Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hele laget ble dømt for å ha tatt hestedop

«Den verste skaden en klubb har påført seg selv i historien.»

NEDTRYKT. Generalsekretær Gillon McLachlan og formann i AFL, Mike Fitzpatrick fortalte på en pressekonferanse i AFL House i Mellbourne at anken til WADA er tatt til følge, og at 34 spillere utestenges for doping. Foto: EPA/NTB Scanpix
NEDTRYKT. Generalsekretær Gillon McLachlan og formann i AFL, Mike Fitzpatrick fortalte på en pressekonferanse i AFL House i Mellbourne at anken til WADA er tatt til følge, og at 34 spillere utestenges for doping. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Samtlige spillere i det australske fotballaget Essendon er dømt for dopingmisbruk.

Det dreier seg om sesongen 2012.

Dette er bekreftet av idrettens voldgiftsdomstol CAS i dag.

Det dreier seg om et lag i AFL, Australian Football League, som nå ribbes for spillere. De 34 spillerne er dømt for misbruk av det syntetisk muskeloppbyggende preparatet Thymosin Beta-4.

Et google-søk viser at middelet blant annet har vært benyttet innen hestesport.

Det har også den funksjonen at skadde muskelceller raskere rehabiliterer seg.

Preparatet står på forbudslista til WADA, Verdens Antidoping Byrå.

Først frikjent Klubben ble først frikjent av antidopingutvalget i AFL, fordi det ikke er basert på positive tester. Og at antidopingutvalget ikke fant det tilstrekkelig bevist at misbruket hadde forekommet.

Men det foreligger avslørende materiale om at Thymosin-4 inngikk i programmet til klubben, besluttet av klubbens såkalt sportslige vitenskapsmann, skriver theage.com.

Hendelsen er blitt kalt den verste skaden en klubb har påført seg selv i australsk idrettshistorie.

WADA anket frikjennelsen, som i dag ble forkastet.

Det dreier seg om sesongen 2012, at de 34 spillerne skal ha blitt tilført preparatet.

Utbredt dopingmisbruk Året etter ble det presentert en rapport fra det australske undersøkelseskommisjonen ACC, som etterforsker blant annet organisert kriminalitet. Rapporten avslørte utbredt misbruk av doping i australsk idrett.

De 34 spillerne er samtlige ilagt en utestengelse på to år, med fratrekk av allerede sonet utestengelse. Det betyr uansett at aktive spillere mister hele årets sesong.

Tolv spillere er fortsatt aktive i Essendon. Andre er solgt til fire klubber, som også blir berørt. Noen har lagt opp.

WADA fornøyd WADA skriver i en pressemelding at byrået er godt fornøyd med at anken ble tatt til følge.

«Hadde det motsatte skjedd, at beslutningen om frifinnelsen fra AFL ville blitt opprettholdt, ville det ha vært et ødeleggende tilbakesteg for det verdensomspennende arbeidet med antidopingsaker, der det ikke foreligger positive tester», står det i pressemeldingen.

Generaldirektør David Howman kommer med følgende uttalelse:

- WADA er svært fornøyd med at panelet i CAS har satt antidopingkodeksen som grunnlag for kjennelsen. Dette viser at både dopingtester og beviser på annet grunnlag kan bli presentert på en vellykket måte overfor en uavhengig domstol.

Generalsekretær i AFL Gillon McLachlan sier Essendon definitivt står overfor en tøff tid.

- Essendon vil bli svekket. Men det er en stor klubb med 700-800 000 supportere. Og klubben har en historie på over 140 år. Supporterne er trofaste, sier McLachlan.

Indisier De 34 spillerne skal ikke ha aksesptert et forlik med det australske antidopingbyrået ASADA i 2014, som innebar noen kampers utestengelse. Med bakgrunn i at de ikke skal ha kjent til at de var med på noe ulovlig.

McLachlan uttaler at han forsto spillernes avgjørelse den gang.

- Det har vært en svært vrien sak, i det alle beviser var basert på indisier, sier McLachlan.

Nå er samtlige 34 spillere dømt.

McLachlan uttaler i en pressemelding at AFL vil støtte de berørte spillerne i denne perioden.

«Men at vi også må se det i lys av at vi gjør det vi kan for å få en ren sport.»

Det er uklart om noen av de dømte spillerne vil gå til sivilt søksmål mot AFL eller klubbens ledelse.

VINDFULLT. Det blåser litt for friskt i den australske fotballklubben Essendon. 34 spillere fra sesongen 2012 er idømt to års utelukkelse for dopingmisbruk. Foto: AFP/NTB scanpix
VINDFULLT. Det blåser litt for friskt i den australske fotballklubben Essendon. 34 spillere fra sesongen 2012 er idømt to års utelukkelse for dopingmisbruk. Foto: AFP/NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media