Heidi Weng lei av negativt fokus

Heidi Weng tar et oppgjør med pressen: - Det tærer på psyken

Omsvermet av norske og svenske journalister oppfordret Heidi Weng til mer positivitet. Hun innrømmer at det negative fokuset er tungt å fordøye.

ETTERLYSER POSITIVITET:  Heidi Weng er lei av negativt fokus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERLYSER POSITIVITET:  Heidi Weng er lei av negativt fokus. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby ble begge forkjølet i løpet av natta og meldte forfall til dagens pressetreff på Beitostølen.

Mens Petter Northug ankommer med sitt private team i kveld og Therese Johaug fortsatt venter på domsavsigelsen, ble Heidi Weng den mest ettertraktede utøveren på pressetreffet.

Weng satt seg stille ned i en stol da en rekke norske og svenske journalister kom med sine spørsmål til 25-åringen som måtte melde forfall til høydesamlingen i Val Senales. Jenta fra Ytre Enebakk bedyrer at hun knapt har lest norske aviser i høst, fordi hun ikke orker å la negativiteten prege henne mer enn det allerede gjør.

SJARMERER PRESSEN: Når Heidi Weng får mikrofonen hender det titt og ofte at folk får seg en god latter eller blir rørt. Her er noen eksempler på hvorfor Weng får litt ekstra oppmerksomhet. Video: Thomas R. Skaug, Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg merker at det er mange som graver og spør. Jeg er ikke den som får flest spørsmål, men det har vært veldig mange negative saker, sier Weng til Dagbladet og resten av pressekorpset.

- Jeg forstår at det kommer noen kritiske spørsmål. Jeg er ikke den som får flest av dem, men jeg synes det kunne vært litt positive saker også. Det er ikke noe godt at det er så mye negativt.

- Liker ikke å le se om meg selv

Da Weng var på førstesiden av Dagbladet i sommer, gikk det henne hus forbi. Det er et resultat av en bevisst strategi.

- Jeg liker ikke å lese om meg selv. Jeg leser egentlig ikke aviser. Jeg ser heller på serier. Men hvis det kommer en positiv sak, skal jeg vurdere å lese den, forteller 25-åringen.

I GOD FORM:   Heidi Weng fant godfølelsen på dagens økt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I GOD FORM:   Heidi Weng fant godfølelsen på dagens økt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvilke saker bør vi skrive? Hvordan er din drømmesak?

- Ikke om meg i hvert fall, svarer Weng til Dagbladet - og skaper litt latter i salen.

Forvandlingen

Det er etterlengtet etter en emosjonell og varierende sesongoppkjøring som startet med motivasjonsproblemene i vår. Pila har imidlertid snudd, og Weng har gått fra å være den som trener minst på landslaget til å være en av de som trener mest.

- Jeg slet med motivasjonen, men det gikk raskt over. I sommer var den helt på topp. Jeg har trent mer. Jeg liker å variere. Jeg har gått fra mer harde økter til flere rolige og lange økter. Antall treningstimer har økt, forteller Weng.

- I sommer gikk det nesten for fort på de rolige øktene. Jeg passerte langt foran skjema på de vanlige treningsrundene mine. Jeg måtte forsøke å roe meg ned, for å ikke komme i for tidlig form.

Weng omtaler seg selv som paranoid etter høstens dopingsaker.

- Hvis jeg ser en halv Isklar-flaske, kaster jeg den. Jeg har blitt mer skjerpet. Hvis jeg har lagt fra meg drikkebeltet mitt en plass, hiver jeg ut innholdet for å unngå å ta noen sjanser. Man vet aldri om noen har tuklet med deg eller om noen vil gjøre deg noe vondt, sier hun.

- VILLE GRAVE MEG NED: Heidi Weng gikk i mål en runde for tidlig og var meget skuffet da hun møtte pressen etter megatabben. - Det gikk som det gikk, sa hun. Video: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

- Tungt for psyken

Kvinnelandslagets Roar Hjelmeset er glad for utviklingen Weng har vist i sommer og høst.

- Heidi har trent mer enn i fjor og beveget seg fra den ene til den andre siden av skalaen. Før var hun den som trente minst på landslaget. Nå er hun blant dem som trener mest. Det er artig å se den utviklingen - at hun har klart å øke antall treningstimer år for år. Hun har tatt steg hele tiden, og jeg tror hun tar et nytt steg i år, sier Roar Hjelmeset til Dagbladet.

- Heidi er ofte litt pessimistisk og er ikke den med høyest selvtillit. Men etter mange gode løp i fjor - og ytterligere utvikling i år - tror jeg hun kan bygge selvtilliten videre.

De negative sakene hjelper ikke på Wengs selvtillit.

- Det kan være tungt for psyken, men jeg hadde en veldig god økt i dag. Det hjelper veldig med gode sportslige svar. Og jeg håper vi kan ha mer sportslig fokus fremover, sier Weng.

Falle enig med Weng

Også Maiken Caspersen Falla oppfordrer til mer positivt fokus.

- Det er nok av positive ting som man kan skrive om i norsk langrenn, sier Falla til Dagbladet.

- Har du noen forslag?

- Dere kan for eksempel skrive om unge talenter som er på vei opp. Det er god journalsitikk det. Søstrene Tiril Udnæs Weng og Lotta Udnæs Weng burde dere ta en prat med, oppfordrer sprintdronninga.