HEIAGJENG: Agnes Vevle Tvinnereim og flere andre heiet fram hverdagssyklistene i Bergen. Foto: Anders Nøkling (med tillatelse).
HEIAGJENG: Agnes Vevle Tvinnereim og flere andre heiet fram hverdagssyklistene i Bergen. Foto: Anders Nøkling (med tillatelse).Vis mer

Sykkel-VM i Bergen:

Heier videre på hverdags­syklistene: - Jeg drømmer om et bilfritt og mer menneske­vennlig Bergen

Agnes Vevle Tvinnereim og en liten gruppe mennesker heiet videre på hverdagssyklistene i Bergen mandag morgen.

(Dagbladet): Søndag var sykkel-VMs siste dag. Omkring én million tilskuere møtte opp gjennom mesterskapet for å heie på Alexander Kristoff og co.

Én liten gruppe mennesker fortsatte å heie i dag - på hverdagssyklistene.

- Vi heier på hverdagssyklisten fordi vi er nødt til å ha mer menneskevennlige byer. Under sykkel-VM gjenoppdaget man sykkelen og menneskene rundt oss. Folk så hverandre mer, sier Agnes Vevle Tvinnereim, initiativtaker til bevegelsen Bærekraftige liv, til Dagbladet

Vevle Tvinnereim og en gruppe mennesker stilte seg derfor opp i morges i Nattlandsveien i Bergen for å heie på dem som har valgt å sykle videre etter at bilsperringene ble tatt vekk.

- Forrige uke ble folk tvunget til å ta i bruk andre transportmidler enn biler. De vi heiet på i dag syklet frivillig.

- VM viste noe vi hadde glemt

- Vi vil egentlig bare at vanene og stemningen fra sykkel-VM skal fortsette. Jeg skrev om det på Facebook for et par dager sida. Når vi tar vekk bilen, finner vi tilbake til en roligere puls og vi kommer litt ned på bakkenivå, forteller Vevle Tvinnereim.

«Uten bilen kan det se ut som vi roer ned et hakk. Innser at ting tar tid. Planlegger litt mindre for formiddagen. Blir litt mindre stresset og litt mindre skuffet over det vi ikke rakk. Samtidig snubler vi på flere folk vi ikke har sett på lenge. Jeg sitter igjen med en følelse av at VM har vist mange et glimt av noe vi hadde glemt. Jeg håper vi husker det lenge», skrev Vevle Tvinnereim på Facebook lørdag.

Innlegget har i skrivende stund blitt likt 575 ganger.

- Vi har heiet i én uke, men det føltes egentlig like naturlig i dag. Og vi møtte en verden av smil, fra syklistene selv og bilistene som kjørte forbi, gjenforteller Vevle Tvinnereim.

Saken fortsetter under lenken.

- Et lokalt delingssamfunn

I 2008 startet Vevle Tvinnereim og to andre naboer et nabolagsnettverk på Landås i Bergen. De ønsket å forme en slags bygd i byen.

- Vi ønsker å gjøre det urbane livet smartere, bedre og nærere. Vi ønsker også å bli bedre kjent med naboen. Vi vil motivere til å oftere kunne slå av den hyggelige praten på butikken, forklarer Vevle Tvinnereim.

Sammen finnere de løsninger når det kommer til eksempelvis mat, energi, transport og forbruk. De er et lokalt delingssamfunn.

Nabolagsnettverket på Landås har blitt til bevegelsen Bærekraftige liv, som i dag består av omkring 40 nabolag, ifølge Vevle Tvinnereim.

Hun forteller videre at de har omkring 100 frivillige som jobber i bevegelsen. Disse tar initiativ til å arrangere diverse kurs innen eksempelvis matlaging og dyrking, samt arrangering av lokale konserter og byttefester.

FLAGGET: Ifølge Vevle Tvinnereim ble heiagjengen møtt av mange smil fra både syklister og bilister. Foto: Anders Nøkling (med tillatelse).
FLAGGET: Ifølge Vevle Tvinnereim ble heiagjengen møtt av mange smil fra både syklister og bilister. Foto: Anders Nøkling (med tillatelse). Vis mer

- Bilfritt Bergen

Det var få biler å se i Bergen sentrum under VM. Vevle Tvinnereim, som sitter i Klima- og miljøminister Vidar Helgesens (Høyre) Klimaråd, håper at det kan bli færre til vanlig også.

- Jeg drømmer om et bilfritt og mer menneskevennlig Bergen, men det er ikke helt svart-hvitt. Jeg føler tida er inne for langt færre biler i byene. Jeg ønsker at vi som har en mulighet til å benytte oss av andre transportmidler, bør tvinges til det, sier Vevle Tvinnereim.

Før VM oppfattet hun at det var mange som var kritiske til at man måtte ta i bruk andre transportmidler.

- I Bergen var det murring før VM. Mange insisterte på at de trengte bil. Men etter hvert som de bilfrie dagene gikk, innså flere at livet uten bil bringer med seg noe annet positivt. Litt som røykeloven. Vi blir tvunget til en endring som viser seg å gjemme fordeler vi ikke ser før vi er der selv.

Selv oppfatter hun at det ikke er småbarnsfamiliene som primært kjører bil i morgenrushet. Det er som regel enkeltpersoner.

- Jeg ser mange syklister som har med både ett og to barn på sykkelen, forteller Vevle Tvinnereim.

Hun tror også at forutsetningene vil bli bedre for å slippe å bruke bilen hvis folk tar initiativ til det.

- Bruker flere mennesker kollektiv transport, vil den kollektive transporten bli bedre. Bruker flere sykkel, vil sykkelveiene bli bedre.