- Hele Europa følger med på de Lanlay

Vikings Yann-Erik de Lanlay (21) kan være nærmere en utenlandsk profftilværelse enn han tror selv.

 SUPERTALENT:  Det er speidere fra Europa og ser på Yann-Erik de Lanlay hele tiden, forteller administrerende direktør i Viking, Arne Larsen Økland. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix
SUPERTALENT: Det er speidere fra Europa og ser på Yann-Erik de Lanlay hele tiden, forteller administrerende direktør i Viking, Arne Larsen Økland. Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpixVis mer

STAVANGER: (Dagbladet): Vikings supertalent står på blokka til flere europeiske toppklubber. 

- Fortsetter de Lanlay å spille som han gjør nå, er det ingen tvil om at han forsvinner til utlandet, sier administrerende direktør i Viking Arne Larsen Økland.

I fjor sommer solgte klubben Valon Berisha til østerrikske Red Bull Salzburg for en avtale verdt 21 millioner kroner. Økland bekrefter at et tilsvarende bud må til for at Viking skal slippe sin nye juvel.

- Valon var et av Norges største talenter, og det samme er de Lanlay. Det er naturlig at vi sammenligner dem, sier Økland.

Følges av toppklubber   Selv forteller de Lanlay, som debuterte for det norske A-landslaget mot Sør-Afrika i januar, at han drømmer om proffspill, men at det ikke haster. 

- Jeg håper at det kommer en klubb som vil ha meg, men akkurat nå konsentrerer jeg meg om Viking. Jeg stortrives her, sier 21-åringen med både norsk og fransk pass.

Kantspilleren har gjort det til en vane å herje med Tippeliga-motstanderne de siste sesongene, og det har flere europeiske storklubber merket seg.

- Nærmest hele Europa vet hvem de Lanlay er. Hvis du spør alle de 20 engelske Premier League-klubbene, vil minst 17-18 av dem si at de kjenner til ham. Det er speidere fra storklubber å følger med hele tiden, opplyser Økland.

England er drømmen Det passer Viking-spilleren godt, for han innrømmer at England og Premier League er drømmen.

- Jeg vet ikke om det er realistisk, men i en god klubb hadde jeg kanskje holdt nivået, sier de Lanlay beskjedent, vel vitende om at han blant annet ydmyket Sunderlands fremadstormende venstreback Danny Rose under U21-landslagets EM-kvalikkamp mot England forrige høst.

Til sommeren figurer de Lanlay mest sannsynlig også på banen under europamesterskapet i Israel. Det blir et stort utstillingsvindu, som fort kan føre til bud adressert Øklands kontor i Jåttåvågen. Om det blir tilfellet, vil klubben gjøre det den kan for å selge unggutten.

- Vi har ikke planer om å legge noen hindringer i veien, bekrefter Økland.

En innstilling Viking-trener Kjell Jonevret støtter.

- Hvis en spiller reiser ut i Europa, får vi masse penger og han får utvikle seg. Det er bare positivt, mener Jonevret.

Ett år igjen de Lanlays kontrakt løper ut 2014. Han har ikke hørt noe fra klubben om en mulig forlengelse.

- Men jeg regner med de vil ta kontakt snart, og jeg er positiv til å sette meg ned og høre hva de tenker, sier 21-åringen.

- Kan det likevel bli aktuelt å gå om det kommer et bud i sommer?

- Det er et hypotetisk spørsmål, som er vanskelig å ta stilling til nå. Jeg vil ikke tenke på det før det eventuelt blir en realitet, sier de Lanlay.