BEGEISTRET: Jakob Ingebrigtsen skapte stor stemning på tribunen med sitt praktløp under friidretts-NM i Sandnes. 16-åringen vant NM-gullet og slo sin egen personlige rekord med hele 14 sekunder på 5000-meteren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BEGEISTRET: Jakob Ingebrigtsen skapte stor stemning på tribunen med sitt praktløp under friidretts-NM i Sandnes. 16-åringen vant NM-gullet og slo sin egen personlige rekord med hele 14 sekunder på 5000-meteren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Friidretts-NM i Sandnes: Gull til Jakob Ingebrigtsen

Hele stadion i ekstase da Jakob (16) banket seniorene: - Helt utrolig

Storebror Filip måtte bryte, men Jakob Ingebrigtsen (16) ga hjemmepublikummet i Sandnes akkurat det de ville ha da han løp inn til gull i senior-NM - og satte ny personlig rekord med vanvittige 14 sekunder.

(Dagbladet): Med gårsdagens knallsterke 800 meter fra Zürich i beina, dro Jakob Ingebrigtsen rett til friidretts-NM på hjemmebane i Sandnes for å løpe 5000 meter i kveld.

Der fikk hjemmepublikummet se akkurat det de ønsket - og samtidig konturene av en framtidig karriere som kan bli enda et eventyr i Ingebrigtsen-familien.

16-åringen viste nok en gang sin evne til å disponere kreftene på voksent og klokt vis, før han satte inn nådestøtet med en ny strålende sisterunde. Da kunne ingen av konkurrentene holde følge, selv ikke sølvvinner Sondre Nordstad Moen og storebror Filip Ingebrigtsen, som brøt løpet.

Hjemmepublikummet reiste seg for stortalentet, som jublet for NM-gull i kamp mot landets beste seniorer. Tiden 13.35 var knallsterk og utrolige 14 sekunder bedre enn Jakobs forrige personlige rekord på 5000 meter.

- Han er ikke fylt 17 år, men kommer til å vinne og er rett bak mesterskapsrekorden, ropte speakeren.

- Her kommer han i mål til stående ovasjoner til en fantastisk tid. Det er helt utrolig hvor bra dette kan bli, fortsetter han.

Brødrenes kontraster

GULL: Jakob Ingebrigtsen vant 5000-meteren i senior-NM. Storebror Filip brøt.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GULL: Jakob Ingebrigtsen vant 5000-meteren i senior-NM. Storebror Filip brøt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Det er det som er det store spørsmålet:

Hvor skal dette ende for unggutten, som foreløpig ligger langt foran skjemaet til storebrødrene Henrik og Filip Ingebrigtsen. Det sier ikke rent lite for brødrene som begge er europamestere. Filip tok også VM-bronse tidligere i måneden.

Der Jakob Ingebrigtsen i dag er verdens desidert beste 16 åring og vinner EM-gull og setter verdensrekorder i sin aldersgruppe, var ikke engang Filip Ingebrigtsen i nærheten av pallplasseringer i nasjonale ungdomsmesterskap i samme alder.

I ungdomsmesterskapet i Molde i september 2010 var den nybakte VM-bronsevinneren så langt unna Jakobs prestasjoner i samme alder at det nesten ikke til å tro.

Filips bunnpunkt som 17-åring

På 800-meteren i G17-klassen i Molde i 2010 ble Filip nr. 9, over fire sekunder bak Håkon Mushom. På 3000-meteren gikk det enda verre da Sandnes-gutten kollapset og aldri kom til mål på distansen.

Ungdomsmesterskapet var over for Filips del. Kanskje var også karrieren det. Allergiproblemene var uutholdelige, prognosene dårlige og beskjeden klar:

«Du er ikke skapt for å drive med toppidrett, Filip.»

Men Filip Ingebrigtsen reiste seg og er i dag en av verdens desidert beste 1500 meter-løpere. Åtte år yngre Jakob Ingebrigtsen (16) har følgelig svært god tid på seg til å forsøke å kopiere sine suksessfulle brødre.