Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo vant i Davos

Hele sportens wonderboy: Nå strømmer millionene inn til Johannes

Han er absolutt ikke til å slå

ALLES OVERMANN: Verdensmester Federico Pellegrino beundrer sin langt raskere konkurrent. På seks seire har Johannes Høsflot Klæbo skaffet seg et internasjonalt ansikt som skinner langt utenfor langrennssporten. FOTO: AP/Gian Ehrenzeller.
ALLES OVERMANN: Verdensmester Federico Pellegrino beundrer sin langt raskere konkurrent. På seks seire har Johannes Høsflot Klæbo skaffet seg et internasjonalt ansikt som skinner langt utenfor langrennssporten. FOTO: AP/Gian Ehrenzeller. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Noen dager før sprinten i Davos gikk det en av de mange ordlekene i de svensk/norske mediene om Johannes Høsflot Klæbo. Han var visstnok til å slå, mente en av Sveriges raskeste. Og ikke bare det:

- Inne på et så flatt og lynhurtig oppløp kunne hvilken som helst av broderfolkets kjappeste skiløpere spurte ned den nye norske storløperen, hevdet denne svensken.

Nåja; det gikk vel ikke akkurat sånn. Hver eneste svensk skisprinter hadde forsvunnet fra konkurransen lenge før Johannes gjorde akkurat som han ville i finalen.

Nye Norges skiyndling er bare 21 år, men han har på noen hektiske uker forlengst lagt alt det vanlig svensk/norske-pjattet bak seg.

Med Johannes Høsflot Klæbo har norsk idrett fått en internasjonal idrettsstjerne. En som vil synes på sportssendinger verden over i år framover

I DAG ble han introdusert for det skikyndige mellomeuropeiske publikummet i Davos. Denne sveitsiske alpebyen er et kongressenter for økonomisk politikk. Vel er langrennssporten i landet ikke større enn at det er den lokale turistindustrien som betaler regningen når byen arrangerer sin årlige skifest i ukene før jul, men Johannes er av det formatet som bryter sportens grenser.

Her nede har hjemmehåpet Dario Cologna klart det før ham, men absolutt ingen har gjort det på den samme suverene måten:

- Her kommer det største talentet langrenn noen gang har sett. Han er sportens wonderboy, ropte speakeren begeistret da Johannes for siste gang distanserte resten av feltet opp bakken.

Selvsagt med et rykk av en annen verden.

FOR om både vi eller en annen svenske kunne ha fablet om at Johannes ennå ikke var blitt like uslålig i fristil som i klassisk, tok vi altså feil. Totalt feil. I hans skiverden er ikke stilart noen begrensning; bare en mulighet til å skaffe seg nye fordeler i forhold til konkurrentene.

Der skjer i alle detaljer. I dag var han klart raskest også mellom heatene. Mens de andre stod og pustet ut i målområdet, hadde Johannes allerede levert skiene sine til prepping og var på full fart bort til den norske traileren for å få hvilt nok.

Og der de drevne sprinterne seinest i VM-finalen i Lahti kunne lure ham på noen taktiske grep, var det han som dro opp jokeren denne gangen ved å stoppe feltet på toppen av bakken på den første runden både i semifinalen og finalen bare for å sette plutselig toppfart.

Slik ga han aldri konkurrentene fordelen ved å komme tett bakfra i nedkjøringen inn mot vending.

kommer det ingen løpere bakfra. Derimot er det en kø av beilere for de aller feiteste sponsorkontraktene.

Allerede gjennom sommeren var Johannes Høsflot Klæbo et spennende sponsorobjekt. Nå er han så mye mer. Her er det ikke lenger snakk om en usedvanlig ung lovende norsk langrennsløper, men en internasjonal superstjerne som gir vintersporten et nytt ansikt.

De siste tiåret er Marit Bjørgen blitt kåret til Europas beste idrettsutøver, Therese Johaug har fått gode internasjonale sponsorkontrakter og Petter Northug har vært et sterkt navn mot det svenske markedet. Men Johannes er adskillig mer. Ingen 21-åring har vunnet skirenn på samme suverene måte som ham.

ET så ekstremt sponsortrøkk kommer også til å bli en utfordring for hans nærmeste familie som nå styrer butikken. Det gjelder ikke først og fremst tilpasningen mot Skiforbundets felles sponsorer; historien med Bjørgen og Johaug viser at de rammene er mer enn vide nok til å gi svært store private inntekter. Det vanskelig er balansen mellom butikk og sport; å få den sammensetningen av sponsorer som gir lyst og overskudd til mange år med et nært forhold til landslagskameratene og fortsatt sportslig framgang. Altså at det finnes større gleder i idrettslivet enn antall millioner på bok.

Foreløpig virker det som om Høsflot Klæbo-familien sammen balanserer bra. Etter seks seire på seks starter trekker Johannes seg nå rett tilbake til en lang treningsperiode. Sannsynligvis får ikke det store skipublikummet se sin wonderboy igjen før over nyttår.

Det er godt for både Johannes og konkurrentene, men publikum vil bare ha mer av sportens nye magiker.

Mye mer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!