Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hele Ajax-styret sa opp etter Cruyff-kritikk

- Han er en Gud.

TOTAL-LAG: Johann Cruyff ønsker å plassere Dennis Bergkamp (t.v) og Wim Jonk (t.h) i sentrale roller i Ajax. Slikt blir det bråk av. Foto: AFP/ANP/ROBIN VAN
TOTAL-LAG: Johann Cruyff ønsker å plassere Dennis Bergkamp (t.v) og Wim Jonk (t.h) i sentrale roller i Ajax. Slikt blir det bråk av. Foto: AFP/ANP/ROBIN VAN Vis mer

(Dagbladet): Johan Cruyff var som spiller selve symbolet på totalfotballen Ajax og Nederland ble kjent for på 70-tallet.

Mannen med sin egen finte var trener i Ajax i tre år på 80-tallet, før han overtok Barcelona. Han var ærespresident i Barca fram til 2010.

I februar var 63-åringen tilbake i amsterdamklubben for å gi råd om fotball, økonomi og organisasjon. Cruyff har vist seg som en rådgiver av den krasse typen.

Tidligere denne uka kritiserte han måten klubben ble drevet på offentlig, etter at han ikke fikk det som han ville i et møte med Ajax-styret.

Dermed sa hele styret på fem personer opp sine stillinger.

- Vi er ikke større enn Ajax. Johan Cruyff er ikke hvem som helst. Han er en halvgud her, eller kanskje en hel Gud, sier Ajax-styreformann Uri Coronel.

SLÅTT UT: Ajax ble feid ut av Champions League tidlig, i mars ble de slått ut av Europa League av Spartak Moskva. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko
SLÅTT UT: Ajax ble feid ut av Champions League tidlig, i mars ble de slått ut av Europa League av Spartak Moskva. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko Vis mer

Cruyffs innsigelser til Ajax var trener Frank de Boers begrensede makt, og legenden ønsket sentrale sportslige roller til tidligere storspillere som Dennis Bergkamp og Wim Jonk.

Ifølge styreformann Coronel ville Cruyff sparke en rekke Ajax-ansatte, med løpende kontrakter. Slikt ville koste klubben omlag åtte millioner kroner.

Sportsdirektør Rik van den Boog sa takk, men nei takk. Og fikk støtte av styret. De hoppet umiddelbart ut av stolene sine, og forlater klubben straks erstattere er funnet.

- Direktørene i Ajax synes denne prosessen, resultatene av den og oppstyret rundt klubben, er ekstremt skadelig for Ajax, skriver klubben i en pressemelding.

- Det er aldri bra for en klubb at styret sier opp, svarer Cruyff som likevel sa følgende tidligere i uka:

- Dette er kanskje en maktkamp for styret, for de forstår ikke fotball. For øyeblikket gjør styret bare det de har lyst til, og beskytter sine seter. Hvis det blir nødvendig må vi erstatte styret og direktørene.

SKAL FÅ BESTEMME MER Frank de Boer hemmes av ulike mennesker i Ajax-apparatet, mener Cruyff. Foto: AFP/ANP/OLAF KRAAK 
netherlands out - belgium out
SKAL FÅ BESTEMME MER Frank de Boer hemmes av ulike mennesker i Ajax-apparatet, mener Cruyff. Foto: AFP/ANP/OLAF KRAAK netherlands out - belgium out Vis mer

De rødhvite har vunnet æresdivisjonen i Nederland 29 ganger, men sist i 2004. Ajax har løftet den gjeveste europacupen fire ganger, siste gang for 16 år siden.

Denne sesongen ligger Ajax på tredjeplass i serien og er slått ut av Europa League. Det holder ikke for Cruyff-leiren, han har støtte fra en rekke gamle Ajax-helter.

- Noe må skje, og det er ikke bare jeg som mener det. Mine folk har spilt mer enn 2000 kamper for Ajax. Det er navn som Cruyff, Bergkamp, Jonk, Molenaar, Rijkaard, Overmars, Molenaar. Det er latterlig at vi får en smekk på fingrene, fra direktører med null fotballbakgrunn, sier Cruyff.

At styret sier opp er ikke det verste som kan skje Cruyff-teamet.

- Vi kommer ikke til å gi oss før vi får gjort endringene vi krever på den sportslige siden av klubben, sier Cruyff.

BARCA-LEGENDE: Johan Cruyff var en stor suksess også i Barcelona. Her viser han fram sønnen Jordi, som spilte for klubben. Foto: AFP/ANP
BARCA-LEGENDE: Johan Cruyff var en stor suksess også i Barcelona. Her viser han fram sønnen Jordi, som spilte for klubben. Foto: AFP/ANP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media