KOMMENDE STJERNE: Heidi Weng slo gjennom med andreplass i verdenscupfinalen i Falun i mars. Det betaler seg også økonomisk.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KOMMENDE STJERNE: Heidi Weng slo gjennom med andreplass i verdenscupfinalen i Falun i mars. Det betaler seg også økonomisk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Heidi Weng blir del av stjernestallen til Red Bull

21-åringen er Norges nye sponsorprinsesse.

(Dagbladet): Heidi Weng er i ferd med å bli en sponsoryndling uten å ha vunnet et eneste internasjonalt seniorrenn. Men noen manager vil hun ikke ha.

- Manager? Nei, nei - er du gal? Jeg har pappa, sier Heidi Weng til Dagbladet.

Den 21 år gamle langrennsløperen fra Ytre Enebakk slo igjennom med dunder og brak på tampen av forrige sesong, med tredjeplass i Lahti og andreplass i verdenscupfinalen i Falun. Men hun har til gode å vinne i verdenscupen.

LANGRENN: Petter Northug jr. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LANGRENN: Petter Northug jr. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Likevel har sponsorene meldt seg. Nylig inngikk hun en prestisjeavtale med Red Bull, som ikke er kjent for å signere umeritterte løpere. De andre langrennsløperne som sponses av energidrikkgiganten er Petter Northug, Marcus Hellner og Alex Harvey. Alle har gull fra VM eller OL.

- Litt overrasket Ser man på de nordiske grenene totalt sett, kan lista suppleres med de østerrikske superstjernene i hopp, Thomas Morgenstern og Gregor Schlierenzauer. Også blant alpinistene er det superstjerner som er de utvalgte: Aksel Lund Svindal, Lindsey Vonn og Eric Guay.

- Vi ble nok litt overrasket da Red Bull først viste interesse i sommer. Petter Northug var jo allerede en verdensstjerne da han inngikk sin avtale med dem, poengterer Ole Morten Weng, som tar seg av formalitetene på vegne av datteren.

Slik forklarer Kristian Kjelman i Red Bull avtalen med Weng:

HOPP: Gregor Schlierenzauer. Foto: SCANPIX/AP/Darko Bandic
HOPP: Gregor Schlierenzauer. Foto: SCANPIX/AP/Darko Bandic Vis mer

- Heidi har bein i nesa og en morsom personlighet, og vi har et sterkt inntrykk av at hun har en stor framtid i langrennssporet. Vi ville følge opp arbeidet i langrennssporten, og da var det naturlig å signere en ung og lovende utøver.

- Heldig situasjon Avtalen med Red Bull strekker seg til etter OL i 2014. Samtidig har Weng inngått en avtale med Viking Footwear som varer i tre år og har opsjon på ytterligere to år. Der er hun i selskap med Niklas Dyrhaug, Kjetil Jansrud og Leif Kristian Haugen.

- Vi har inngått avtaler med løpere som har flere år foran seg enn bak seg. Hos oss får løperne en grunnlønn, og i tillegg bonuser for prestasjoner. For hvert verdenscuppoeng de tar, går det dessuten ti kroner til et stipend som utøvere mellom 15 og 17 år kan søke om, forteller Terje Julusmoen i Viking Footwear.

Weng har også inngått en bilavtale med CTC Bilpartner, og ifølge pappa Ole Morten er alle utstyrsavtalene reforhandlet.

Feil rekkefølge - Vi er i den heldige situasjonen at sponsorene kommer til oss, med unntak for bilavtalen. Der ringte faktisk Heidi selv, og neste dag kom hun hjem med en bil, forteller Weng.

ALPINT: Aksel Lund Svindal. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andy Clark
ALPINT: Aksel Lund Svindal. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andy Clark Vis mer

- For meg er det viktig at sponsorene vet at jeg fortsatt er ung, og at det kan gå litt opp og ned. Det skjønner de, og det er deilig å slippe presset, sier Hedi selv.

- Tingene kommer nesten litt i feil rekkefølge nå, erkjenner pappa.

- Normalt skulle jo resultatene ha kommet først og sponsorene etterpå. Heidi må ha fokus på å bli så god at den viktigste inntekten kommer i form av premiepenger. Samtidig er jo jobben hennes, så det vil være dumt å si nei når noen vil være med og bidra, sier Ole Morten Weng.

ALPINT: Lindsey Vonn. Foto: SCANPIX/AFP/ SAMUEL KUBANI
ALPINT: Lindsey Vonn. Foto: SCANPIX/AFP/ SAMUEL KUBANI Vis mer