Hele Brasil krever samba-gull

Noen nasjoner drømmer. Andre håper eller forventer å vinne. Brasil krever gull. Og ikke engang det er godt nok. - Å spille for Brasil er som å slåss mot en full mann, sier Leonardo.

- Hvis vi taper er vi latterlige. Hvis vi vinner er vi feige, sier Milan-spilleren.

Beskyldninger om feighet kom ironisk nok etter landets fjerde VM-triumf i 1994. Folket var ikke fornøyd med måten gullet ble vunnet på. Brasil spilte ikke offensivt nok under Carlos Alberto Parreira.

- Hele nasjonen forventer seier i Frankrike. Og det med stil, sier Ronaldo.

Siden gullet i 1994 har Brasil toppet FIFA-rankingen. Inntil i år hadde de bare tre tap: mot Uruguay i 1995, Mexico i 1996 og mot Drillos i fjor.

Ikke rart at et tap for USA og uavgjort mot Jamaica i Concacaf Gold Cup i februar ble tungt å svelge. Fotballforbundet reagerte med å ansette 80-tallets store stjerne Zico som teknisk koordinator, mot trener Mario Zagallos vilje.

Bekymringene ble tusen ganger større da de gule, grønne og blå tapte 0-1 for erkerivalen Argentina i brasiliansk fotballs hellige storstue - enorme Maracana stadion.

95000 tilskuere ropte samstemt «Idiot, idiot!» når Zagallo gjorde spillerbytter. Mot slutten av kampen hyllet et sarkastisk hjemmepublikum hver argentinske pasning med et «Olé!».

- Bare Gud viktigere

Frankrike-VM vil bli fulgt med en interesse hinsides enhver fornuft.

- Bare Gud er viktigere enn landslaget i Brasil, sier frisparkkongen Roberto Carlos.

Da heltene forlot landet på vei til treningsleiren i Frankrike sist uke, ble tv-sendingene avbrutt. I stedet viste kanalene direktesendte bilder av lagets fly som tok av fra Rio.

- Den eneste måten jeg kan vinne mine landsmenns hjerter på, er ved å bringe hjem VM-trofeet. Alt jeg har oppnådd og vunnet inntil nå vil være verdiløst hvis jeg ikke klarer det, sier Ronaldo.

21 år gammel har han rukket å bli kåret til verdens beste spiller to ganger - som den første i historien.

Ronaldo mener imidlertid at spisskollegaen Romario er klodens beste. Og Romario har ingen planer om å spille andrefiolin i Brasils angrepsrekke. Men den rollen er han alt blitt tildelt av Zagallo.

- Angrepet vårt vil bestå av Ronaldo og en til, sier treneren.

- Jeg er mer motivert nå enn i 94. Dette blir trolig mitt siste mesterskap, derfor er det viktigere, sier Romario.

Bekymret Zagallo

Det brasilianske folk har døpt sommerens VM «Penta» - tallet fem på portugisisk. Brasil har fire VM-gull fra før.

Mario Zagallo har vært med ved alle fire anledninger. Som venstreving i 58 og 62, som trener i '70 og som hjelpetrener i 1994. Nå er han bekymret.
- Tida til forberedelser har aldri vært kortere, og ingen motstander vil at Brasil skal vinne sitt femte VM. De vil spille hardere mot oss, sier han.
23. juni heter motstanderen Norge. Og selv Drillo har mistet noe av respekten for sine tidligere helter.

- Vinteren har redusert min nesegruse beundring for Brasil en smule, sa han til Dagbladet.

- Jeg så kampen mot Argentina, og den var ikke spesielt imponerende. Snarere tvert imot.

4- 2 på Ullevaal 30. mai 1997 trenger han ikke minne oss om engang.