GLEDE OVER LILLEBROR: Jakob (17) blir hyllet av storebror Filip med eldstemann Henrik jublende ved siden av. Jakob er et fenomen som etter hvert kan utfordre verdensrekorden på distansen, men hadde ikke vært en sikker vinner som tenåring i den hardeste doptida. En renere europeisk friidrett åpner også for en slik sensasjon. FOTO: Ørn Borgen / NTB scanpix
GLEDE OVER LILLEBROR: Jakob (17) blir hyllet av storebror Filip med eldstemann Henrik jublende ved siden av. Jakob er et fenomen som etter hvert kan utfordre verdensrekorden på distansen, men hadde ikke vært en sikker vinner som tenåring i den hardeste doptida. En renere europeisk friidrett åpner også for en slik sensasjon. FOTO: Ørn Borgen / NTB scanpixVis mer

Doping friidrett

Heldigvis er EM blitt så dårlig at en 17-åring kan vinne et voksent gull

Friidretts-EM er en suksess. Det skyldes at nivået er blitt dårligere.

BERLIN (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen fikk en fullsatt Olympiastadion til å koke i flomlyset seint i går kveld. Publikum hadde fått sett et fenomen og skjønte det. En 17-åring hadde vunnet en distanse som før var kjent for å kreve sin mann.

Og ganske ofte også sine midler......

Jakob bare løp som han har lært hjemme hos seg selv. På nestsiste langside så det ut som et klipp fra den gamle storfilmen Forrest Gump; du vet den nydelige scenen fra barndommen hans der den lille kjæresten roper «Run, Forrest, run!» og den haltende gutten til slutt sprenger i stykker metallstøttene på leggene sine og helt naturlig sprinter bortover grusveien vekk fra forfølgerne som kommer halsende etter på sykler.

Det var som storebror Henrik kvikt beskrev vinnerløpet til Dagbladet etterpå:

- Det virker som Jakob har holdt på med det her hele livet. Det har han for så vidt også!

Gårsdagens seieren forteller om en familie som med iver og innsikt har utviklet barn etter barn som idrettsstjerner, men også om en idrett som plutselig har åpnet seg for helt spesielle hendelser. For selv Jakob; som godt kan bli tidenes raskeste 1500 meter løper, hadde neppe vunnet en slik konkurranse som 17-åring om feltet hadde vært fullt av dopete konkurrenter. Det har jo mesterskapsfelt på disse distansene ofte vært fram til bare for et par år siden.

Den endringen kunne knapt vært bedre.

FRIIDRETT er blitt sporten der ikke bare et fenomen som Jakob Ingebrigtsen; men også passe svakere resultater, blir møtt med applaus. Dess saktere utøverne løper, dess kortere de kaster og dess lavere de hopper, desto mer fornøyd blir både de bevisste tilskuerne og de ordentlige lederne som nå har overtatt sjappa etter at den globale friidrettsbutikken i årtier var drevet av svindlere.

Det kommer ingen verdensrekord fra Berlin. Det har vært åpenbart lenge. Derfor erklærte Svein Arne Hansen; sjefen for europeisk friidrett, suksessen alt før en eneste konkurranse var startet:

- Jeg tror dette er det sterkeste mesterskapet vi har sett, sa Hansen på den internasjonale pressekonferansen sist søndag; altså før vi hadde sett noe som helst.

Men tegnene i denne delen av sporten er ikke til å ta feil av. Europa vil ha en renere og sunnere friidrett, og er i ferd med å få det.

DEN atmosfæren har smittet over på publikum på Olympiastadion hele denne uka. Friidrettsfolket er i utgangspunktet kultivert. Dette er en slags gruppe spesielt teaterinteresserte blant det store og ofte langt voldsommere sportspublikummet. Likevel er det påfallende hvor glade folk på stadion er blitt over prestasjoner som i en historisk sammenheng ligger langt bak toppnivået.

Denne forandringen kunne du selv se på TV forleden da finalistene i kule marsjerte inn på banen. Det var en ganske så vanlig gjeng med damer. Borte var fortidas konstruerte, overdimensjonerte idrettsutøvere, og borte var også kraften som ga de umenneskelige resultatene.

REN GLEDE: Polske Paulina Guba danser med EM-maskotten etter gullstøtet. Det betydde ingen ting at hun var flere meter bak øvelsens gamle rekorder. FOTO; REUTERS//Kai Pfaffenbach
REN GLEDE: Polske Paulina Guba danser med EM-maskotten etter gullstøtet. Det betydde ingen ting at hun var flere meter bak øvelsens gamle rekorder. FOTO; REUTERS//Kai Pfaffenbach Vis mer

Polske Pauline Guba vant med et støt på 19.33. Det resultatet er så svakt at det ikke engang er mulig å plassere på oversikten over tidenes beste kulestøt. På den lista har den «beste»; eller sannsynligvis verste, klart 22.63. Det skjedde for 31 år siden.

den tida skjedde det meste med kvinner i friidretten. Det er derfor de 92 beste støtene i verden ble prestert på 1970 -eller 80-tallet:

  • 750 ganger opp gjennom friidrettshistorien har jenter støtt kula lenger enn 20 meter.

Målt mot en slik statistikk skulle den jublende europamesteren Guba egentlig ha drevet med mosjons-kulestøt.

Men alt hun gjør er sannsynligvis å drive med ærlig toppidrett.

DENNE slående forskjellen på fortid og nåtid går igjen i de fleste EM-øvelsene. På 400 meter under idelle forhold der Karsten Warholm ikke orket mer, vant den flotte briten Matthew Hudson Smith på tida 44.78. Det er slett ikke fort. Opp gjennom friidrettshistorien er denne distansen blitt gjennomført raskere hele 1 143 ganger. For i ren friidrett er utviklingen helt annerledes enn i mange andre idretter med slappere dopkontroll.

Selv den oppkjøpte tyrkeren Ramil Guliyev med fantomtida på 200 meter på 19.76 er fortsatt bare nummer 51 på den historiske lista over verdens raskeste løp. Og på kongedistansen 100 meter ble vinnertida til det britiske vidunderet Zharnel Huges 9.95. Det gir plass nummer 452 på den samme oversikten over alle løp, men får ikke mindre jubel blant friidrettsfolket av den grunn.

På Olympiastadion nesten mer.

FOR denne europeiske delen av sporten begynner å forstå hva som skal til for å ha det bra på friidrettstevner i år framover.

Det er derfor det svenske idrettspublikummet er så splittet i spørsmålet om det var riktig å la Meraf Bahta løpe 10 000 meter i påvente av straffen for å ha brutt meldeplikten.

Det hun har gjort kan gi to års utestengelse. Merafs feil er i seg selv ikke doping, men brudd på de reglene som er ment å beskytte sporten mot svindel. Her er det altså en linje til reaksjonen mot Therese Johaug.

OGSÅ den reaksjonen var juridisk sett nødvendig. En sport som skal drives renest mulig i alle kulturer og under ulike kontrollopplegg, kan ikke beskytte seg på en annen måte.

Det kan virke både urettferdig og røft mot de utøverne det gjelder; Meraf Bahtas bakgrunn som eritreisk flykning er en sterk historie.

Men det er også jubelen på Olympiastadion i Berlin over en ærligere friidrett. En friidrett der guttunger; eller «drittunger» som Jakob selv sier, kan se navnet sitt bak 1-tallet på resultatlista.

Og bare glede seg.