Heidi dopet seg til mann

Full av anabole steroider vant Heidi Krieger kulegull for DDR i 1986. Hun skiftet kjønn i 1997. Nå krever Andreas Krieger (40) erstatning for et ødelagt liv.

LONDON (Dagbladet): I juli starter rettssaken mot selskapet Jenapharm som produserte det anabole steroidet Oral-Turinabol. 160 tidligere DDR-utøvere i friidrett, svømming og vektløfting har saksøkt selskapet med krav om erstatning på drøye 130 000 hver (17 000 Euro).

De tidligere utøverne ble ikke mildere stemt da Jenapharm denne uka besluttet å hyre inn en historiker som skal gå dypt inn i materien. Kostnad: Snaue to millioner kroner (250 000 Euro).

Flere tyske selskap har tidligere brukt historikere for å etterforske sin egen rolle under Nazi-regimet. Men dette skal ifølge The Times være første gang et selskap bruker slike metoder for å sjekke opp egen rolle i forhold til DDR-regimet og Stasi-politiet.

Systematisk doping

-  Hvorfor kan de ikke heller bruke disse pengene på et fond for alle ofrene? spør Andreas Krieger i The Times.

Han er blant de mest kjente utøverne som føler at livet deres ble ødelagt av DDR-regimets menneskefiendtlige jakt på gull. Ved hjelp av systematisk doping ble DDR i løpet av 60-, 70- og 80-tallet en av verdens fem ledende idrettsnasjoner, og det er denne historien som skal fortelles gjennom tragiske vitnemål i den kommende rettssaken.

Heidi Krieger - også kjent som Hormon-Heidi - hadde tatt Oral-Turinabol i seks år da hun støtte 21.10 og vant gullet i Stuttgart for 19 år siden.

Fra hun var 15 år fikk hun den blå pillen. Hun begynte med doser på 885 milligram og økte etter hvert til doser på 2590 milligram.

-  Jeg brydde meg ikke om at kjønnshåret vokste til over navlen min eller at stemmen min ble dypere. Jeg ville bare bli bedre, sier han i dag.

Ble deprimert

Da muren falt og Øst-Tyskland raknet, falt idrettskarrieren i grus. Krieger led av depresjoner og angst og gryende transseksualitet.

-  Dopingen var kanskje ikke utløsende for transseksualiteten min, men den var helt sikkert med på å forsterke den, sier Krieger.

I 1997 gjennomførte han kjønnsskiftet. Nå er han gift med den tidligere DDR-svømmeren og dopingofferet Ute Krause. Andreas Krieger må fortsatt ta en injeksjon mannlige kjønnshormoner hver tredje uke.

-  Ellers blir jeg deprimert, sier han.

-  Ikke vår skyld

Jenapharm håper å vinne saken og argumenterer med at selskapet bare var et ledd i det kommunistiske maskineriet.

-  Oral-Turinabol var godkjent av regjeringen og tilgjengelig på markedet. Stoffet ble misbrukt av trenere og sportsleger. Vi kan ikke holdes ansvarlige, sier direktør Iabelle Roth.

Krieger gruer seg til rettssaken og vet ikke om han orker å være med på en anke om de taper saken.

-  Det er som å være et voldtektsoffer. Du må stå opp og forsvare deg, og du behandles som om du var med på sammensvergelsen frivillig istedenfor å være et offer, sier han.

ANDREAS KRIEGER: Andreas Krieger gruer seg til rettssaken. Han vet ikke om han orker å være med på en anke om de taper saken. - Det er som å være et voldtektsoffer, sier han.
HEIDI KRIEGER: Heidi Krieger - også kjent som Hormon-Heidi - hadde tatt Oral-Turinabol i seks år da hun støtte 21.10 og vant gullet i Stuttgart for 19 år siden.