IKKE ALT VAR BEDRE FØR: - 1-0-målet var nesten som vi tror brasiliansk fotball engang var. Maicon tretti centimeter fra dødlinja i stor fart, men likevel myk nok til å vende kroppen inn i banen slik at det ble mulig å skyte med ytterskru med det nærmeste beinet sitt på innsiden av den nordkoreanske målmannen. Akkurat det var ren akrobatikk, skriver Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/REUTERS/Kim Kyung-Hoon
IKKE ALT VAR BEDRE FØR: - 1-0-målet var nesten som vi tror brasiliansk fotball engang var. Maicon tretti centimeter fra dødlinja i stor fart, men likevel myk nok til å vende kroppen inn i banen slik at det ble mulig å skyte med ytterskru med det nærmeste beinet sitt på innsiden av den nordkoreanske målmannen. Akkurat det var ren akrobatikk, skriver Esten O. Sæther.Foto: SCANPIX/REUTERS/Kim Kyung-HoonVis mer

Heldigvis sett det før

Det blir artig nok med dette brasilianske laget.

||| MULIGENS husker jeg feil. For da vi i redaksjonen forleden skulle lete etter de historiske billedbevisene blant materialet til all verdens fotobyråer var monolittene av de nord-koreanske spillerne som langt bak i hjernetåka løftet hverandre oppover i hodeduellene,  plutselig ikke til å finne.

Ikke helt med? Ganske naturlig. Slike minner krever høy alder og muligens svekket hukommelse. Uansett er vi tilbake til VM 1966 da et like mytisk nord-koreansk landslag plutselig ledet 3 - 0 over en motstander som både pratet portugisisk og kunne spille glitrende fotball.

Det holdt ikke da; Portugal og Eusebio vant til slutt 5 - 3, og det holdt ikke nå selv om Nord-Korea stilte med smart taktikk og japansk-importerte Jong som glitrende midtspiss.

Men det litt dårlige minnet er det uansett verdt å spare på.

DET er akkurat dette som gjør at vi forventer noe ekstra fra Brasil hver gang laget nærmer seg en VM-bane. Siden vi her ikke snakker om fotballspillere som driver med vågal pyramidebygging som spenstige cheerledere men derimot om sportens aller ypperste menn, skjer det ganske systematisk hvert fjerde år:

•• Da hypes brasiliansk fotball, og det mest av brasilianerne selv.

Denne utgaven er visst ikke bra nok. Trener Dunga er for taktisk sleip, det mangler noen hjemlige dribllfanter og forøvrig er ingen ting som som det engang var.

Men det var det altså ikke.

EGENTLIG skal du mange år tilbake i tid for å finne et brasiliansk lag som spilte opp til mytene om seg selv. Om flere av oss husker riktig skjedde det skjedde det i 1982 og selv så jeg også ett og annet fotballmirakel på nært hold på noen baner i Mexico i 1986. Tror jeg.

Nå tror jeg helst at Brasil rent resultatmessig kommer til å gjøre det bra. Det er vrient å bedømme nivået etter en kamp mot et nordkoreansk lag som i sitt ekstremt lave press og med sin flotte bevegelighet i en-mot-en duellene defensivt, først og fremst var annerledes. Likevel løste brasilianerne de uvante utfordringene ganske raskt da de begynte å løpe for hverandre i lengderetning etter pause.

DA var Brasil igjen et artig fotballag. Slett ikke magisk, men likevel med mange nok spillere med ganske sjeldne ferdigheter med ballen.

1 - 0 målet var nesten som vi tror brasiliansk fotball engang var. Maicon tretti centimeter fra dødlinja i stor fart, men likevel myk nok til å vende kroppen inn i banen slik at det ble mulig å skyte med ytterskru med det nærmeste beinet sitt på innsiden av den nordkoreanske målmannen. Akkurat det var ren akrobatikk.

Noe sånt noe har vi da sett før? Var det Carlos Alberto i 1970 eller Eder på motsatt back i 1982? Gamle brasilianske backer får uansett mer og mer deng i skoene for hvert VM som går.

Men foreløpig ser det ut til å holde med den virkeligheten som Maicon og kompise hans, Bastos, står for i denne turneringen. Det går an å håpe at Fabianos på topp blir tydeligere inne i feltet, at Kaka får ned steglengden sin og blir kvikkere med pasningene slik som utover i andreomgangen og at laget enda mer veksler med å bruke de to spennende backene sine høyt i banen.

Ellers er det både alvor og lek nok til å glede seg til fortsettelsen. Dagens Brasil holder mål.

 

PÅ SAMME SIDE: Maicon over linja, ballen også, men over den som teller.Foto: SCANPIX/REUTERS/Siphiwe Sibeko
PÅ SAMME SIDE: Maicon over linja, ballen også, men over den som teller.Foto: SCANPIX/REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer