Heidi Løke (32) får sitt eget sentrifugerte blod sprøytet inn i sin skadede akilles

Omstridt, men lovlig metode.

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): Håndballesset Heidi Løke sleit seg gjennom de to siste månedene med klubblaget Györ med store smerter i den venstre akillesen.

Etter en ultralydundersøkelse på Olympiatoppen i går fikk landslagsspilleren påvist diagnosen «tendinose» i midtre del av akillessenen - en klassisk slitasjeskade med mange små rifter i senen.

Tidligere bloddoping Lege Thomas Torgalsen poengterer at hvile og et spesialtilpasset styrketreningsprogram for akillesen er den viktigste behandlingen - Løke har fått forbud mot både løping og håndballspilling en god stund framover - men Torgalsen håper å framskynde helingsprosessen ved bruk av omstridte PRP-injeksjoner.

Løke fikk den første av totalt tre injeksjoner i går. Metoden går ut på at litt av pasientens blod tappes ut av skadeområdet, deretter sentrifugeres fritt for røde blodlegemer før den blodplaterike plasmaen sprøytes tilbake til skadeområdet.

Blodplatene inneholder vekstfaktorer som skal hjelpe cellene til å sette i gang en egen reparasjonsprosess.

Fram til 2011 var metoden å regne for bloddoping, men den er i dag lovlig og har blitt brukt mye til spesielt behandling av jumpers knee.

PRP-injeksjoner er likt fullt omstridt, i den forstand at det ikke finnes dokumenterbar effekt av metoden.

- Bra erfaring - Det er fortsatt å regne som en eksperimentell behandling, ettersom den ikke har en effekt som kan dokumenteres, men vi har bra erfaring med at det kan bidra til at prosessen går litt raskere og bedre.

- Dessuten har den ingen bivirkninger eller annen ulempe. Derfor tilbyr vi den til utøvere på det høyeste nivået, sier lege Thomas Torgalsen til Dagbladet.

Mister Brasil-samling Heidi Løke måtte melde forfall til landslagets samling i Brasil i juni, men håper å være tilbake for fullt igjen til sesongoppkjøringen med Györ starter i Ungarn 15. juli.

- Nå skal jeg ta en pause fra håndball og løping, og så skal jeg følge treningsprogrammet jeg har fått, sier hun til Dagbladet.

Hun pådro seg skaden allerede i mars, men valgte å kjempe seg gjennom smertene fordi klubblaget på det tidspunktet jaktet gull i både serie, sluttspill og ikke minst i Champions League.

Seriegull fikk de, men Györ tapte mot makedonske Vardar i kvartfinalen i Champions League og mot Ferencvaros i best-av-tre sluttspillfinaler i den ungarske serien.

- Jeg har klart å spille når jeg har vært varm og har hatt kroppen full av adrenalin, men jeg har aldri fått anledning til å roe ned, slik at skaden har kunnet lege seg.  

- Men neste sesong er lang, med VM i desember og OL i 2016, så jeg var nødt til å ta tak i dette nå, sier Heidi Løke til Dagbladet.