Heksedoktor

Sør-Afrikas parademarsj til sitt første fotball-VM er i ferd med å bli overskygget av kontroversielle franske trener Philippe Troussier. «Den hvite heksedoktoren» driver spillerne til vanvidd i oppkjøringen til VM.

Det sørafrikanske landslaget heter på folkemunne bare Bafana Bafana. Det betyr gutta på zulu.

Troussier tok over etter sparkede Clive Barker 1. mars og brukte ikke lang tid på å markere seg. Til tross for en vellykket kvalifisering snudde Troussier opp ned på spillernes fotballiv.

Slår spillere

Hvis Bafana Bafana var menn før Troussiers ankomst, ble de i hvert fall behandlet som gutter av treneren.

«Treningsleiren fra helvete» var tittelen en sør-afrikansk avis ga spillersamlingen i april. Samtidig ble Troussier betegnet som bølle og flåkjeft. Det ble rapportert at han skal ha brukt knyttnevene på spillerne.

Og at han skrek følgende til landslaget under treningsøktene:

- Sørafrikanske fotballspillere er møkk som ikke klare å legge pasninger.... Dere er damer alle sammen... Dere eier ikke baller.

Troussier ble gjengitt av en landslagsspiller som ikke torde å stå fram i avisa The Johannesburg Star. Alt sammen må kanskje tas med en dobbel klype salt fordi Troussier også er i krig med media i Sør-Afrika.

Ville vrake stjerne

I det hele tatt gjør franskmannen svært lite for å bli populær. En pressekonferanse holdt han på fransk, bare for å irritere reporterne. Alle visste at han snakket engelsk flytende.

Og noe av det første han uttalte som landslagssjef var at han gjerne ville droppe Benni McCarthy fra laget. 20-åringen fra Ajax var folkehelt etter Afrika-mesterskapet der han scoret sju mål på tre kamper.

Kommentarene om McCarty kom etter et besøk i Europa der han samlet utenlandsproffene i Sveits.

- Endelig noen profesjonelle spillere. I forhold til de hjemme i Sør-Afrika er dette som natt og dag, sa Troussier og ertet på seg enda flere.

Det er ikke første gang treneren er ute i hardt vær. I løpet av ti år i Afrika har han vært innom åtte store trenerjobber.

Et engasjement i Nigeria endte da han nektet å la regjeringen ta ut laget. Hos Elfenbeinskysten fikk han sparken da han kalte fotballpresidenten en dust.

Da han trente det sørafrikanske storlaget Kaizer Chiefs i 1994, måtte han gå etter et spilleropprør.

Geiteblod

Troussier blir ikke kalt «den hvite heksedoktoren» fordi han leker med det okkulte. Heller fordi han utfører mirakler med lagene sine. I 1996 førte han lille Burkina Faso til semifinalen i afrikamesterskapet. Før det ledet han Asec Abidjan fra Elfenbeinskysten til suksess i afrikanske klubbturneringer.

Uansett går det ikke an å angripe franskmannen for manglende vilje eller fantasi, hvis Sør-Afrika ikke går videre fra gruppespillet. Ifølge The Star deltok «den hvite heksedoktor» i et tradisjonelt afrikansk renselsesrituale i midten av april.

Under oppsyn av en sangoga, en afrikansk healer, dyppet 43-åringen hendene i blod fra en nyslaktet geit.

Sør-Afrika er en fersk nasjon på fotballkartet. I 1992 startet landslaget opp igjen etter 29 års utestenging på grunn av apartheid-politikken.

- Sør-Afrikas problem er lite internasjonal erfaring. Som fotballnasjon har vi bare hatt åpne grenser i fem år. Det er ikke mye, sier Troussier.

Derfor trenger Bafana Bafana all den magi «den hvite heksedoktoren» kan mane fram.