I EN EGEN KLASSE: Marit Bjørgen og langrennsjentene tok gull nr. 5 på fem forsøk i Lahti. Sverige jublet over sølvet. 19 år gamle Ebba Andersson stjeler overskriftene i Sverige.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
I EN EGEN KLASSE: Marit Bjørgen og langrennsjentene tok gull nr. 5 på fem forsøk i Lahti. Sverige jublet over sølvet. 19 år gamle Ebba Andersson stjeler overskriftene i Sverige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ski-VM i Lahti 2017

Hele Sverige hyller Ebba (19), men dette er den brutale realiteten:
- Overraskende, sier Bjørgen

Marit Bjørgen ble svært overrasket over det svenske laguttaket og måtte inn på FIS-listene for å sjekke hvor god Ebba Andersson (19) faktisk er. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LAHTI (Dagbladet): Da Charlotte Kalla noe overraskende måtte slippe Kerttu Niskanen og Heidi Weng på den siste klassisketappen, fikk 19 år gamle Ebba Andersson en formidabel oppgave. Alene måtte stortalentet jakte tetduoen.

Oppgaven løste Andersson på imponerende vis da hun innhentet Laura Mononen og fikk Sverige opp i sølvkampen igjen. Da våknet Stina Nilsson endelig til liv igjen og slo hjemmehåpet Krista Pärmäkoski i kampen om sølvet.

- Det har vært et tungt mesterskap, så dette var helt herlig. Jeg følte meg mye bedre i dag og fikk vist hva jeg kan. Jeg må også takke Ebba for den gode etappen hun gjorde, sier Nilsson til Dagbladet.

Også Charlotte Kalla hyllet den unge svenske jenta for at hun klarte å innhente Finland på den tredjeetappen.

«LETT» SEIER: Marit Bjørgen gikk ut på sisteetappen med over ett minutts ledelse. - Astrid er en fantastisk løper, sier hun om lagvenninna. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen Vis mer

- Det er veldig imponernede av Ebba. Hun går med null respekt og går oss inn igjen i sølvkampen. Hun er et fantastisk talent og ei veldig bra jente, sier Kalla til Dagbladet.

19-åringen smiler fra øre til øre når hun hører det.

- Det er veldig hyggelig å høre det. Charlotte betyr veldig mye for meg, sier Andersson til Dagbladet.

De brutale tallene

Svenskene er helt fra seg. En ny stjerne er født. Juniorverdensmesteren, som har blitt sammenlignet med Therese Johaug, hylles i svenske medier.

Men hvor raskt gikk dette supertalentet egentlig da hun tok igjen Finland på den tredje etappen? Etappetidene viser at det først og fremst var Laura Mononen som gikk en oppsiktsvekkende svakt etter å ha sprukket fullstendig.

For hør bare her: Astrid Uhrenholdt Jacobsen utklasset Andersson med 44 sekunder på etappen. Det er særdeles mye på fem kilometer. Blant de ni beste på tredje etappe, var det bare Mononen som hadde svakere etappetid enn det svenske stortalentet.

SØLVVINNER: Stina Nilsson spurtet Sverige inn til sølv i dagens stafett. Ifølge henne selv, hadde ikke finnen en sjans på å slå henne. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

19-åringen ble nemlig også slått av Elizabeth Stephen, Julia Tchekaleva, Nicole Fessel, Nathalie von Siebenthal, Elisa Brocard og Kornelia Kubinska. De to sistnevnte har ingen toppresultater å vise til i verdenscupen.

Vi gjentar: Elisa Brocard og Kornelia Kubinska.

Med andre ord: Laura Mononen, som gikk enda svakere, hadde en marerittdag på jobben på hjemmebane i Lahti.

- Laura åpnet nok litt for hardt foran hjemmefansen. Hun gikk lynraskt i starten, men fikk det tøft, mens jeg holdt meg fast, sier Jacobsen til Dagbladet.

Bjørgen: - Jeg ble overrasket

Til Dagbladet medgir Marit Bjørgen at hun ble overrasket over at Andersson ble valgt foran Hanna Falk og Ida Ingermarsdotter på det svenske stafettlaget.

- Jeg ble overrasket over laguttaket. Jeg trodde Hanna Falk eller Ida Ingemarsdotter skulle gå i stedet. Ebba har jo aldri gått verdenscuprenn før, men hun hadde ingen respekt og er ei jente for framtiden. Det er veldig imponerende, sier Bjørgen til Dagbladet.

IMPONERT: Maiken Caspersen Falla ble overrasket da hun fikk høre at Uhrenholdt Jacobsen fikk ett minutts ledelse på sin etappe. - Det var mye! Imponerende! Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen Vis mer

- Da jeg så laguttaket, måtte jeg faktisk sjekke hvilke resultater hun har. Ebba er juniorverdensmester, men har aldri gått verdenscuprenn. Jeg hadde hørt om henne, men måtte få mer oversikt over hva hun er god for. Men hun gjorde jo det bra i dag, sier langrennsdronninga.

Alle trodde at Hanna Falk ville blitt valgt foran Andersson for å gå den første etappen. Formsterke Anna Haag kunne da fulgt opp og trolig sendt Charlotte Kalla ut sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Om Kalla hadde vist normal form der, kunne Nilsson duellert med Marit Bjørgen på ankeretappen. Nilsson viste endelig Tour de Ski-form igjen og kunne hypotetisk sett ha gitt Bjørgen kamp om gullet med sine avslutningsegenskaper.

Derfor hylles Andersson

Det tror imidlertid ikke Expressen-kommentator Tomas Pettersson.

GULLETAPPE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen sendte Marit Bjørgen ut med ett minutts ledelse. Slik forklarer gullvinneren hvordan hun knuste finnen på nest siste etappe. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror ikke Sverige hadde fått et bedre resultat enn sølv uansett oppstilling, sier Pettersson til Dagbladet.

- Det er utrolig imponerende at hun i så ung alder klarer å holde hodet klart i stafettdebuten, der Mononen sprakk. Ja, det var en del som gikk raskere på etappen, men om vi setter det i perspektivet at hun er 19 år og debutant, er det ekstremt imponerende, mener han.

Det var på den tredje etappen alt ble avgjort. Jacobsen banket all motstand.

- Det er helt rått av Astrid. Det er fantastisk imponerende. Jeg ble bare gladere og gladere i målområdet og forberedte meg på å gå alene. Astrid ser veldig sterk og blir tøff å slå på tremila, sier Bjørgen til Dagbladet.

- For min del ble det en lett oppgave når de andre gikk så bra og ga meg det forspranget. Jeg hørte jeg hadde over ett minutts forsprang. Jeg var bare litt bekymret for å knekke noen ski eller noe, forteller 36-åringen fra Rognes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer