- Hele organisasjonen må se seg i speilet

Etter tre serierunder er bare ett lag bak Rosenborg på eliteserietabellen. Det må føre til en grundig selvransakelse i Trondheim, mener flere eksperter.

I HARDT VÆR: Trener Eirik Horneland dra i øret sitt under kampen mellom Stabæk og Rosenborg. Treneren har fått mye å fundere på. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Trener Eirik Horneland dra i øret sitt under kampen mellom Stabæk og Rosenborg. Treneren har fått mye å fundere på. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ett fattig poeng er alt Rosenborg står igjen med etter tre seriekamper i 2019-sesongen. Søndag ble et ungt Stabæk-lag for sterke mot de regjerende seriemesterne.

Allerede har klubbens nye hovedtrener Eirik Horneland havnet i tøft vær. Den tidligere Haugesund-treneren var langt fra RBK-supporternes førstevalg til jobben og etter den tunge serieåpningen har ikke det endret seg.

Kommentator i Adresseavisen, Birger Løfaldli, er av dem som følger Rosenborg aller nærmest. Han sier til Dagbladet at treneren har blitt gitt vanskelige arbeidsforhold med styrets behandling av Ingebrigtsen-saken.

- Horneland har kommet inn i en vanskelig situasjon. Hele situasjonen i vinter og bråket rundt klubben, gjør at trøkket blir tøft og tålmodigheten kort. Han har kommet i en sånn situasjon at det nærmest blir fra kamp til kamp og vinner de ikke neste kamp blir det krisedebatt hver gang. Når han først har kommet dit blir det vanskelig å få arbeidsro til å gjøre det han ønsker, sier Løfaldli til Dagbladet.

Hele klubben må se på seg selv

Det mener også Dagbladets kommentator, Morten Pedersen, er et stort problem for mannen i trenerstolen på Brakka. Ifølge Pedersen er det ikke blitt en intern krise i Rosenborg foreløpig, men alt det som skjer utenfor veggene på RBK-garderoben.

- Eirik Hornelands problem og det han nå virkelig føler på kroppen, er at det er alt som skjer utenfor RBK-garderoben som gjelder. Sosiale medier, TV, radio og aviser – det er der støyen er. Og var den relativt stor etter de to første kampene, blir det voldsomt nå. 1–3 på Nadderud er krise for Rosenborg, skriver Dagbladets kommentator.

Etter nok en svak prestasjon i sesongstarten begynner varsellampene etter hvert å blinke for alvor for norgeshistoriens mest suksessrike fotballklubb, om nedturen fortsetter i hjemmemøtet mot Strømsgodset neste helg. Runden etter venter nemlig Molde på bortebane.

Løfaldli mener Rosenborg nå er nødt til å ta et oppgjør med hva som har skjedd rundt klubben, ikke bare denne vinteren, men det seineste året.

- Denne situasjonen har RBK satt seg i selv, derfor blir det feil å gi Horneland all skyld.

- Jeg mener hele organisasjonen må se seg i speilet. Det blir for enkelt å vare legge skylda på Horneland, han har en vanskelig situasjon. Koteng, styret og hele organisasjonen må ta en runde og se på hva som har skjedd siden Ajax-kampene for halvannet år siden. Det er en stor stemningsforandring fra da til nå, sier en bestemt Løfaldli.

Utydelig spillestil

Mot Stabæk var Rosenborg sjelden farlige. På en humpete gressmatte skapte bortelaget knapt sjanser annet enn på dødball. Flere eksperter peker på at det er mer enn bare en tydelig spillestil dette Rosenborg-laget ser ut til å mangle så langt denne sesong.

- Prestasjonen er dårlig igjen. At det ikke blir noe spill i går kan jeg skjønne ut fra forholdene, men at man ikke klarer å stå opp er litt alarmerende. Det var Stabæk som ville mest og det virker å være et Rosenborg-lag som ikke er bekvemme med den måten å spille fotball på, sier Eurosport-ekspert Joacim Jonsson.

Horneland har lagt om systemet fra RBKs tradisjonelle 4-3-3, til en mer direktespillende 4-4-2/4-4-1-1-formasjon, uten at det har vært lett å finne en rød tråd i lagets prestasjoner.

Jonsson mener Rosenborg hittil i sesongen har framstått uten en klar og tydelig spillestil, men at ut ifra det Horneland gjorde i tiden som Haugesund-trener har han en spillestil svært ulik hva Rosenborg-spillerne har vært vant til under Kåre Ingebrigtsens ledelse.

- Han vil flytte ballen opp på motstanders ball så fort som mulig. Gjerne ved bruk av en lang ball og så andreballspill. Så virker det ikke som om RBK-spillere er særlig fornøyd med den spillestilen, noe de mellom linjene har uttrykt ganske klart i media, sier Jonsson til Dagbladet.

Etter forrige serierunde, hvor det ble uavgjort hjemme mot Odd, skrev Løfaldli en kommentar hvor han påpekte nettopp det temaet Jonsson viser til og stilte spørsmål ved om spillerne har tro på «prosjekt Horneland».

- Må gå på akkord med egne prinsipper

Jonsson mener at den rutinerte spillertroppen og deres enorme suksess de siste fire åra kan være en tøff nøtt for 44-åringen fra Haugesund. Å få en så sterk spillertropp til å dramatisk endre seg i er ikke enkelt, mener svensken.

- De kan ikke dvele med dette for lenge for da vil de havne for langt bak poengmessig. Det som er urovekkende er måten det ser ut i treningskampene og i serien til nå. Det er vanskelig med en så erfaren spillertropp, som tross alt har vunnet sju av de siste åtte trofeene i Norge med en spillestil med mye ball, så for dem tror jeg det er vanskelig å snu, sier Jonsson.

Han mener Horneland nå er nødt til å bite i det sure eplet og endre måten han setter opp lag og spillestil om han skal overleve i trenerjobben i Trondheim.

- Jeg tror Horneland må gå litt på akkord med sine prinsipper og holdninger. Det er ulikt han å vike fra sin posisjon, men jeg tror han er nødt til det. Jeg tror ikke vi får se et Rosenborg-lag som er fornøyd med måten han ønsker å spille fotball på, mener Jonsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer