Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-sprinten i Pyeongchang

Heidi Weng i full forvirring etter målgang: - Hvor skal jeg gå?

Tiden mellom prologen og kvartfinalen må Heidi Weng bruke godt. Jenta fra Ytre Enebakk stoppet opp i mixed zone for å søke hjelp. Gullkandidat Alex Harvey brøt på sin side reglene ved å ikke møte opp etter sin sjokk-exit.

FORVIRRET: Heidi Weng, som her velger hvilket heat hun vil gå i i kvartfinalen i OL-sprinten, var forvirret og forfjamset etter sprintprologen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORVIRRET: Heidi Weng, som her velger hvilket heat hun vil gå i i kvartfinalen i OL-sprinten, var forvirret og forfjamset etter sprintprologen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla er dagens to største gullfavoritter på kvinnesiden og levde opp til forventningene ved å bli nr. 1 og 2 i prologen.

De øvrige norske jentene var ikke like overbevisende. Selv om Heidi Weng ble nr. 10 og gikk lett videre, var hun nesten åtte sekunder bak prologvinner Nilsson.

Det er et dårlig tegn i visshet om at det svenske gullhåpet normalt sett ikke er den beste i prologer og bruker å heve seg ytterligere i heat, hvor Nilsson har den beste spurten av samtlige.

Etter prologen i OL-sprinten i Pyeongchang løp utøverne som gikk videre til kvartfinalen, rett gjennom mixed zone.

Bortsett fra Heidi Weng.

VARIABEL PROLOG: Maiken Caspersen Falla var som vanlig bunnsolid i prologen, men Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Kathrine Harsem må heve seg når kvartfinalen starter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VARIABEL PROLOG: Maiken Caspersen Falla var som vanlig bunnsolid i prologen, men Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Kathrine Harsem må heve seg når kvartfinalen starter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Forvirret Weng

Hun stoppet opp hos Dagbladets reporter med et spørrende ansikt og var både forvirret og forfjamset.

- Jeg vet ikke helt hvor jeg skal gå jeg. Skal jeg gå i eller utenfor sporet? Det var så vanskelig å få feste i sporet og ekkelt å gå der, sier Weng til Dagbladet etter prologen.

- Det var ingen god følelse. Jeg fikk det ikke til å sitte. Til kvartfinalen må jeg finne ut om jeg skal gå i eller utenfor sporet i den tøffeste motbakken, sier jenta fra Ytre Enebakk.

Så gikk hun videre, ut av mixed zone, som et spørsmålstegn. Svaret på Wengs spørsmål er å gå utenfor sporet, ifølge Eirik Brandsdal.

Får hjelp av Brandsdal

MØTTE IKKE OPP: Her bryter Alex Harvey reglene ved å droppe å møte pressen etter sjokk-exiten i sprintprologen. Foto: Petter Landén / Expressen
MØTTE IKKE OPP: Her bryter Alex Harvey reglene ved å droppe å møte pressen etter sjokk-exiten i sprintprologen. Foto: Petter Landén / Expressen Vis mer

Brandsdal stoppet også opp hos Dagbladet i noen sekunder etter sin prolog. Han var langt roligere, men ikke helt fornøyd med 18. plassen i prologen.

- Jeg følte meg bra, men er litt for langt bak, sier Brandsdal til Dagbladet.

- Heidi lurer på om man bør gå i eller utenfor sporet. Hva mener du?

- Her bør man gå utenfor sporet, svarer Brandsdal kontant.

Det gjorde blant annet også Johannes Høsflot Klæbo da han på karakteristisk vis løp med sin egenutviklede og arbeidsøkonomiske fiskebeinsteknikk i den tøffeste motbakken i i prologen i OL-løypa i Pyeongchang.

Sjokk-exit

Det holdt likevel ikke til seier i prologen. For første gang denne sesongen ble Klæbo slått i en prolog, riktignok bare med to tideler av Ristomatti Hakkola.

Finnen er en av de heteste medaljekandidatene i dag sammen med Klæbo, Ristomatti Hakola, Federico Pellegrino, Emil Iversen, Calle Halfvarsson og uthvilte Aleksander Bolsjunov, som sto over skiathlon.

Denne gruppen av favoritter tok seg enkelt videre til kvartfinalen. Det gjorde imidlertid ikke Alex Harvey, mannen som tok VM-sølvet bak Petter Northug på sprinten i Falun etter å ha hatt enda større fart på oppløpet enn spurtkongen.

I dag røk imidlertid Harvey ut av prologen. Dermed unngår Klæbo en av sine sterkeste utfordrere i kampen om gullet i de kommende heatene.

Brøt reglene

Gullkandidaten fra Harvey var naturlig nok meget skuffet etter målgang og brøt IOC-reglene ved å ikke dukke opp i mixed zone etter sjokk-exiten, selv om presseansvarlig i det canadiske laget beordret Harvey til å snakke ned pressen.

Langrennsstjerna fra Canada er ingen stor prologløper, men bruker å være meget god jo flere heat utøverne har gått, fordi han har ektrem utholdenhet og enestående avslutningsegenskaper når det skal spurtes om avansement og medaljer.

Nå får imidlertid ikke Harvey muligheten til dette. At han røk ut av prologen i dag, var spesielt oppsvekkende fordi det er betydelig færre gode langrennssprintere i OL enn i et vanlig verdenscuprenn.

Årsaken til det er at hver nasjon bare har fire mann med. Det betyr blant annet mange færre gode norske, russiske og svenske sprintere på startlistene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!