Norge ute av fotball-EM

Hele Norges fiasko

Her holder det ikke å skylde på en svensk landslagstrener.

PÅ VEI UT: Martin Sjögren mislyktes med det meste før og under EM, men denne fiaskoen må hele norsk fotball rette opp. Foto: Terje Pedersen / NTB
PÅ VEI UT: Martin Sjögren mislyktes med det meste før og under EM, men denne fiaskoen må hele norsk fotball rette opp. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NORGE forsvant ut av fotball-EM fordi vi ikke har jenter som er gode nok. Det er den åpenbare sannhet etter at de norske spillerne i den avgjørende kampen ble herjet med av en antatt langt svakere motstander.

På rankingen til det internasjonale fotballforbundet (FIFA) var Norge før EM nummer 11, mens Østerrike var nummer 21. Etter EM blir det annerledes.

Nå er dette skuffende mesterskapet over for oss. Da gjelder det å finne ut hva som gikk galt for å gjøre det bedre neste gang.

Og det er ikke så enkelt som bare å skifte ut landslagets svenske trener Martin Sjögren.

Norske fotball har mye større utfordringer enn det.

SIST gang Sjögren var i virkelig trøbbel med laget sitt, forsvant superstjernen Ada Hegerberg fra spillergruppa. Nå har hun tilsynelatende tatt alt det ansvaret vi kan forvente fra den mest meritterte spilleren, og da er det greit å se lenger enn spillere som skuffet og en trener som gjorde flere feilvurderinger:

  • Et norsk landslag vil som regel speile den jobben som gjøres totalt med denne sporten i Norge.

Og da er den overraskende røffe motgangen i dette mesterskapet mer alvorlig enn to fæle EM-kamper på rad.

ETTER forrige EM, der Norge snublet og Hegerberg stakk, understreket jeg at fiaskoen den gang var som fortjent:

  • Da hadde norsk fotball selv rotet vekk det sportslige forspranget vi hadde som pionerer i sporten gjennom flere tiår.

Norge rundt med noen hederlige unntak er gutter alltid blitt prioritert foran jenter i de lokale fotballklubbene. Slik er også sluttresultatet blitt dårligere enn det store antallet aktive jentespillere skulle tilsi.

MARTIN SJÖGREN ble hentet til Norge for å gjøre noe med den utfordringen. Hans jobb var å fornye spillestilen; gjøre landslaget vårt mer ballholdende og styrende.

Da nettopp den delen så traurig ut i det første forsøket i EM 2017, svarte han godt på kritikken:

- Dette er ikke mitt prosjekt. Det er Norges, sa Sjögren, og hadde absolutt rett.

Det er det også nå fem år seinere.

NETTOPP det er en av årsakene til at det er nødvendig med et raskt trenerbytte. Sjögren mangler faglig kraft til å lede dette laget videre. Men mest av alt må norsk fotball selv legge nok kraft inn i forsøket på å være med på den rivende internasjonale utvikling i sporten.

Der er det langt bedre tegn enn for fem år siden. Nå har endelig de vante toppklubbene overtatt styringa. Med Brann, Rosenborg, LSK og Vålerenga som lokale lokomotiver, kommer det framgang. Selvsagt også med et Fotballforbund som endelig har fått en sterk kvinne som sjef.

Det er bra. For nå er landslaget virkelig distansert, og det burde i beste fall vært sett av ekspertmiljøet på Ullevaal stadion før dette mesterskapet.

Her virket det som om landslagsmiljøet kom til EM med helt urealistiske forventninger:

- Vi har et jækla bra landslag, sa trener Sjögren selv etter Englands-fadesen.

Men det har Norge åpenbart ikke.

ETTER det brutale 0-8 tapet mot England, ble det pratet mye om revansje. Noe annet er å gjøre det. For fotballjentene gjorde det definitivt ikke mot Østerrike.

Denne sporten er vanskelig sånn. Det er så mange variable som skal klaffe for å snu en felles svikt til en samlet triumf. På virkelig dårlige kvelder; sånn som i førsteomgangen i går, kan det se ut som om spillerne ikke prøver engang.

Og det er jo ikke sant.

MEN det kan heller ikke være sant at Østerrike på noen dager var blitt et klart bedre fotballag enn Norge.

Det var de før pause. Da var forskjellen i kvalitet svært stor. Med unntak av en fin start av en tent Ada Hegerberg, vant østerrikerne nesten alle de tette duellene.

Og de var gjennomgående først på ballen, og flyttet seg raskere på banen.

DET verste var likevel å se hvor mye klokere Østerrike spilte. Ballen gikk trygt framover i det som virket som et smart avtalt spill mot Norges defensivt vaklende venstreside.

Da kom selvsagt sjansene, og til slutt scoringen. Felles for både baklengsmålet og et par av de østerrikske mulighetene, var norsk overtall. Mange norske spillerne så på at et par motstandere spilte:

- Vi var der, men var der likevel ikke, som NRKs kommentator Carl Erik Torp presist formidlet det som skjedde i braknederlaget mot England.

Nå var det ny kamp på en ny norsk TV-kanal, men altså med de samme utfordringene for både spillere og trener.

Og samtlige sviktet.

IGJEN så det ut som om Norge spilte helt uten en forsvarende midtbane. Denne lagdelen ble løpt rett igjennom, og ga en individuelt ganske svak forsvarsrekke altfor store utfordringer.

Enda mer overraskende var mangelen på eget angrepsspill. Framover skjedde det tilnærmet ingenting:

  • Først et snaut kvarter før slutt fikk Norge sin første corner.

Da hadde Østerrike hatt 15 avslutninger; Norge bare to. Og det i en kamp som vi var nødt til å vinne.

VERKEN på banen eller på sidelinja var det tilsynelatende noe stress for å klare akkurat det. Den ekstra jobbingen kom aldri. Norge presset ikke organisert høyt før det var altfor seint.

Med bare ti minutter igjen å spille kom hodesterke Sophie Haug på banen for å gi mer trøkk i motstanderens boks. Men selv et så vanlig angrepstrekk, ble ikke fulgt opp med systematiske høye innlegg for å utnytte den nye spissens styrke.

Først i sluttsekundene så Norge ut som et lag som desperat ønsket å gå videre i EM.

Men da var vi allerede slått ut.

AKKURAT det er kjedelig i et mesterskap som blir en fest. Den dystre sannheten er likevel at vårt lag egentlig ikke har så mye å gjøre i et så fint sportslig selskap.

Den svakheten må altså en samlet norsk fotball rette opp ved å gi jenter bedre muligheter til å bli flinke i sporten på hver eneste bane landet rundt.

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var trener for det norske landslaget i futsal (innendørsfotball) fram til 2015.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer