han innså hva det var han hadde vært med på.

- Det var da jeg innså at det jeg ikke hadde oppnådd var reellt. Jeg nådde dem ved bruk av kjemikalier som jeg ikke styrte selv.

• Les også: Transseksuelle som har hevdet seg i idrettenDOPET: Da Heidi Krieger vant EM-gull i 1986 hadde hun allerede dopet seg i seks år. Foto: NTB Scanpix
DOPET: Da Heidi Krieger vant EM-gull i 1986 hadde hun allerede dopet seg i seks år. Foto: NTB Scanpix Vis mer