GLADGUTTER: 20-åringene Franck Boli og Daniel Granli jubler under 2-1-seieren mot Brann i Bergen søndag. Stabæk-gutta spiller imidlertid for laget med desidert lavest lønninger i norsk fotball. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
GLADGUTTER: 20-åringene Franck Boli og Daniel Granli jubler under 2-1-seieren mot Brann i Bergen søndag. Stabæk-gutta spiller imidlertid for laget med desidert lavest lønninger i norsk fotball. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

- Hele laget vårt tjener like mye som halvannen Rosenborg-spiller

Serielederen med stikk til Trondheim.

(Dagbladet): Folk i Bergen måtte gni seg i regnvåte øyne da Franck Boli (20) rundlurte Brann-forsvaret to ganger og sendte Stabæk til tabelltopp søndag kveld.

Bærumslaget, som er blitt tippet på nedrykksplass over hele fjøla, har vunnet sine to første kamper — og det med et lønnsbudsjett som er i en helt egen klasse i Tippeligaen. På Bekkestua er man nemlig kloke av skade.

De 20 spillerne i stallen Bob Bradley har til disposisjon tjener 6,5 millioner kroner til sammen. Det er på nivå med noen få Rosenborg-spillere.

- Det er vel nærmere halvannen Rosenborg-spiller enn to. Det er litt merkelig at nivåforskjellen er så stor, men sånn er det. Rosenborg er en etablert toppklubb, og det er umulig for dem å operere med samme lønnspolitikk, sier Stabæk-kaptein og tidligere Rosenborg-spiller Jon Inge Høiland til Dagbladet.

Oppfordring Heller ikke søndagens Stabæk-motstander Brann ville hatt mye til overs etter å ha betalt Erik Huseklepp, dersom Bergens-klubbens lønnsbudsjett bare hadde vært på 6,5 millioner.

Daglig leder i Stabæk, Lars Hjort, har skrudd sammen et totalbudsjett på tilsammen 45 millioner kroner for 2014. Omtrent en tredjedel av dette går til det sportslige, mens en drøy sjettedel er øremerket spillerlønninger.

- Vi ligger langt under alle andre. Spillerne våre ligger på 200-300 000 i snittlønn, mens den best betalte har 600 000, sier Hjorth, som mener norske fotball-ledere bør ta seg en grundig realitetssjekk.

- Lønnsnivået i norsk fotball er altfor høyt. Det er bare å se på hvordan vi står internasjonalt. Jeg mener norske fotball-lønninger bør gjenspeile samfunnet for øvrig, sier han, og varter opp med en aldri så liten oppfordring til kollegene:

- Vi i Stabæk ligger på et sunt nivå, og sånn burde også andre klubber tenke framover. Hvis vi klarer å motivere spillere med det minste budsjettet, de laveste lønningene og den minste arenaen, så bør andre klare det også, sier Hjorth.

Kjøpestans Nyopprykkede Stabæk har innført kjøpestopp i — minimum — tre år. Målet er å ha 50 prosent egenutviklede spillere i a-lagstroppen i løpet av fem år, men mot Brann søndag startet bare tre med norsk pass for Bob Bradleys mannskap.

Hjorth forklarer grunnen slik:

- For å overleve har vi hentet noen gode utlendinger gratis. Det stemmer at vi startet med åtte mot Brann, men det tallet vil variere. På sikt blir det nok mindre, siden vi satser stort på egenproduserte spillere. Bare den siste uka har tre av de yngre elitelagene våre vunnet turneringer, samtidig som juniorlaget leder interkrets, sier han.

Jon Inge Høiland gikk selv betydelig ned i lønn da han forlot RBK til fordel for Stabæk i vinter, men 36-åringen satte en retur til Bærum og spill for gamleklubben foran bankkontoen.

Han mener unge spillere bør sette egen utvikling foran kroner og øre.

- Selv om ikke spillerne her tjener mye, er Stabæk et veldig godt sted å kunne utvikle seg som ung spiller. Klubben har vært god på talentutvikling i flere år, og med Bob på plass, forsterkes den effekten ytterligere, sier han til Dagbladet.

RBK: - Andre gir mer I februar meldte Adressa at Rosenborgs lønnsutgifter er stipulert til 82,5 millioner for 2014. Dette skal inkludere utgifter til spillere, trenere og øvrig sportslig apparat.

Organisasjonssjef i Rosenborg, Trond Alstad, vil ikke oppgi den eksakte summen spillerne får. Men han er helt enig med Hjorth i Stabæk:

- Den kuren norsk fotball går igjennom nå, er riktig. Og særdeles viktig, sier Alstad til Dagbladet.

I vinter ble det innført lønnskutt i RBK, og Alstad presiserer at klubben nå anstrenger seg for å ha en bærekraftig økonomi i åra som kommer.

- Vi har ingen rike onkler, og må skape våre penger selv. Det er den beste måten å jobbe på. Hvis ikke er det økonomisk doping.

- Stemmer det at dere ikke ville klart å lønne deres to best betalte spillere for hele Stabæks lønnsbudsjett?

- Nei. Lønnsnivået vårt er betydelig overdrevet i mediene. Og uten å nevne andre: Jeg er ganske sikker på at vi ikke en gang er den klubben som lønner mest i Tippeligaen, sier Alstad.

- BETYDELIG LØNNSKUTT: Stabæk-kaptein Jon Inge Høiland aksepterte et betydelig lønnskutt da han forlot Rosenborg til fordel for Stabæk før denne sesongen. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
- BETYDELIG LØNNSKUTT: Stabæk-kaptein Jon Inge Høiland aksepterte et betydelig lønnskutt da han forlot Rosenborg til fordel for Stabæk før denne sesongen. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer