Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hele laget stinker

VAL D'ISHRE (Dagbladet): - Hele laget stinker jo, sier Kjetil Aamodt. Han frykter at treningsopplegget for fartsdisiplinene er feilslått, og kommer her sjøl med forslag til hva Atle Skårdal og trenerteamet bør endre for at Norge på nytt skal hevde seg i toppen i utfor og super-G.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens Dagbladet hevdet Kjetil Aamodt at det er fullt mulig for en og samme mann å ta fem medaljer under OL i Salt Lake City. Etter at årets første super-G renn var ferdigkjørt i går, tydet absolutt ingenting på at de to eneste løperne med potensial til det - Aamodt sjøl og Lasse Kjus - er i nærheten av noe slikt. Det er for tidlig å felle dom over Norges nivå i fartsdisiplinene denne sesongen, men når samtlige av de potensielt beste svikter fullstendig, begynner også løperne å gruble.

- Vi må revurdere måten vi trener fartsdisiplinene på, sier Aamodt - på 19. plass i går over to sekunder bak vinneren Stephan Eberharter.

Bare Bjarne Solbakkens 12. plass og v-cupdebutant Stein Kristian Strands 30. plass holder til godkjent i går. Lasse Kjus kjørte ned til 13. plass. Kenneth Sivertsen endte på 23. plass. Ikke mye tyder på at resultatlista ser lysere ut etter utforrennet i dag.

- Jeg tviler på at vi kan utrette mirakler på én dag, sier Atle Skårdal.

For lite teknikk

Muligens er det for seint å justere treninga midt i en komprimert rennsesong.

- Det er vanskelig å vite. Vi får se hvordan det går i år, men vi må etter min mening se mer på hva de beste laga (Østerrike, Sveits, red.anm.) gjør. De er alltid i tidlig utforform, sier han.

- Hva bør endres?

- Vi må trene mer teknikk og kjøre mindre på tid på trening. Det er lett å knive for mye, sier han.

Ifølge Aamodt trener Norge for ofte i traseer der kjøringa tar 60 sekunder og knapt nok det. Han tror det gir falsk trygghet å kjøre fort i så korte løyper. Løperne tilvenner seg en måte å stå over skia på som gir store problemer når musklene begynner å stivne mot slutten av et renn: Rytmen ødelegges, og kjøringa blir krampaktig og passiv.

- Det er to vidt forskjellige ting å kjøre nesten to minutter enn ett minutt. Når vi må trene i slike løyper må vi jobbe mer teknisk og kjøre mindre på fart, sier Aamodt.

Mer frikjøring

Dessuten mener Aamodt at Norge i for stor grad kjører i løyper med porter.

- De som kjører godt trener veldig mye frikjøring og mindre løypekjøring. De raskeste i v-cupen er sjelden de raskeste i korte løyper på trening. De kjører ordentlig på ski og har mer kontroll hele veien.

Han tror også at jakten på perfekte treningsforhold må intensiveres.

- Det aller viktigste for oss må være å finne de beste treningsforholda til enhver tid som likner v-cupløyper. Påvirkningen fra det er helt rå, sier Aamodt, som presiserer at han ikke er ute etter å refse trenerne.

- Dette er ikke kritikk til trenerne. Bare mine egne tanker om hva som bør endres, sier Aamodt.

Om sin egen kjøring i går:

- Dritdårlig.

NEDTUR: Kenneth Sivertsen (t.v.) og Kjetil André Aamodt hadde ingen grunn til å juble etter gårsdagens nedtur i storslalåmløypa. - Nå må vi trene mer teknikk og kjøre mindre på tid, sier Aamodt.Foto: ARNT E. FOLVIK
Hele Norges coronakart