Helseteamet ga startnekt:

Hele sesongen spolert for Østberg

Ingvild Flugstad Østberg røper at hun ikke kommer til å gå noen skirenn denne sesongen. Norges Skiforbunds helseteam tok avgjørelsen. - Jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme tilbake, varsler 30-åringen fra Gjøvik.

MISTER HELE SESONGEN: Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MISTER HELE SESONGEN: Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av juli pådro Ingvild Flugstad Østberg seg sitt andre tretthetsbrud i foten - etter nylig å ha kommet tilbake fra et langt fravær fra det første tretthetsbruddet i mars.

Nå letter Østberg på sløret og forteller at hele 2020/21-sesongen ryker. Avgjørelsen ble tatt i samråd med langrennslandslagets helseteam.

Flugstad Østberg trenger fortsatt tid for å kunne tåle trenings- og konkurranseprogrammet. Rehabiliteringen består av oppfølging med landslagstrenere, fysioterapeut, lege og ernæringsfysiolog.

Medisinsk ansvarlig for langrennslandslaget, Øystein Andersen, bekrefter overfor Dagbladet at helseteamet ga Gjøvik-ekspressen en startnekt for den kommende sesongen.

- Det er synd at vi må bruke såpass lang tid. Noen ganger ser man hva konsekvensene kan bli, som vi gjorde etter tretthetsbrudd nummer to. Min oppgave blir å vurdere risiko videre. Og så er spørsmålet hvor stor risiko man skal ta. Vår beslutning er å ikke ta noen risiko, derfor vil jeg bruke lenger tid, forteller Andersen til Dagbladet.

Flugstad Østberg er klar på at hun skal komme tilbake på topp til OL i Beijing 2022.

- Jeg skal stå på for å komme meg tilbake til det som gir meg verdens beste energi – å konkurrere på ski – ved å justere treningen og sørge for at ernæringsinntaket er godt nok over tid, sier Østberg i en pressemelding.

- Jeg har bestemt meg for at dette skal jeg klare.

Det nye målet

Langrennsprofilen fra Gjøvik mistet deler av forrige sesong grunnet utfordringer med ernæringsinntaket, som ble etterfulgt av tretthetsbruddene.

SKADE: En hælskade gjør at Ingvild Flugstad Østberg må avslutte sesongen med umiddelbar virkning. Vis mer

- Vårt felles mål er at Ingvild er tilbake i skisporet til OL-sesongen, sier medisinsk ansvarlig Øystein Andersen i Norges Skiforbund og legger til at hun følges opp av både langrenn og Olympiatoppen sitt helseteam.

- Jobben som må gjøres er ikke umulig, men helsesituasjonen i dag er ikke god nok, sier Andersen og understreker at Ingvild får faglig støtte, men hun må gjøre jobben selv.

- Hun har hatt et krevende halvår med to tretthetsbrudd og det er viktig at hun ikke øker belastningen før grunnlaget er godt nok. Da vil hun bare risikere nye skader.

Oppland Arbeiderblad omtalte saken først.

Gjøvik-jenta hadde en aldeles strålende 2018/19-sesong med seier i verdenscupen sammenlagt, Tour de Ski og totalt fem VM-medaljer i Seefeld.

Da var Flugstad Østberg kanskje verdens beste langrennsløper totalt sett, selv om Therese Johaug var hakket bedre i distanserennene.

Forrige vinter startet imidlertid den vonde motgangen. Østberg fikk startnekt på Beitostølen ettersom hun ikke oppfylte kravene i Skiforbundets helseattest. Likevel kom hun raskt tilbake og gikk rett inn i verdenstoppen igjen i comebacket.

Østberg: - Skal gjøre alt jeg kan for å komme tilbake

Før verdenscupavslutningen på norsk snø i Holmenkollen i mars, kom imidlertid Flugstad Østberg ut på krykker grunnet det første tretthetsbruddet.

Vondt ble til verre i mars, og veien tilbake viser seg å være lang. Derfor ryker hele denne sesongen for Østberg, som i stedet sikter seg inn mot comeback i OL-sesongen 2021/22.

- Det er tross alt det jeg jobber knallhardt for hver dag og det jeg elsker å gjøre. Når det er sagt, er det ingen tvil om at jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme sterkt tilbake, varsler Østberg i en epost gjengitt av Oppland Arbeiderblad.

- Motivasjonen og viljen er det ingenting å si på, og det skal jeg bruke for alt det er verdt i jobben som skal gjøres i tida som kommer. De siste ukene har jeg gått mer og mer på ski, og det har vært helt herlig, sier Gjøvik-jenta.

Resten av langrennseliten sesongåpner på Beitostølen neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer