DOPET TIL MANN: Heidi Krieger brukte så mye anabole sterioder i sin idrettskarriere at hun begynte å få mannlige trekk. I 1997 skiftet hun kjønn, og tok navnet Andreas. Foto: NTB Scanpix
DOPET TIL MANN: Heidi Krieger brukte så mye anabole sterioder i sin idrettskarriere at hun begynte å få mannlige trekk. I 1997 skiftet hun kjønn, og tok navnet Andreas. Foto: NTB ScanpixVis mer

Heidi dopet seg til mann, mens Jaiyah ble første transperson til å spille VM-kvalifisering

Transseksuelle som har hevdet seg i idretten.

(Dagbladet): I slutten av april bekreftet Bruce Jenner at hun har gjennomgått operasjoner for å skifte kjønn. Denne uka ble Vanity Fair-coveret med 65-åringen sluppet, der Jenner avslører at hennes nye navn er Caitlyn.

For den yngre generasjonen er Jenner nok best kjent som far- og stefar til Kardasian-søstrene i «Keeping up with the Kardasians».

Men for mange er nå Caitlyn Jenner den mest kjente transseksuelle personen som idrettsverden har sett.

OL-GULL: Bruce Jenner, som nå er kjent som Caitlyn Jenner, tok gull i ti-kamp under OL i Montreal i 1976. Foto: NTB Scanpix
OL-GULL: Bruce Jenner, som nå er kjent som Caitlyn Jenner, tok gull i ti-kamp under OL i Montreal i 1976. Foto: NTB Scanpix Vis mer

65-åringen startet sin idrettskarriere med å spille amerikansk fotball ved Graceland College i Iowa. Etterhvert ble Jenner tvunget til å slutte med fotball på grunn av en kneskade, og gikk da over til friidrett - hvor han skulle få stor suksess.

Under OL i 1972 i München endte amerikaneren på en tiendeplass, mens hun under OL i Montreal fire år seinere tok steget opp til øverst på pallen.

Transpersoner med suksess I likhet med Caitlyn Jenner, så er det flere store utøvere som har endret kjønn etter at idrettskarrieren var over. Men det finnes også de som har skiftet kjønn og hatt stor suksess sportslig sett.

Tennisspiller Renee Richards (tidligere Richard Raskind) ble født inn i en konservativ jødisk familie bosatt i Queens, USA. Hun endret ikke kjønn før hun ble 40 år gammel, etter en skilsmisse, i 1975.

FORBILDE: Caithlyn Jenner blir sett på som den mest kjente transseksuelle personen som idrettsverden har sett. Foto: NTB Scanpix
FORBILDE: Caithlyn Jenner blir sett på som den mest kjente transseksuelle personen som idrettsverden har sett. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samme år gjennomgikk hun kjønnsskifte-operasjoner, og ville fra da av bli omtalt som en kvinne. Etter kjønnskiftet fortsatte Richards å dyrke sin kjærlighet til tennis, og begynte å delta i amatør-klasser, hvor hun raskt steg på rankingen.

Renee Richards ble kjent i USA da det amerikanske tennisforbundet nektet henne å spille i den profesjonelle klassen som kvinne. Men da Richards seieret over tennisforbundet under en rettssak i New York, fikk hun lov å konkurrere som kvinne. I 1977 spilte Renee Richards i double-finalen i US Open, og var i 1979 ranket som verdens 19. beste kvinnelige spiller.

Fikk endret loven Dansk-fødte Mianne Bagger ble født som gutt, og begynte å spille golf som åtteåring. I 1979 flyttet hun med familien til Australia, hvor hun i 1995 var ferdig med kjønnsskiftet. Tre år seinere begynte Bagger å spille amatør-golf, og ble profesjonell i 2003. Året etter ble Bagger den andre transseksuelle kvinnen til å få spille i en profesjonell turnering, etter tennisspiller Renee Richards.

Etter å ha fått delta på Autralian Open i 2004, begynte en lang kamp for å endret regelverket slik at transpersoner kan delta i profesjonelle konkurranser. I september samme år fikk den danske golfspilleren lov til å delta på europatouren.

VANT KAMPEN: Renee Richards kjempet mot det amerikanske tennisforbundet - og vant. I 1977 spilte hun i double-finalen i US Open. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB Scanpix
VANT KAMPEN: Renee Richards kjempet mot det amerikanske tennisforbundet - og vant. I 1977 spilte hun i double-finalen i US Open. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB Scanpix Vis mer

Året etter endret ALPG Tour sitt krav om at man måtte være født som kvinne for å få delta på touren, noe som gjorde at Bagger kunne spille som profesjonell i sitt hjemland. Senere fikk transpersoner også tillatelse til å delta på British Open og U.S Woman Open. Bagger deltok i den australske touren så sendt som januar i år, skriver news.com.au.

Første transperson i VM-kvalifiseringen Fallon Fox (tidligere Burton Boyd) er den første transseksuelle personen i kampsporten MMA. Fox ble født som mann, og jobbet i den amerikanske marinen fram til 2000. Seks år seinere dro hun til Thailand, hvor hun gjennomgikk kjønnsskiftet. To år seinere begynte hun MMA-treninga, og begynte kjapt å konkurrere i Championship Fighting Alliance - hvor hun holder rekorden med fem seiere og ett tap.

Jaiyah Saelua (født Jonny Saelua) ble den første transpersonen til å spille i en VM-kvalifiseringskamp i fotball.

Som 22-åringen debuterte hun for Samoas landslag, og deltok samme år i South Pacific Games. Etter dette fikk hun brev fra daværende FIFA-president Sepp Blatter som gratulerte henne med prestasjonen som transseksuell idrettsutøver. Som 26-åring spiller Saelua fortsatt for Samoas landslag.

Dopet seg til mann Mens de overnevnte utøverne har valgt å gjennomgå operasjoner for å bli kvinner, ble Heidi Krieger dopet så mye at hun ble mer og mer mann. Krieger var en del av DDR-systemet og deres store bruk av doping. Heidi Krieger - også kjent som Hormon-Heidi, hadde allerede dopet seg i seks år da hun tok gull i kulestøt under EM i Stuttgart i 1986.

Bare i 1986 skal Krieger ha tatt hele 2,600 milligram med stereoider, som tjueåring.

- Jeg brydde meg ikke om at kjønnshåret vokste til over navlen min, eller at stemmen min ble dypere. Jeg ville bare bli bedre, har tyskeren tidligere fortalt.

Krieger la opp i 1990. I 1997 fullførte Krieger kjønnsskiftet, og tok navnet Andreas.

- Dopingen var kanskje ikke utløsende for transseksualiteten min, men den var helt sikkert med på å forsterke den, sa Krieger i 2005 - i forbindelse med en rettssak mot selskapet Jenapharm som produserte det anabole steroidet Oral-Turinabol som DDR-utøverne benyttet seg av.

LANG KAMP: Den dansk-fødte golfspilleren Mianne Bagger kjempet lenge før hun fikk spille profesjonell golf på lik linje med alle andre. Foto: AP Photo / Steve Holland / NTB Scanpix
LANG KAMP: Den dansk-fødte golfspilleren Mianne Bagger kjempet lenge før hun fikk spille profesjonell golf på lik linje med alle andre. Foto: AP Photo / Steve Holland / NTB Scanpix Vis mer
SKIFTET KJØNN: Andreas Krieger etter kjønnsskiftet i 1997. Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / NTB Scanpix
SKIFTET KJØNN: Andreas Krieger etter kjønnsskiftet i 1997. Foto: AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL / NTB Scanpix Vis mer