Heldigvis spiller Solskjær

Legger man alle fotballfornuftige vurderinger til grunn, så burde ikke Ole Gunnar Solskjær starte mot Slovenia i kveld. Heldigvis gjør ikke Nils Johan Semb det.

Men landslagssjefen gjorde likevel et forsøk da han i går argumenterte Solskjær inn på førstelaget også mot Slovenia.

  • Solskjær var innblandet i to av seks norske sjanser, og var bare et par dårlig orienterte medspillere fra å havne på blankt mål ved et par anledninger.
  • Solskjær var god mot Italia (i februar), Hellas (mars) og Georgia (april).
  • Og: Solskjær hadde sjukdom i kroppen mot Hellas.

Greie nok argumenter isolert sett, men ikke i forhold til det ene poenget han fikk på Dagblad-børsen etter Hellas-kampen, og det faktum Semb benytter en hver anledning til å påpeke:

  • Den knalltøffe kampen om plassene på laget - spesielt i midtbanefemmeren.

For god

Når Solskjær nå får en ny sjanse etter innsatsen mot Hellas, så demonstrerer landslagsjefen det stikk motsatte. Det vil si: Han demonstrerer at ikke alle norske landslagsspillere er underlagt de samme kravene. Og slik både bør og må det være - uansett hva som sies i offisielle sammenhenger. En fotballtrener skal ha lov til å ha sine yndlinger.

I tilfellet Solskjær så tenker Semb omtrent som deg og meg og fotballfolk flest som har Solskjær som en slags yndling:

  • Han er objektivt sett for dårlig til å spille mot Slovenia. Men han er for god til å bli satt ut.

Håpløst ufornuftig, men antakelig helt korrekt.

Hylle Semb

Jeg tipper fotballnasjonen Norge ved nitida i kveld vil mene det samme - og hylle Nils Johan Semb fordi han ga yndlingen en ny sjanse, og Ole Gunnar Solskjær fordi han gjorde det han kan best:

  • Score mål - på kanskje den eneste sjansen han får mot det nest beste laget i vår EM-gruppe.

I mars var Hellas det nest beste laget. Da scoret han på de to sjansene han fikk. Og i Mesterligafinalen i vår var Bayern München Europas beste klubblag etter ordinær tid. Da scoret han på den ene sjansen han fikk.

Våget ikke

Nils Johan Semb vil naturligvis ikke innrømme det, men jeg tror rett og slett ikke han våget å vrake Solskjær til denne kampen. Og det er enkelt å forstå ham. Det handler ikke om feighet, snarere om viljen til ta en sjanse - og den eventuelle kritikken som måtte komme.

For Solskjær er en mann for de store anledningene. I kveld handler det om puljefinale og Norges første EM-sluttspill. Så mye større kan det ikke bli.

Det er noen åpenbare grunner til at Solskjær lykkes:

  • Han er erklært hundre prosent frisk.
  • Han er revansjelysten og i angrepsposisjon.
  • Slovenia brukte enormt med ressurser på å stoppe Tore André Flo sist. Binder de opp like mange mann i kveld, så åpner det gressflater for Solskjær.