Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vakker markering til minne om Michele Scarponi:

Hele sykkelfeltet hyllet de to tvillingguttenes avdøde pappa

- Fryktelig trist at han ikke er her i dag.

FIKK HILSE PÅ VINNEREN: Michele Scarponis to tvillinggutter synes nok fokuset ble litt overveldende på podiet sammen med etappevinner Adam Yates. Da er det godt å ha mamma Anna i nærheten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
FIKK HILSE PÅ VINNEREN: Michele Scarponis to tvillinggutter synes nok fokuset ble litt overveldende på podiet sammen med etappevinner Adam Yates. Da er det godt å ha mamma Anna i nærheten. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Utslitte syklister stavret seg over bakketoppen og passerte buen som for anledningen var drapert med bilder av Michele Scarponi på vei inn mot bytorget i Filottrano.

Arrangøren hadde langt på vei skapt perfekte rammer, selv om hovedpersonen naturlig nok ikke var til stede for å ta imot den vakre hyllesten.

Den 22. april i fjor ble bysbarnet Michele Scarponi påkjørt og drept av en lastebilsjåfør som i tillegg var en bekjent av familien.

Søndag tok enken Anna og parets to tvillingsønner turen opp til podiet og gratulerte etappevinner Adam Yates under dag fem av Tirreno-Adriatico.

Etappen mellom Castelraimondo og Filottrano benyttet samfulle 178 kilometer til å hedre Scarponis minne, men høydepunktet var de to avsluttende rundene á 16,1 kilometer i og rundt den forhenværende Astana-rytterens hjemby.

Astana-laget satte farge på finalen

For en del av rytterne som var tilbake her, var forrige møtet med Filottrano begravelsen til Michele Scarponi.

Det var derfor heller ingen overraskelse at mange ønsket å vinne nettopp denne etappen.

TIDLIG FORSØK: Dario Cataldo ville hedre bestekompisen sin, men ble hentet inn av hovedfeltet FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
TIDLIG FORSØK: Dario Cataldo ville hedre bestekompisen sin, men ble hentet inn av hovedfeltet FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Astana angrep med Dario Cataldo tidlig, mens Aleksei Lutsenko sparte sine krefter til dypt inn i finalen. Cataldo, en av Scarponis aller beste venner, hadde besluttet at Scarponis treningsterreng ikke helt kledde hans egenskaper som en mer rendyrket klatrer:

- Planen var å gjøre en god figur og spille kortene mine riktig. Jeg forsøkte å gå i brudd og se om jeg kunne få til noe der. Finalen passet ikke meg spesielt bra, det var mer for spesialiserte puncheurer. Jeg ga uansett 100 prosent hele veien inn. For meg var dette mer personlig enn etappen var viktig i seg selv. Det var min måte å hedre Michele Scarponi på, sier Cataldo til cyclingnews.com.

Les også: Hedrer Scarponi med besøk i hjembyen

Astana-laget hadde for øvrig parkert lagbussen ved gravlunden der Scarponi ble gravlagt den 26. april.

Sagan: - Det hadde også Michele forstått

En av de som deltok på den begravelsen, var Peter Sagan.

Den triple verdensmesteren var en annen blant rytterne med et inderlig ønske om å heve armene over hodet på det lille, trange bytorget med sju meters bredde på selve oppløpet.

Med seks-syv kilometer igjen foran møtet med den lokale Muro (muren) i Filottrano lå Movistar, Astana, Mitchelton-Scott og Bora-Hansgrohe godt samlet for å gi sine kapteiner god posisjon inn mot finalen.

Oppofrende jobbing fra Daniel Oss, Rafal Majka og Davide Formolo, holdt Sagan på skuddhold - men da Adam Yates dro til midt i bakken, med fire kilometer igjen til mål, hadde Sagan ingenting å svare med:

- Jeg reiste til Filottrano for å delta under Micheles begravelse i fjor og ønsket å hedre Michele med å vinne etappen. Det hadde vært fint, men sånn er sykling og det hadde også Michele forstått. Hvert ritt er annerledes og Adam Yates var veldig sterk. Han angrep alene og holdt unna for for oss, så man kan bare gratulere. Jeg kunne ikke har gjort noe annet, sier Peter Sagan til cyclingnews.com.

Møtte parets to barn på podiet

Mikel Landa (Movistar) og Aleksei Lutsenko (Astana) gjorde små forsøk på å hente inn Mitchelton-Scott-rytteren, men det viste seg å være fånyttes.

Yates passerte under buen med Scarponi-bildene først, og kunne ta det pent på de siste 100 meterne til mål mens publikum slapp gule og lyseblå ballonger mot himmelen for å hedre byes store helt.

INGEN TVIL OM HVEM SOM VAR HELTEN: Bygatene i Filottrano ble pyntet for å hedre bysbarnet Michele Scarponi. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
INGEN TVIL OM HVEM SOM VAR HELTEN: Bygatene i Filottrano ble pyntet for å hedre bysbarnet Michele Scarponi. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Papegøyen «Frankje», som ble verdenskjent fordi han gjerne likte å sette seg på skuldra til Scarponi (og andre syklister) under treningsturer, ble sluppet løs for at han skulle fly over målområdet samtidig. Etterpå fløy den videre mot området der bussene sto parkert, som om den skulle se etter sin avdøde kompis enda en gang.

På torget i Filottrano fikk Yates deretter blomster utlevert på podiet av Scarponis enke, Anna, og parets to tvillinggutter.

- Det var en emosjonell dag for veldig mange i hovedfeltet. Det er fryktelig trist at han ikke er her i dag, sa Yates etter seieren.

Michele Scarponi ble 37 år gammel.

PS: Peter Sagan ble til slutt nummer to. Les mer om etappen her!

​Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!