- Heidi psyker ut motstanderne

Her er egenskapene som gjør Løke til verdens beste.

I STORFORM: Heidi Løke har - tross magesykdommen - vært strålende i EM. Foto: BJØRN LANGSEM
I STORFORM: Heidi Løke har - tross magesykdommen - vært strålende i EM. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

(Dagbladet) Det er trolig én spiller danskene er mer opptatt av enn noen andre i lørdagens semifinale, nemlig Heidi Løke. Du skal lete godt for å finne en linjespiller i verden som er bedre i angrep.

Råskinnet fra Sandefjord har vært lysende for Norge i EM - og er nesten helt umulig å stoppe.

Danskene har prøvd før, uten å lykkes.

For en uttelling! Hun har spilt litt over halve tida i fem kamper. Dette er fasiten hennes i angrep:

Skudd: 30 mål på 34 forsøk. En treffprosent på over 88 er vanvittig bra.

Straffer: Har skaffet Norge ti sjumetere.

Tominuttere: Hun har sørget for ni motstanderutvisninger.

Fortsetter hun sånn - og Norge tar EM-gull - vil det være ganske lav odds på henne som mesterskapets beste spiller. Og dette til tross for at hun ikke er like god i forsvar.

Instinktet Hva er oppskriften? Få vet mer om dette enn Larvik-trenerne Karl Erik Bøhn (som også er Heidis samboer) og Tor Odvar Moen.

- Jeg er jo inhabil, men hun må være den mest effektive håndballspilleren i verden, når det gjelder å lage mål og skaffe strafffer. Sånn er det bare. Du finner ikke maken, sier Bøhn.

- Hva skiller henne fra de andre gode linjespillerne i verdenstoppen?

- VERDENS MEST EFFEKTIVE: Det sier trener og samboer Karl Erik Bøhn om Heidi Løke. Foto: BJØRN LANGSEM
- VERDENS MEST EFFEKTIVE: Det sier trener og samboer Karl Erik Bøhn om Heidi Løke. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Hun har en balanse og evne til å vende og skyte med begge hender, som ingen andre har, svarer Bøhn.

- Og et instinkt som gjør at hun er der hun skal være. Hun bruker også så kort tid på de situasjonene. De andre jentene vet at hun dukker opp uansett, sier Moen.

Som å se Frank - Det er også viktig at hun har ork til å spille på den måten, for det er enormt hvor mye krefter det koster å rive seg løs, flytte på seg, komme seg rundt og være i posisjon. Når du spiller begge veier skal du vært godt trent for å takle dette.

Moen tror også Heidi har lært litt av broren Frank. De er veldig like i spillestilen.

- Jeg husker da han var ti år, han sto aldri stille inne på linja og var lagets mest synlige spiller. Han var i bevegelse hele tida og løp etter ballen. Han skulle ha den ballen. Sånn er Heidi også, sier han.

Tidligere spilte Løke mest angrep på landslaget. Nå spiller hun mer i forsvar, og Norge får dermed kontringsferdighetene hennes også - som er store.

- Hun psyker ut folk ved å ikke gi dem fred, hun løper hele tida. Jeg ville vært forsikt med å bytte henne forsvar/angrep, vi kommer ikke til å gjøre det i Larvik. Jeg gjorde den tabben den første kampen hun spilte for oss og siden har jeg ikke gjort det. Kanskje en annen spiller kan dekke opp bedre og føre til et par færre baklengs, men du får fem-seks-sju-åtte i den andre enden. Du kommer ut med pluss hver eneste gang, sier Bøhn

SLIK KAN HUN STOPPES: Du må nesten ty til ulovlige midler for å stoppe Heidi Løke, men da skal det jo i teorien blir straffe. Foto: BJØRN LAGSEM
SLIK KAN HUN STOPPES: Du må nesten ty til ulovlige midler for å stoppe Heidi Løke, men da skal det jo i teorien blir straffe. Foto: BJØRN LAGSEM Vis mer