- Hekta på curling

SNARØYA (Dagbladet): - Det er genuin interesse for curling på skolen, sier lærer Andreas Melberg. Og elevene på Sagavoll folkehøgskole er ikke alene. Curlingsporten tar av i Norge.

Prøv Dagbladet.nos curlingspill!

- Pål Trulsen er helten, sier Kjetil Dale om Norges skiper i OL.

- Han er en artig fyr, tilføyer Martin Skaar Ruud.

- Og så har han en sånn fin grilldress - jeg mener fin treningsdress, spøker Dale.

De har kjørt buss i to timer for å spille curling i en time. Gutta i idrettsklassen ble hekta på den nokså ukjente sporten sist de var på besøk i curlinghallen på Snarøya i Bærum. Siden har de mast om å få en ny mulighet til å leke seg på isen.

- Det er vanskelig, men veldig gøy. Spillet er mer taktisk enn de fleste tror, sier Ulseth.

- Curling er helt klart den idretten klassen har tent mest på. De sitter oppe til langt på natt og følger med på curling i OL. De kan de fleste reglene nå, sier lærer ved Sagavoll folkehøgskole i Telemark, Andreas Melberg.

Skotsk issport

Det var i Skottland for 450 år siden at noen fant det for godt å leke med store og tunge steiner på isbelagte vann. Skottene hadde ingen vektbegrensning på steinene. I dag er alt standardisert - både banens lengde og steinens tyngde.

Nordmenn «oppdaget» issporten først i 1930-åra. I dag spiller rundt 1500 nordmenn curling.

- Det har vært en merkbar økning i interessen for curling, både før og under OL. Problemet er at vi har for få haller, totalt bare fire. Vi får prøve å få opp interessen for curling som utendørsidrett igjen, sier generalsekretær i Norges curlingforbund, Sverre Myran.

- De fleste som deltar i OL er over tretti år. For å bli god må man ha lang erfaring. Spillet består av 75 prosent taktikk og 25 prosent teknikk, sier Myran.

- Nesten som sjakk

- Curling er nesten som sjakk. Man må alltid tenke to- tre trekk fram i tid, sier Randi Bakke, som leder Snarøya curlinghall mens Norges skip, Dordi Nordby, er i OL.

- Spillerne sikter en plass, og beregner ut i fra det hvor steinen vil ende opp. Det skal mye trening til for å vite hvordan steinen skrur seg på isen, sier Randi Bakke.

Prøv Dagbladet.nos curlingspill!

STEIN GÆRNE: Curlingentusiastene Martin Skaar Ruud, Kjetil Dale og Fredrik Ulseth.