VM i Qatar

- Hele landet snakker

Modellen varsler ny overraskelse i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SUPPORTER: Ivana Knoll på tribunen under Kroatias kamp mot Canada. Foto: NTB
SUPPORTER: Ivana Knoll på tribunen under Kroatias kamp mot Canada. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Den kroatiske modellen og fotballsupporteren Ivana Knoll har fått massiv oppmerksomhet i Qatar.

Ifølge qatarske normer skal kvinner kle seg konservativt og dekke til skuldrer, armer og knær.

Knoll har trosset dette.

Instagram-kontoen med over 800 000 følgere legger hun ut bilder fra mesterskapet. På flere av dem har hun minimalt med bekledning. Selv inne på stadionene - når hun følger Kroatia - viser hun masse hud.

FREKK: Den Colombianske popstjernen Maluma forlot nylig et intervju på direktesendt TV etter spørsmål om menneskerettigheter i Qatar. Vis mer

En favoritt

Knoll forteller at hun foreløpig ikke har fått tilsnakk for bekledningen.

- De lokale bekreftet til meg at jeg kan ha på meg hva jeg vil, sier Knoll til TMZ.

Hun forteller videre at hun har blitt en favoritt blant de lokale, som gjerne kommer bort og spør om de kan ta bilde med henne.

Hun har delt en rekke bilder og videoer i sosiale medier. Blant annet en video fra stranda som har fått massiv oppmerksomhet.

- Jeg visste ikke at en video av meg som gikk i bikini langs stranda skulle bli en så stor greie. Alle kjenner meg her, hele landet snakker om meg, og jeg ser at jeg blir akseptert, forklarer hun.

Ny overraskelse

Torsdag møter Kroatia Belgia i en avgjørende siste gruppespillskamp. Knoll varsler til TMZ at hun igjen vil være på tribunen, og at hun har et spesielt antrekk planlagt.

Hun er også klar på at hun ikke vil endre måten hun kler seg på om hun skulle få beskjed.

- Jeg er ikke redd for å bli arrestert for å være den jeg er. Jeg mener at jeg ikke kan skade noen med å gå i bikini. Hvis det gjør at jeg blir arrestert, da får de bare arrestere meg.

- Sint

26-åringen fortalte tidligere i VM om at hun ble sjokkert over de qatarske reglene rundt bekledning.

- Jeg var veldig sint. Jeg er ikke muslim. Når vi i Europa respekterer hijab og nikab, må de respektere vår livsstil og vår religion. Jeg har på meg kjoler og bikinier, fordi jeg er katolikk fra Kroatia, sa hun.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer