Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Hele saken har tatt en stygg vending

Steinar Hoen synes synd på Caster Semenya. Sør-Afrika snakker om «tredje verdenskrig» ved utestengelse.

KNUSENDE OVERLEGEN: Caster Semenya vant VM-finalen på 800 meter med 15 meter, men har ikke akkurat blitt hyllet for gullmedaljen sin. Nå mener en australsk avis å sitte på resultatene av kjønnstestingen av Semenya - som sier at gullvinneren er tvekjønnet. Foto:  AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
KNUSENDE OVERLEGEN: Caster Semenya vant VM-finalen på 800 meter med 15 meter, men har ikke akkurat blitt hyllet for gullmedaljen sin. Nå mener en australsk avis å sitte på resultatene av kjønnstestingen av Semenya - som sier at gullvinneren er tvekjønnet. Foto: AFP PHOTO / OLIVIER MORIN Vis mer

||| (Dagbladet.no): I går kveld presenterte en australsk avis det de hevder er resultatene fra kjønnstesten av Caster Semenya.

Sydney Morning Herald skriver at testene avdekker både mannlige og kvinnelige kjønnsorganer hos gullvinneren på 800 meter i Berlin-VM - og at hun i stedet for eggstokker har innvendige testikler som produserer testosteron.

- Det er klart at hun er en kvinne, men kanskje ikke 100 prosent. Vi får se om hun har en fordel av å være mellom to kjønn, sammenliknet med andre, sier generalsekretær Pierre Weiss i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Får vondt av Caster

Bislett-general og NRK-ekspert Steinar Hoen fikk hard medfart etter å ha sagt på TV at Semenya var «veldig, veldig mannlig». Sør-afrikanske friidrettstopper stemplet uttalelsene som umenneskelige, og antydet i tillegg at de hadde med rase å gjøre.

Men Hoen føler overhodet ikke trang til å si «hva var det jeg sa?» etter skriveriene i australsk presse.

- Slik jeg fikk gjennomgå for de ordene jeg sa, tror jeg at jeg skal være veldig forsiktig. Jeg synes saken har tatt en stygg vending, sier Hoen til Dagbladet.

For oppmerksomheten saken har fått - og detaljene som brettes ut - gjør at Hoen får vondt av den sør-afrikanske gullvinneren.

- Personlig synes jeg synd på Caster som har havnet oppi dette, det er ikke noe hun kan noe for. Jeg tror veldig mange tolket det som at jeg kun kommenterte bildene av henne, muskulaturen og ansiktet. Men jeg kommenterte like mye prestasjonen hennes, understreker Hoen.

Kom fra det store intet

For Semenya kom fra det store intet noen få uker før mesterskapet, og feide konkurrentene fullstendig av tartandekket.

- Friidrett er en fysisk idrett. Da må man stille seg noen spørsmål når en 18-åring som spilte fotball året før og løp 800 meter på 2,09 plutselig løper samme distanse på 1,56 og vinner med 15 meter. Hvis man ikke stiller spørsmål ved det, kunne man egentlig aldri stilt spørsmål, sier Hoen.

FIKK KJEFT: Steinar Hoen kalte Semenya «veldig, veldig mannlig» på TV, og møtte sterke reaksjoner. Nå synes han hele saken har tatt en stygg vending. Foto: Arnt E. Folvik
FIKK KJEFT: Steinar Hoen kalte Semenya «veldig, veldig mannlig» på TV, og møtte sterke reaksjoner. Nå synes han hele saken har tatt en stygg vending. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

- Når hørte du om henne for første gang?

- Jeg så henne første gang i Berlin. Første gang noen hørte om henne var to uker i forveien, da hun vant juniormesterskapet i Sør-Afrika på 1,56, sier han.

Hoen vil ikke ta stilling til hvor sannsynlig det er at Semenya får startnekt i framtidige konkurranser dersom opplysningene til Sydney Morning Herald skulle vise seg å stemme.

- Jeg vil avvente til det er en endelig konklusjon på bordet, sier han.

Tredje verdenskrig

Noen som definitivt ikke akter å forholde seg tause er idrettsmyndighetene i Sør-Afrika. Sportsminister Makhenkesi Stofile snakker om en «tredje verdenskrig» dersom IAAF skulle finne på å utestenge Semenya.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å kjempe mot en slik avgjørelse. Jeg mener det vil være svært urettferdig, sier han.

Sportsministeren beskylder i tillegg IAAF for å stå bak lekkasjene til pressen, og mener Semenya er et offer for en heksejakt.

- Akkurat som tidligere blir ikke Casters rettigheter som menneske respektert i det hele tatt. Ydmykelsen hun og hennes familie utsettes for pågår stadig. Vi ser til og med at grådighet overskygger hensynet til hennes rettigheter. Verken Caster eller familien hennes fortjener denne ydmykelsen. Ingen av dem har gjort noe galt, bedyrer han.

STERKE REAKSJONER I SØR-AFRIKA: Sør-afrikanske myndigheter varsler full krig om Caster Semenya skulle bli utestengt av IAAF. Foto: AFP PHOTO
STERKE REAKSJONER I SØR-AFRIKA: Sør-afrikanske myndigheter varsler full krig om Caster Semenya skulle bli utestengt av IAAF. Foto: AFP PHOTO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling